Ford извади тежката артилерия

 
Само като прочетох поканата за теста, ми стана ясно, че в края на лятото ще преживея един от най-адреналиновите автомобилни тестове – новият Focus RS, Mustang, Mondeo 4x4, Mondeo Vigniale. Няколко хиляди конски сили събрани на едно място, а целта е писта Дракон, край Пловдив. Представям си, че ще има пилене на гуми. А до там ще пътуваме по подбалканския път, като сменяме различните автомобили.
 
 
Рано сутринта, слънцето се оглежда в строените автомобили на паркинга. Няма как да не се впечатлиш от този блясък и подозирана мощ под всеки капак. Признавам, че не бях карала Mustang, още повече новия Focus Rs, пристигнал в България малко преди теста. Ето и първото ми усещане, честно казано трудно обяснимо, състояние, което наистина може да се разбере, когато сте зад волана на 5 литров V8, 421 к.с. расов жребец, който ускорява 0-100 км/ч от място за 4.8 секунди. 
 
 
По-малкото сърце на Mustang бие в новия 2.3-литров EcoBoost двигател турбокомпресорът, който за първи път се появява в двигателната гама на Mustang и е разработен специално за него. Всмукателният колектор и турбокомпресорът са оптимизирани да осигурят по-добро дишане и по-висока мощност. Това е първият двигател на Ford с нискоинерционен двуструен турбокомпресор, който осигурява по-бърза отзивчивост при по-ниски СО2 емисии и подобрена икономичност. Цилиндровата глава се отличава с интегриран изпускателен колектор, който разделя вътрешната и външна двойка цилиндри за всеки от каналите на турбото. Всички компоненти на EcoBoost двигателя на Mustang са специално проектирани и изработени от висококачествени материали, за да издържат на натоварването. 
 
 
Да караш супер автомобили на писта е сериозно предизвикателство, още повече за човек, който не е състезател, защото карането по пътя, ако ще и с 220 км, няма нищо общо с въртенето на писта. А аз съм зад волана на най-бързия изобщо Focus - 30-ият автомобил, носещ легендарната емблема RS достига максимална скорост от 266 км/ч, задвижван от специално разработена версия на новия 2.3-литров EcoBoost двигател на Ford с максимална мощност от 350 к.с. Не автомобил, а реактивна машина. Максималният въртящ момент от 440 Нм се постига между 2000 и 4500 об./мин., а за първите 15 секунди достига 470 Нм при функцията за временно форсиране при максимално ускорение. 
 
 
Първата обиколка я правя с известен страх, защото знам какво държа в ръцете си. Малко невнимание или надценяване на шофьорските умения може да те изстреля в нежелана посока. 
Интересна е системата за 4х4, която използва двойни електронно контролирани многодискови съединители за управление на разпределението на въртящия момент между предната и задна ос. Тя може също да контролира страничното разпределение на въртящия момент на задната ос – осигурявайки векторно разпределение между задните колела, което има значително влияние върху управлението и стабилността в завой. Максимум 70% от въртящия момент може да се прехвърли към задната ос, а до 100% - между което и да е от задните колела. 
След поредните три обиколки слизам от автомобила задъхана, нищо не съм правила, освен да въртя волана. Явно адреналиновата ми клапа се е отворила. 
 
 

Facebook comments