Тигърчето проправя своя път

От както KIA показа новото ли лице устремено върви напред. Типичният „тигров нос” прави марката вече разпознаваема отдалеч. Тази пролет българският пазар се обогати с още един такъв тигров нос, който ще заеме сериозно място в борбата за надмощие в сегмента на малките коли.

Въпреки, че моделът Rio е достатъчно добре познат, днес четвъртото му поколение е изцяло подновено, със съвсем друго модерно излъчване и голяма заслуга за това има един от най-великите автомобилни дизайнери на съвремието – Питър Шрайер, който от 2006 г. е шеф-дизайнерът на корейската марка.
Автомобилът е компактен, но излъчва лека нахалност с повдигната си задна част и скосения покрив, като че ли е готов за сериозен скок от място.
Леко издължените, „гримирани” с черна ивица фарове са естествено продължение на радиаторната решетка.

Малко сме разочаровани, че всички тестови автомобили са оборудвани само с малкия бензинов мотор 1,2л/85 к.с. Въпреки, че гамата е атрактивна - дизеловите мотори са 1,4-литров с 90 к.с. и икономичния три-цилиндров 1,1л. с мощност от 75 к.с. Към бензиновите освен този, който имахме на разположение, се прибавя и 1.4л/109 к.с., който предоставя възможност и за избор на автоматична скоростна кутия.

Предстои ни пътуване към Вършец. Останах впечатлена от това как мъникът започна да набира по нагорнището, което следва по магистрала Хемус веднага след Долни Богров. С колегата бяхме сигурни, че там ще трябва да напънем мотора и то най-много на четвърта скорост, но автомобилът поддържаше набраните 130 км/ч на пета скорост с отлично поведение. Разбира се, не говорим за някой Пършинг, но дори и за дълъг път мъникът се справя много добре. Разбира се, ако трябва да се изпреварвате са нужни над 3 хил. оборота.
Все пак едно от основните призвания на Rio е градската среда, където се справя с лекота заради компактните размери, лекото управление и маневриране, и ниския разход. Затова и като опция, изключително удобна за града, предлага Start/Stop система, която изключва мотора при чакане. Именно последното е другият елемент, от който бяхме впечатлени. Без никаква мисъл за икономия, дори при съзнателно по-здраво шофиране, разходът ни беше 5,6л./100 км. В рекламните послания на марката дават забележителния среден разход от 3,2л/100 км. и няколко души ме питаха дали е истина? Това касае екологичният малък 1,1литров дизелов мотор, 75 к.с. - Eco85g. Мисля си, че може би наистина е възможно да се постигне при икономично каране, защото преди 4-5 години, при друга марка дизелов мотор - 1,4-75к.с. постигнах дори 3,0л/100 км извънградско каране, но при доста икономично поведение.

Разглеждаме интериора, който е много приятен. Качеството на материалите определено е на друго ниво, сравнявайки с предишното поколение. Трите цилиндъра на арматурното табло са разположени много хармонично и въпреки, че са вдълбани, имат много добра четимост. От волана има възможност за команда на аудиофункциите, които освен CD/MP3 включват и портове за iPod и USB. Замислям се, че май стават вече задължителен елемент тези части от високите технологии дори и в най-семплите автомобили и нива на оборудване.

Седалките са удобни и шофьорската се регулира нагоре-надолу. Страничното малко прозорче пък дава отлична допълнителна видимост. Багажникът на автомобила съвсем не „ню-ню” – съвсем добре се събраха три пътни чанти, два лаптопа и връхните ни дрехи.

Новото Rio определено ще разчиства пътя си в пазарната борба – то е с модерна визия, икономично и удобно за пътуване. Освен това стартира с много добра цена – базовото ниво започва от 18 664 лв с ДДС за 1,2/85 к.с. Топ-версията достига без малко 27 хил. лв.

Коментари

Преди две седмици си поръчах модела с автоматична скоростна кутия, като добавих навигация, която е много изгодна и включва камера, спомагаща паркиране на заден ход. Не съм бил фен на КИА никога, но определено този модел ме грабна. Мястото вътре е повече, отколкото очаквах, в момента карам Фокус и си мислех, че Рио ще е доста по-малка, но са я докарали да бъде комфортна и за високи хора... Дано е и здрава :)

Facebook comments