fbpx Новата Dacia Duster 2024 се готви да пренапише успеха си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Новата Dacia Duster 2024 се готви да пренапише успеха си

Толкова години съм в автомобилната тематика и следя новите модели, че много добре си спомням появата на Dacia Duster през 2010 г. Тогава дори не знаехме точно какво ще извадят румънците, но "шумът" в автомобилния бизнес беше сериозен – със сигурност щеше да има конкурентна цена, може би прилични възможности за движение извън пътя и да размести пластовете. Така и стана. Въпреки че тогава моделът беше доста "дървен" както по изпълнение, така и по поведение, безспорно показа добри офроуд качества и безконкурентна цена. И книгата на успеха започна да се пише.

Dacia Duster също Jogger предлага Пакета Sleep. Това е практична, подвижна и достъпна кутия 3 в 1, съдържаща двойно легло, което се разгъва за по-малко от 2 минути от 1 човек (1,90 метра дължина и до 1,30 метра ширина), маса тип табла и място за съхранение

Седем години по-късно, през 2017 г. бях на международния тест на второто поколение на Duster и тогава останах истински впечатлена от огромния скок, който беше направил моделът – във всяко едно отношение. Съвременен дизайн, сериозно подобрена возия, добър интериор и удобни вече седалки, впечатляващи 4x4 възможности и разбира се, отново конкурентна цена. Моят брат, който има друг седан, си купи именно този модел тогава, защото не искаше повече проблеми в никой сезон при последните 200 метра до вилата му по черен път, който обаче стават сериозен "препъни камък" при малко промяна в метеорологичните условия. Тази зима, в която буквално за час снегът ги блокира и откъсна от света за 48 часа, именно Duster ги измъкна и спаси да не прекарат още 24 часа без ток и вода.

 

Още 7 години по-късно, Dacia Duster триумфира с третото си поколение на модела, като с непрекъснато нарастващата му популярност до момента го определя като най-продаваният SUV в Европа във всички сегменти на пазара през 2022 г. Статистиката показва, че около 1000 броя Duster SUV излизат всеки ден от производствените линии в завода на Dacia в Питещи, Румъния, което означава около един брой на всяка минута. И два месеца след международния тест на автомобила, в България сме първите, които сядаме зад волана.

Платформата CMF-B

 

Новата Dacia Duster е изградена на платформата CMF-B, която за първи е използвана за новите Sandero и Logan, а след това и за Jogger. Тя дава възможност за повече място за пътниците и багажа от предишното поколение и е само малко по-дълга, но същевременно Duster запазва същата обща дължина от 4,34 метра.

Новия Duster подобрява значително динамичните си характеристики чрез увеличаване на твърдостта на ролбарите, като така се постига значително намаляване на накланянето на каросерията (с 21% при 4x2), което се изразява в по-голяма стабилност при завиване или промяна на посоката. При версията 4х4 намалението е със 17% за всички видове пътища. Повишената твърдост на шасито се компенсира по време на офроуд шофиране от изцяло нова електронна система за управление. За късмет, в изключителните иначе жеги, се случва, че точно преданата вечер минава по-студен фронт с много силен дъжд, особено в планините. Казваме си, че това е добре, защото ще видим в реално действие офроуд възможностите на автомобила. Лошото е, че от дъжда част от пътя в гората буквално се е свлякъл и затова имаме малка отсечка на разположение. Въпреки това си е доста кално, на места още са останали големите локви и коловози.

В нашият автомобил е 4х4 и сме 4-ма, като тримата ми колеги събират сериозна тегловна маса. Въпреки това, колата не се замисля и навсякъде мина без никакви проблеми. Тук трябва да отбележа, че автомобилът е с най-високият пътен просвет  на пазара – впечатляващите 217 мм.  Настройките на амортисьорите, на предавателното число и сервоуправлението, както и гумите са преработени, за да осигурят по-прецизна реакция именно при различни условия на шофиране. Затова този терен беше лек за възможностите на Duster, но пък е напълно реален за достигане до вилата на брат ми.  

За минаването през такива терени, където често има и стърчащи клони, Dacia са създали цял пояс около каросерията, който я защитава от леки удари и драскотини. Те са боядисани преди екструдиране или казано иначе, пластмасата е оцветена, преди да се инжектира, за да се направи частта. Така цветът не подлежи на промяна (за разлика от боята) при ожулвания. Протекторите на калниците се свързват с протекторите на арките на колелата и предните и задните брони, а големите защитни кори под броните предпазват долната част на каросерията. Тези протектори са изработени от нов специално проектиран здрав материал – Starkle®, който беше представен с концептуалния автомобил Manifesto. Той е рециклиран до 20% и в състава му влизат бели частици, придаващи му пъстър вид, който Dacia оставят така, вместо да боядисват. А предните и задни кори са боядисани преди екструдиране или казано иначе, пластмасата е оцветена, преди да се инжектира, за да се направи частта. Така цветът не подлежи на промяна (за разлика от боята) при ожулвания.

За всеки терен

Новата Dacia Duster предлага трансмисия 4x4 Terrain Control, която включва 5 настройки за шофиране: AUTO (АВТОМАТИЧНО), SNOW (СНЯГ) - Оптимизира траекторията по хлъзгави пътища със специфични настройки за ESC и против поднасяне. MUD/SAND (КАЛ/ПЯСЪК) за променлив терен.  
OFF-ROAD режимът е подобен на режима 4x4 Lock на настоящия Duster, но с автоматично и оптимално разпределение на въртящия момент към предните и задните колела според сцеплението и скоростта. Допълнително тук може да се управлява скоростта при спускане, особено полезно при неравен терен и стръмни склонове. Системата основно действа върху спирачките, за да поддържа скоростта на автомобила под контрол (въз основа на действията на водача) между 0 и 30 км/ч. Тя сработва независимо от предавателното отношение (включително на заден ход), така че водачът да може да игнорира педала на газта и спирачката и да се съсредоточи само върху волана.

Наличен е и режим ECO (ЕКО), който оптимизира разхода на гориво чрез регулиране на климатичната система и работата на автомобила. Той оптимизира разпределението на въртящия момент към предната и задната ос до максималната възможна степен, за да ограничи разхода на гориво, като същевременно се адаптира към сцеплението на пътя.

Гамата Duster предлага три нива: Essential, Expression и нов избор между две различни, но допълващи се най-високи нива: Duster Extreme за феновете на откритите пространства и интензивното и често шофиране извън пътя и Duster Journey за тези, които предпочитат повече комфорт

Връзка с дигиталния свят

Duster има нова информационно-развлекателна система с 10,1-инчов централен сензорен екран, включена като стандартно оборудване от ниво Expression и налична и с двете мултимедийни системи.

Media Display е фабрично вградена в моделите Expression и Extreme като включва четири високоговорителя и безжична връзка с Apple CarPlay™ и Android Auto™, което правим много лесно веднага.

Media Nav Live е стандартно оборудване в моделите Journey и се предлага като допълнително оборудване за Extreme като добавя свързана навигационна система, осигуряваща актуализация на трафика в реално време и аудиосистема Arkamys 3D с шест високоговорителя.

Media Control при версия Essential е цялостна информационно-развлекателна система, която може да се управлява от волана. Тя показва информация, свързана с медиите, на 3,5-инчов екран до аналоговите уреди на арматурното табло. Има четири високоговорителя, Bluetooth връзка, USB порт и стойка за смартфон, вградени в таблото. При свързване с безплатното приложение Dacia Media Control, може да се управляват радиото, другите медии и редица други функции от екрана на смартфона.

Новата Dacia Duster е първата, която разполага със 7-инчов дигитален инструментален панел, на който водачът може да извежда информацията, която намира за най-полезна в оформлението, което предпочита. Този дигитален панел се предлага като стандартно оборудване от ниво Expression.

Стойката за смартфон се предлага при всички нива на оборудване. Версиите с Media Display и Media Nav Live включват също два USB-C порта отпред и два отзад, за да захранват до четири устройства. Налично е безжично зарядно устройство за смартфон в централната конзола, достъпно и за двамата пътници отпред, стандартно оборудване за Duster Journey и допълнително оборудване за Extreme.

Благодарение на платформата CMF-B, в купето на Dacia Duster има повече свободно пространство. Интересна е специално измислената система YouClip, която позволява здраво прикрепване на няколко специфични аксесоара в определени зони в купето. Налични са четири (при Essential) или шест точки за закрепване на YouClip (една на таблото, една на страната на пасажера, една зад централната конзола, две от двете страни на багажника и една на задната врата).

Например можете да закрепите стойка за таблет, калъф за съхранение, стойка за смартфон с индукционно зарядно устройство или "3-в-1" (държач за чаша, кука за чанта и преносима лампа).

Три икономични двигателя

Двигателят на Duster HYBRID 140 е познат от Jogger от началото на 2023 г. Той се състои от 4-цилиндров, 1,6-литров бензинов двигател с 94 к.с., два електрически мотора (задвижващ мотор с 49 к.с. и високоволтов стартер-генератор) и електрическа автоматична скоростна кутия (с 4 предавателни отношения на двигателя и 2 предавателни отношения на мотора). При него икономията на гориво при градски цикъл може да достигне до 40%. Предлага се и с автоматична скоростна кутия.

Duster TCe 130 съчетава 3-цилиндров, 1,2-литров турбо-бензинов двигател от ново поколение, използващ цикъла на Милър и 48 V mild hybrid мотор. Този мотор подпомага двигателя с вътрешно горене, когато автомобилът стартира или ускорява, намалявайки средния разход и емисиите на CO2 с около 10%. Предлага се с 6-степенна механична скоростна кутия във версиите 4x2 и 4x4.

Добре познатият двугоривен ECO-G 100 е безспорен LPG лидер в Европа и предпочитан и от българските клиенти. Той предлага фабрична опция за два типа гориво - бензин и LPG.