fbpx Новият Audi RS 3 - топ спортист за ежедневието | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Новият Audi RS 3 - топ спортист за ежедневието

От 0 до 100 км/ч за 3,8 секунди, до 290 км/ч максимална скорост, RS Torque Splitter, полусликове и специален RS-режим – това е новият Audi RS 3. Със своя впечатляващ петцилиндров двигател с 400 к.с. автомобилът постига невероятно ускорение и незабравим звук. Задвижващият агрегат разполага с максимален въртящ момент от 500 Нм и отговаря още по-бързо при подаване на газ. Във визуално отношение RS 31 подчертава своите спортни гени с разширена каросерия, RS-спортна изпускателна система и контролни прибори, вдъхновени от моторните спортове.

Върхови постижения за ускорение и максимална скорост: двигателят 2.5 TFSI 

Девет поредни години двигателят 2.5 TFSI печели отличието „International Engine of the Year“ в своята категория. В новата генерация на компактния спортист двигателят предлага по-мощна тяга отвсякога. Новите RS 3-модели се ускоряват за 3,8 секунди от нула до 100 км/ч. Максималната скорост е електронно ограничена на 250 км/ч. Като опция е възможно максималната скорост да бъде увеличена до 280 км/ч. С RS-динамичен пакет и керамични спирачки максималната скорост достига дори до 290 км/ч. Така по отношение на ускорението и максималната скорост Audi RS 3 застава на върха в своя клас. Наред с това, автомобилът разполага и с чудовищен максимален въртящ момент, който вече достига до 500 Нм в диапазона между 2250 и 5600 оборота в минута. Това са с 20 Нм повече, отколкото при предшественика. По този начин сега Audi RS 31 се ускорява още по-енергично от ниските обороти. 

Максималната мощност от 400 к.с. е налична при 5600 оборота и остава константна в широкото плато до 7000 завъртания на коляновия вал в минута. 

Мощта на петцилиндровия двигател се предава към пътя с помощта на 7-степенна трансмисия с два съединителя – с изключително кратки времена за превключване на предавките и динамични предавателни числа. Единственият по рода си ред на запалване 1-2-4-5-3 на двигателя води до ненаподобим звук, който носи допълнителна несравнима емоция при шофиране. За първи път изпускателната система разполага с напълно променливо управление на клапите. Настройките могат да се променят през системата Audi drive select. Ненаподобимият звук на петцилиндровия двигател се подсилва допълнително от предлаганата като опция RS-спортна изпускателна система.

Максимална пъргавина: RS Torque Splitter и специален RS 3-режим

Новият Audi RS 3 e първият модел на Audi, снабден серийно с т.нар. Torque Splitter. На мястото на досегашното решение сега идват по един ламелен съединител за всеки от задвижващите валове. По този начин се осигурява оптимално разпределение на въртящия момент между колелата на задния мост. Torque Splitter увеличава предавания към външното за завоя колело въртящ момент, като по този начин силно редуцира склонността към недозавиване. 

Новата технология позволява ефектни контролирани дрифтове на затворено трасе, където Torque Splitter е в състояние да насочи цялата тяга към едно от задните колела – възможни са до 1750 нютонметра на колело. За целта от Audi са разработили специален RS 3-режим: RS Torque Rear е предназначен именно за дрифтове и активира специална настройка на Torque Splitter. Друга интересна новост: режимът RS Performance, който е създаден специално за шофиране на писта.

Torque Splitter предлага максимална динамика на пътя с минимални склонности към недозавиване и презавиване. Изборът на режими традиционно става през системата Audi drive select, която разполага също с профилите comfort, auto, dynamic, RS Individual и efficiency.

Повече динамика, повече прецизност

Серийното RS-спортно окачване разполага с разработени специално за RS 3 амортисьори. Специалните RS-клапани осигуряват особено прецизно регулиране на работата на амортисьорите. Благодарение на тази технология амортисьорите реагират още по-бързо и ефективно в различните ситуации. Трите основни режима на работа са комфортен, балансиран и спортен, като всеки от тях води до напълно различни характеристики на окачването.

По-големият наклон на колелата осигурява по-прецизни реакции на кормилното управление и повече стабилност в завоите. В сравнение със стандартния Аudi A3, RS 3 разполага с един градус по-голям негативен наклон на задните колела. Окачването на задния мост е получило четирираменна конструкция, самостоятелно разположени амортисьори и пружини, подрами и напречна стабилизираща щанга. Управлението променя настройките си и и в зависимост от скоростта и може да работи в различни режими, които се избират от системата Audi drive select. 

​​​​Новост в RS 3 е и централният модул за управление на динамиката на пътя (mFDR). Тази централизирана система събира данни от всички имащи връзка с напречното ускорение на автомобила компоненти и по този начин се грижи за максимално бързото взаимодействие между въпросните компоненти. Резултатът е още повече пъргавина, особено по изобилстващи от завои участъци.

Експресивен външен дизайн и светлини

Външността на новия Audi RS 3 изглежда още по-динамично и мускулесто, отколкото при предшественика. Предната част се откроява със своята широка RS-броня, оформената по нов начин решетка Singleframe с характерна мрежеста структура, а големите въздухозаборници допълват внушителната осанка на спортния модел.

Серийно RS 3 разполага с тесни, капковидни LED-фарове отпред и LED-светлини отзад с динамични мигачи. Зад предните калници се намира един напълно нов дизайнерски елемент: впечатляващо изглеждащ допълнителен въздухозаборник. Ново е и оформлението на страничните прагове с допълнителни вложки.

Новите Audi RS 3-модели могат да бъдат поръчани в специалните RS-цветове Kyalami зелено и Kemora сиво. За първи път при версията седан покривът може да бъде поръчан в контрастно изпълнение в цвят Brillant черно.

Интериор

Интериорът също подчертава спортния дух на автомобила с помощта на редица RS-специфични елементи. Контролните прибори се изобразяват на серийния 12,3-инчов дисплей Audi virtual cockpit plus.

RS-специфичният светлинен индикатор за превключване при активиран ръчен режим.  10,1-инчовият Touch-дисплей интегрира т.нар. RS-монитор. За първи път за моделът се предлага също и Head-up дисплей, който освен сигнал за превключване на по-висока предавка.

Цени

Поръчките за Audi RS 3 Sportback2 и RS 3 Limousine в Европа започват от 2021 г. Първите доставки на новите RS 3-модели се очакват през есента на тази година. Базовата цена на RS 3 Sportback започва от 117 324,52 лева, RS 3 Limousine стартира от  121 235,34 лева.