fbpx Тигърчето проправя своя път | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Тигърчето проправя своя път

От както KIA показа новото ли лице устремено върви напред. Типичният „тигров нос” прави марката вече разпознаваема отдалеч. Тази пролет българският пазар се обогати с още един такъв тигров нос, който ще заеме сериозно място в борбата за надмощие в сегмента на малките коли.

Въпреки, че моделът Rio е достатъчно добре познат, днес четвъртото му поколение е изцяло подновено, със съвсем друго модерно излъчване и голяма заслуга за това има един от най-великите автомобилни дизайнери на съвремието – Питър Шрайер, който от 2006 г. е шеф-дизайнерът на корейската марка.
Автомобилът е компактен, но излъчва лека нахалност с повдигната си задна част и скосения покрив, като че ли е готов за сериозен скок от място.
Леко издължените, „гримирани” с черна ивица фарове са естествено продължение на радиаторната решетка.

Малко сме разочаровани, че всички тестови автомобили са оборудвани само с малкия бензинов мотор 1,2л/85 к.с. Въпреки, че гамата е атрактивна - дизеловите мотори са 1,4-литров с 90 к.с. и икономичния три-цилиндров 1,1л. с мощност от 75 к.с. Към бензиновите освен този, който имахме на разположение, се прибавя и 1.4л/109 к.с., който предоставя възможност и за избор на автоматична скоростна кутия.

Предстои ни пътуване към Вършец. Останах впечатлена от това как мъникът започна да набира по нагорнището, което следва по магистрала Хемус веднага след Долни Богров. С колегата бяхме сигурни, че там ще трябва да напънем мотора и то най-много на четвърта скорост, но автомобилът поддържаше набраните 130 км/ч на пета скорост с отлично поведение. Разбира се, не говорим за някой Пършинг, но дори и за дълъг път мъникът се справя много добре. Разбира се, ако трябва да се изпреварвате са нужни над 3 хил. оборота.
Все пак едно от основните призвания на Rio е градската среда, където се справя с лекота заради компактните размери, лекото управление и маневриране, и ниския разход. Затова и като опция, изключително удобна за града, предлага Start/Stop система, която изключва мотора при чакане. Именно последното е другият елемент, от който бяхме впечатлени. Без никаква мисъл за икономия, дори при съзнателно по-здраво шофиране, разходът ни беше 5,6л./100 км. В рекламните послания на марката дават забележителния среден разход от 3,2л/100 км. и няколко души ме питаха дали е истина? Това касае екологичният малък 1,1литров дизелов мотор, 75 к.с. - Eco85g. Мисля си, че може би наистина е възможно да се постигне при икономично каране, защото преди 4-5 години, при друга марка дизелов мотор - 1,4-75к.с. постигнах дори 3,0л/100 км извънградско каране, но при доста икономично поведение.

Разглеждаме интериора, който е много приятен. Качеството на материалите определено е на друго ниво, сравнявайки с предишното поколение. Трите цилиндъра на арматурното табло са разположени много хармонично и въпреки, че са вдълбани, имат много добра четимост. От волана има възможност за команда на аудиофункциите, които освен CD/MP3 включват и портове за iPod и USB. Замислям се, че май стават вече задължителен елемент тези части от високите технологии дори и в най-семплите автомобили и нива на оборудване.

Седалките са удобни и шофьорската се регулира нагоре-надолу. Страничното малко прозорче пък дава отлична допълнителна видимост. Багажникът на автомобила съвсем не „ню-ню” – съвсем добре се събраха три пътни чанти, два лаптопа и връхните ни дрехи.

Новото Rio определено ще разчиства пътя си в пазарната борба – то е с модерна визия, икономично и удобно за пътуване. Освен това стартира с много добра цена – базовото ниво започва от 18 664 лв с ДДС за 1,2/85 к.с. Топ-версията достига без малко 27 хил. лв.