fbpx Volkswagen Passat - Шест поколения успех | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Volkswagen Passat - Шест поколения успех

При едно делово пътуване до Плевен имах възможността да измина почти 400-те километра за един ден с новия Volkswagen Passat, който вече е шесто поколение на прочутия модел. Честно казано, още със сядането в автомобила идеята, че ще пътувам с “народен автомобил” изчезна. Когато се върнах вечерта отново в София, убеждението, че съм била с лимузина от висок клас, беше твърдо. Усещането за комфорт идва от всякъде.
След краткия разяснителен курс за оборудването на колата от бранд мениджъра на VW, Деню Бостанджиев - потеглям. Няколкото чанти съм сложила в багажника (565 л), но страничните мрежи ми дават възможност да ги закрепя добре, без да се разхождат из него. Има място да закрепя добре и списанията, които нося. В моя багажник, въпреки че уж са подредени в кашон, винаги се налага отново да ги подреждам.

От многото системи, електроники, удобства, при обяснението запомних само няколко основни неща. Другите щях да разучавам в движение.

Първата новост е още при ключа, който е заменен с чип
Щом го поставих в отвора се деактивира имобилайзерът и се включиха основните системи-
бордът светна като при самолетно табло. При натискането му двигателят стартира. Нагласявам желаната температурата от двузоновия климатроник. Денят е студен и веднага включвам подгряване на седалката, докато я намествам в най-добрата позиция. Само броени секунди трябваха, за да усетя топлината. Предното стъкло също се подгрява, като едва за 30 секунди може да стопи 4 мм лед! Помислих си - какъв рай за шофьора е това - забравяш за всички стъргалки през зимата...
Чувствам се като в най-удобния фотьойл и колата плавно потегля. Усещам обаче мощта, която се крие под предния капак - все пак са 140 к.с. в двулитров мотор. Чакам само чинно да мина караулката на Ботевградско шосе и натискам газта. Наистина усетих, че може и да излетя. Първият сериозен тест обаче, който направих, бе на 90-градусовия завой при разклона за Бургас. Минах го със 100 км/ч от вътрешната страна. При тези отсечка от 50-ина метра усетих здравото сцепление и стабилността, нещо което не всеки автомобил може да постигне. Обикновено на това място спирачките са в действие и усещането, че двете колела могат да се вдигнат на виража е сериозно.

 

Тук може би трябва да кажа, че Passat серийно е оборудван с
всички възможни системи за сигурност и стабилност
Излизам на магистралата и първото много сериозно и дълго изкачване. Ще карам мързеливата -
нагласявам криузконтрола на 156 км/ч, които съм достигнала в момента и вдигам краката, от педалите - автомобилът се движи автоматично с тази скорост. Тъй като е стръмно, усещането е за още по-голяма скорост. Вече мога да си пусна и музика. Любимата ми група Chicago удря саунд от 600 W, като сигналът се обработва цифрово и идва от 10 високоговорителя. Не липсва мощ...
Разглеждам интериора - подлакътник, като под него е кутия, която може и да охлажда, кутия с ролетно затварянe на конзолата, кутии за дребни предмети, дори в предната шофьорска врата е интегрирано място за чадър!
През целия път не пестя скоростите - в крайна сметка разходът, който отчете беше 6,7л/100 км, като може би - от изминатото разстояние беше на круизконтрол, а при него за да се поддържа избраната скорост, независимо от пътя, разходът е доста по-висок.
Когато пристигнах, въпреки доста големите габарити, паркирането бе улеснено от парктроникът. Обикновено за жените това не е най-любимото действие - и аз не се деля от масата..., но не се изложих пред погледите на таксиметро- вите шофьори в центъра на Плевен, които с открито любопитство ме наблюдаваха.

 

Тук идва и следващата новост - електронна спирачка
Тя се задейства, чрез бутон вляво от светлините - функционира, като един електромотор за всяко от задните колела притиска накладките на задните спирачки към спирачния диск.
На връщане имах усещането, че изминах пътя още по-бързо. Може би вече бях свикнала с комфорта на автомобила - имах усещането, че той сам върви, а удобната седалка ми действаше отпускащо. Въпреки тъмнината навън имах отлична видимост. В двойните ксенонови светлини са интегрирани динамични светлини за завой, които следват пътя с максимално странично отклонение ат 15 градуса. Освен това тази система е усъвършенствана със “завиващи” светлини до 35o встрани и много помагат при големи завои или при кръстовища.
Наистина останах впечатлена от модела - това е автомобил, който предлага много висок комфорт, сигурност и не на последно място престиж. А все пак в бизнеса по дрехите и ... по колата посрещат.
Тестваният модел е с цена 48 814 лв. с ДДС.