fbpx Другата представа за пространството | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Другата представа за пространството

Още с премиера си през 1999 г., първото поколение на Opel Zafira завоюва изключителни успехи като седемместен еднообемен автомобил с изключителна гъвкавост и други представи за интериора. Днес третото поколение на автомобила прибавя думата “Tourer” и предлага още по-високи стандарти на интериора и качеството. Системата за организация на седалките Flex7 предоставя модерни решения, които правят автомобила изключително функционален в комбинация с високо ниво на комфорт.

В почивните дни, когато у нас се излива дъжд из ведро решаваме да избягаме до съседна Гърция с надеждата, че там слънцето ще бъде по-щедро (така и се оказа). В това съмнително лято се приготвяме за всякакви метрологични условия и в същият момент за всякакви забавления за свободното време. За три дни вземаме багаж като за поне 30 – да има – нали няма да го носим на гръб? А и автомобилът е изключително щедър на пространство. В конфигурация с пет места предлага забележителен товарен обем от невероятните 710 литра (със 65 литра повече от този на актуалната Zafira). Сгънатият трети ред седалки образува равен под и е много удобен за товарене. Промяна има във втория ред, който сега е композиран от три отделни седалки. Те могат да бъдат сгънати също до ниво на равен под и да се изместват независимо една от друга. Всяка една от тях може да се плъзга в диапазон от цели 210 мм в надлъжна посока.

Върх на системата Flex7 е организация на седалките като в салон, наречена “Lounge Seating”(опционално). Със специален механизъм вертикалната част на средната седалка от втория ред се сгъва и да се завърта, като така образува комфортни подлакътници за пътниците на външните две седалки. Те от своя страна в този случай могат да се изместят в надлъжна посока в диапазон 280 мм – или със 70 милиметра повече от тези на стандартната версия и с 80 мм повече от седалките на актуалната Zafira. Освен това външните седалки се изместват с 50 мм навътре, а това е истинска новост за този сегмент. Така усещането е, че се возите в луксозна лимузина – с много пространство във всички посоки.

Останах силно впечатлена (и разбира се доволна, че има къде да крия) от множеството допълнителни места за предмети в мултифункционалната централна конзола – FlexConsole. Освен че е опора за ръцете, тя включва огромна кутия за съхранение на предмети и опори за чаши, както и по-малки кутийки. Всичко това се плъзга върху алуминиеви релси до желаната позиция.

Zafira Tourer е оборудвана и с Адаптивната ходова част FlexRide. Тя адаптира автоматично поведението на автомобила към пътните условия, скоростта в завой, движенията на каросерията и индивидуалния стил на шофиране. Може да изберете между три вида настройки: Standard, комфортен, който ние избрахме “Tour” и по-активен “Sport”. Така по-дългият ни се стори като елегантно плуване. Съчетано с високото ниво на седалките и виждането на пътя „отгоре” не усетихме никаква умора при по-дългия път.

 

 

Цялостната визия на Zafira Tourer излъчва динамика и елегантност. Приличащите на бумеранг предните светлини отлично се съчетават с предната решетка и допълнително усилват целия аеродинамичен дизайн на предна Zafira. Криловидната хора от предните светлини се повтаря и в задните, които могат да се комбинират с LED технология. Хромираните елементи усилват усещането за класа, а хромираната линия засилва общата дизайнерска динамика и при огромните прозорци. Те от своя страна предоставят отлична видимост и простор, който може да се увеличи от опционалния стъклен покрив. Тогава имаш усещането, че цялото настроение на лятото се е събрало в автомобила, но в никакъв случай не е горещо, благодарение на термо стъклото.

Zafira Tourer, както и Astra има система за Предупреждение при непреднамерено напускане на лентата на движение и Разпознаване на пътните знаци, което се оказва много полезно, защото често пъти шофьорът се заговаря с другите пътници и забравя за разрешената скорост. Допълнително системата има следване на дистанцията която визуално информира водача за дистанцията до предния автомобил, както и предупреждение за опасност от удар отпред – получавате визуален и акустичен сигнал за опасност от удар с предния автомобил. Много голямо удобство е предупреждението за автомобил в мъртвата зона, което се индикира с мигане в края на страничните страничните огледала, когато някой ви изпреварва.

Новият Opel Zafira Tourer се предлага с три версии common-rail турбодизелов двигател 2.0 CDTI (110, 130 и 165 к.с.). Залагайки сериозно на принципа на даунсайзинга, моделът предлага и два икономични бензинови мотори – 120 и 140 к.с. Моторите се съчетават с механична и автоматична скоростна кутия, а в допълнение има и старт/стоп система.