fbpx Audi показа всъдеход от бъдещето – AI:TRAIL quattro | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Audi показа всъдеход от бъдещето – AI:TRAIL quattro

Четириместният Audi AI:TRAIL quattro, който може да се види на Автосалона във Франкфурт в тази седмица обединява в себе си всички необходими за автономно придвижване качества със солиден потенциал за справяне с трудни терени. Изцяло остъклената с изключение на пода пътническа кабина създава непознат досега обзор във всички посоки. Големият капацитет на акумулаторната батерия е гарант за голям пробег с едно зареждане дори на места със слабо развита мрежа от зарядни станции.

Trail – английската дума за „пътека“ или „черен път" символизира истинското предназначение на този концептуален автомобил. Именно поради тази причина на борда му няма голям екран за Streaming или видео конференции, а вместо това големите остъклени повърхности осигуряват оптимален обзор към околното пространство. Главният дизайнер на Audi Марк Лихте описва Use Case по следния начин: „С AI:TRAIL показваме концепцията си за всъдеход, който предоставя изживяване от ново поколение отвъд предела на асфалтираните пътища, при това с нулеви локални вредни емисии. Ние последователно работихме по максималното остъкляване на монолитната каросерия, за да създадем особено директно и непосредсвена връзка на хората в автомобила със заобикалящата ги среда. Това е концепция за устойчива мобилност on demand.“

Audi AI:TRAIL quattro е четвъртият представител на поредицата от концептуални разработки с електрическо задвижване, началото на която беше поставено от Audi Aicon на IAA 2017. След този създаден за изцяло автономно придвижване луксозен модел през 2018 година в Пебъл Бийч последва разработен за състезателната писта болид Audi PB18 e-tron. За IAA 2019 той получи ново име, както и добавката "AI", засвидетелстваща принадлежността му към електрическото семейство – автомобилът вече се нарича „AI:RACE"

 

При дължина на каросерията от 4,15 метра и широчина от 2,15 метра внушителният Audi AI:TRAIL недвусмислено показва своя потенциал извън пътя. Голямата височина от 1,67 метра и огромнитеэ 22-цолови колела 22 с 850-милиметрови гуми демонстрират впечатляваща проходимост още когато автомобилът е в покой. Клиренсът се равнява на сериозните 34 сантиметра, благодарение на което дълбочината на газене е над половин метър.

Архитектурата на автомобила позволява сериозна подвижност върху неравен терен, без при това да се стига до съприкосновение между интегрирания в пода пакет акумулаторни батерии и настилката под машината.

Кабината побира четирима души и е замислена като почти изцяло остъклено многоъгълно пространство. Характерен елемент, който свързва автомобила с Aicon и AI:ME, е сочещият навън кант на половината от височината на страничните прозорци. Тази линия може да бъде открита както в предната, така и в задната част на каросерията и обуславя неговата монолитна структура. Монтираното в областта на двата моста електрическо задвижване и интегрираните в пода на каросерията акумулаторни батерии обезсмислят наличието на надвеси и обособени зони за задвижващия тракт. Четирите визионерски студии на Audi на AA 2019 имат още нещо общо помежду си: органичен One-Box-дизайн, който обещава да се превърне във водещ елемент в стилистиката на бъдещето.
Олекотената структура и същевременно максималната здравина на каросерията са особено важни елементи за един истински всъдеход. Именно поради тази причина каросерията на Audi AI:TRAIL е направена от интелигентен микс от материали, включващи стомана, алуминий и карбон. По този начин независимо от наличието на внушителен пакет акумулаторни батерии, теглото на автомобила се придържа в рамките на 1.750 килограма.

При Audi AI:TRAIL формата следва функцията. В интериора специфично оформените странични стъкла дават на водача и спътниците му максимум пространство именно там, където те обективно най-силно се нуждаят от него – в широчина в областта на лактите и раменете. Освен това вътрешността на автомобила впечатлява и в направлението, което дава най-силно субективно усещане за простор: достигащата много ниско линия на прозорците осигурява безпрепятствен достъп във всички посоки, дори между колелата. Целта на създателите на автомобила е била да осигурят на пасажерите възможно най-широкоъгълен поглед към заобикалящия ги свят: границата между интериора и околния свят се дефинира по напълно нов начин. По време на пътуването пасажерите не просто могат да гледат навсякъде около себе си, но и да откриват нови и нови детайли в заобикалящата ги среда.