fbpx Макси Мини | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Макси Мини

Макси Мини

етикети

Докато пътувах по магистралата с периферното зрение забелязах, че отстрани някой ми маха. Погледнах към страната на изпреварващата кола и тогава видях младежите, които с недвусмислени знаци ми казваха „мноого яко!”. Това яко нещо беше MINI-то, с което бях – най-големият и мускулест брат от марката, наречен Countryman. Явно, че младежите бяха фенове на култовата марка и сега с удоволствие гледаха последното порасналото возило на фамилията, което освен всичко е и 4х4. И за да им доставя още малко удоволствие – натиснах бутона Sport, педала до дъното и ги изпреварих рязко, като за секунди ги оставих зад себе си. В това време двигателят изрева като от ферари...онзи страшен звук, който предвещава помитаща сила. При режимът „спорт” оборотите стават по-високи от нормалните и реакцията на педала на газта е по-бърза. Ускорението е почти мигновено. Иначе Countryman не е лишен от мощ със своите 184 к.с. и 6-степенна автоматична скоростна кутия. И докато ускорявах за да достигна 150 км/ч, усещането ми беше, че скоростта е много повече.

 

Стабилност

Това обаче, което ме впечатли беше сигурността на пътя, която изпитах предните дни, когато за късмет валеше сериозен сняг докато пътувах. Разбира се, на магистралата всички шофьори бяха „обрали” сериозно скоростта и колоната се движеше с умерени 80 км. Обикновено поднасянето се получава, когото се изпреварва и се пресичат снежните коловози (имаше ги защото снегопочистващите машини още не бяха тръгнали). При първата такава маневра стиснах здраво волана, готова за изненадваща ситуация - нищо такова - забележителна стабилност, дори много повече от един масивен джип. Електронните стабилизиращи системи се справят перфектно със задачите си и автомобилът беше като залепен на пътя. Разбира се, никой не трябва да си прави илюзия, че с този автомобил ще тръгне по офроудски терени. Първо, пътният просвет е сравнително нисък – 14,5 см и второ, точно пък с такъв модел изобщо не върви да тръгнете на лов. Колкото и да е селско името (countryman – на англ. селянин) моделът е повече от класа... Но да стигнете по черен или разкалян път до вилата или по снежен до пистата няма никакъв проблем. Като цяло този модел е насочен към млади, динамични, с артистичен дух хора, които имат и подобаващ финансов и социален статус. С цялото ми уважение към баща ми, инженер с много сериозна репутация, не го виждам в този автомобил или като цяло с тази марка.

Родствени гени

Когато отидохме до селската чешма за да изчистим калта от гумите разгледах по-обстойно външния вид. Без съмнение всеки ще каже, че това е MINI – генът е непоколебим. Но всичко е по-голямо и по-агресивно – като за SUV. Предната решетка е доста по-различна и голяма. В бронята са интегрирани фаровете за мъгла и въздухозаборниците, охлаждащи предните спирачни дискове. Издутите калници и вратите излъчват здравина и сигурност.

 

В купето

Още щом отворих шофьорската врата ме изпълни интериорния артистизъм, отличаващ неповторимо марката. Направо се влюбих в огромния скоростомер позициониран в средата с двете малки „ушенца”, играещи ролята на отвори за вентилация. Скоростта се изписва и дигитално на малко екранче точно зад волана, където е и другата бордова информация.

На волана има копчета за аудиосистемата, а също така и лостчета за управление на предавките, ако искате да се забавлявате, а не само да натискате педала на газта. В купето има четири великолепни "фотьойла". Много оригинално по средата на задните два минават две релси, на които се закрепват чаши, поставка за слънчеви очила и телефон, пепелник, и всички те могат да се плъзгат. Има възможност и за поръчване на една обща седалка, но за 5-ма души ще е тесничко. Както може да се очаква багажникът не е голям, но пък се дели на две нива и това увеличава обема.

Разбира се, нормално за британската марка цената на автомобила е достатъчно висока, като стартовата започва почти от 40 хил. лв. Най-евтината модификация със задвижване 4Х4 е 52 600 лева. Но има марки, за които цената просто не се коментира. MINI e точно от тях.