fbpx SEAT Leon - 3,7л/100 км. Впечатляващо! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

SEAT Leon - 3,7л/100 км. Впечатляващо!

Test drive

SEAT Leon - 3,7л/100 км. Впечатляващо!

 

За цялата ми шофьорска практика, която надвишава две десетилетия и вече стотици хиляди изминати километри с всякакви нови автомобили, постигнах абсолютен личен рекорд по най-нисък разход на гориво и то на дълъг път. Осигури ми го комбито на Seat Leon (излязъл на пазара 2017г.) с дизеловия 2.0-литров мотор и 150 к.с.и 6-степенна ръчна скоростна кутия. И ако мислите, че съм карала само с 90км/ч – не, не съм! Карах според разрешената скорост от София до Халкидики при съседите, а както знаят повечето от вас, този път предлага всякакви условия – магистрала, първокласен път, изкачвания, спускания… 

 

3,7л/100 км – такъв разход е мечта за всеки шофьор. Аз я сбъднах – може би дори за първи път подобрих и фабричните показания, които казват, че средният разход е 4,4л/100 км. (може би трябва да изпратя по-долната снимка на шефа на SEАТ, Лука де Мео:).

Тук трябва да кажа, че този среден резултат е постигнат при дълго шофиране от 400 км, а не е примерно от някакво спускане само. И другият много важен факт е, че почти пред цялото време карах на круиз контрол, в който така се специализирах, че дори през него контролирах скоростта при изпреварвания или пък, ако се наложи да намалявам. Направо се влюбих в този „златен” бутон, единствено не ми хареса много, че сменя скоростта през 10 км/ч, но с времето и с това свикнах.
Допълвам също, че септемврийския ден беше истински летен и бях включила и климатика, а той също леко покачва разхода. В колата бяхме двама души, а щедрият багажник от 578 л беше пълен със сакове, вкл. големият ни надуваем каяк, малко колесарче за него, гребла, големите ми шапки за слънце… Изобщо максимален комфорт за седмична морска ваканция в гръцка вила.

 

Факт е, че когато видях как разходът се „кротва”, бях предизвикана да видя до къде ще стигнат възможностите на автомобила и шофирането ми беше внимателно, без яростни изпреварвания. Напълно е възможно, още повече, че пътувах към ваканция. Затова на връщане, когато бързах, шофирането ми беше по-нервно и средният разход достигна 4,3л/100, който сам по себе си е изключителен. 

 

 

Иначе Leon много добре ми пасна и шофирането му беше истински удоволствие – седалките са широки и удобни, с добри подпори отстрани, воланът е голям, масивен с много логично разположени бутони, от които се командват основните функционалности, необходими по време на пътуване. Централният 8-инчов сензорен екран, с плочки за основните функции е с отлична видимост.

 

Много ми допадна и дигиталния дисплей пред шофьора, чийто изглед може да контролирате по желание от бутон на волана – целият може да се изпълни с навигация, или пък оборотомер и скоростомер, или пък изчистен, само с основна пътна информация. Неговата разделителна способност също е отлична и информацията на него се вижда буквално като изрязана.

 

И тъй като версията на Leon беше XCELLENCE, то акцент в нея е поставен именно върху комфорта и елегантността – цветните подсветки, алуминиеви елементи, щори на задните прозорци, достатъчно много ниши за дребни предмети, куки за закачване и мрежа в багажника, и изобщо цялостната атмосфера в купето излъчва уют и усещане за модерност.

 

Горещо препоръчвам този автомобил за семейства, които обичат да пътешестват – отговаря на всички нужни условия за това: обем в купето и в багажника, стабилност при возията, супер икономичност. Не на последно място, въпреки, че е комби, моделът има собствено дизайнерско присъствие, а острите форми, голямата хромирана предна решетка и ръбестите светлини го правят напълно отличим на пътя. Цената на модела е малко под 41 хил. лв