fbpx В борбата срещу цените на горивата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

В борбата срещу цените на горивата

етикети

 

Свидетели сме на безпрецедентно покачване на цените на горивата, което не знаем къде ще спре. Затова всеки децилитър разход по-малко вече има сериозно значение. Почти не повярвах, че този внушителен автомобил с мощен бензинов мотор и автоматична скоростна кутия ми показа извънградски разход от 5,9л/100. При положение, че пътувах по новата магистрала (дестинация „Морето”) със 130 км/ч. Убедена съм, че ако шофирах със 100 км в час или дори около 110 сигурно щях да достигна и 5 литра. Отново повтарям, че става въпрос за бензиновата трета серия на BMW седан, линия Sport – 328i. и 245 к.с. Новият четирицилиндров двигател с технологията BMW TwinPower Turbo развива още при 1 250 об/мин максималния си въртящ момент от 350 Нм. Затова и ускорението е забележително - едва 5,9 секунди от 0 до 100 км/ч. Всичко това е продължение на стратегията BMW EfficientDynamics, в чиято основа са повишена динамика при намалени нива на разхода на гориво и вредни емисии.

 

 

 

Седмица след това управлявах и дизеловата версия на третата серия с новия модерен двулитров дизелов мотор BMW 320d, с мощност 184 к.с., който е оборудван с за първи път в средния клас на премиум-сегмент с новата 8-степенна автоматична трансмисия. Цифрите спадат още по-драстично –стигнах до около 4,3 литра. Изобщо баварците режат сериозно от разхода, което изобщо не е за сметка на мощността. Напротив – и двата автомобила демонстрираха изключителна пъргавина и реакция, която доставя невероятно удоволствие при шофирането.

 

 

 

За понижаване разхода на горивото допринася и системата Auto Start Stop, която е включена в стандартното оборудване за абсолютно всички комбинации от двигатели и скоростни кутии. В същата посока действа и регенерацията на спирачната енергия. Щом се отнеме газ или се натисне спирачката, освободената енергия се използва за зареждане на акумулатора, което на практика разтоварва двигателя.

 

Ако решите да изпитате себе си доколко икономичен шофьор сте - може да включите на режим режим ECO PRO, който беше наличен също и във двата автомобила. При него се реализира допълнителна икономия на гориво, като на бордовия компютър се изписва постоянно колко километра в повече може да изминете спрямо стандартния режим COMFORT. Тук мощността е леко обрана, но в никакъв случай не е дразнеща или притеснителна при по-резки изпреварвания. Ако сте на ръба на горивото и бензиностанция има след поне 25, км не се чудете да превключите на този режим!:)

 

 

Разбира се, с червения спортен автомобил не може да не погъделичкате усещанията като натиснете режим SPORT. Работата обаче става наистина червена, като натиснете още един път бутона и се „качите” на SPORT +. Тогава всички индикации светват в червено, звукът на мотора се променя рязко, а отпред все едно още един табун с коне почва да тегли с бясна мощ. Изключително усещане, което граничи с това на пистово състезание.

 

Пътувах до къщата на моя приятелка, която трудно се справя с визията отдалеч. Аз обаче съм орлов поглед и я забелязах в далечината, че ме чака пред дома си. Дадох рязко газ и докато тя се осъзнае, че пристигам именно аз, за секунди заковах пред нея. Вместо добър ден ми каза - „Забелязах в далечината някакъв бял автомобил, но този силует и тази ниска властна предница не можеше да е на друго, освен на BMW”.

 

 

Наистина погледната от всяка посока новата трета серия (шесто поколение) е изключително внушителна. Автомобил, който респектира. Наистина няма как да се сбърка „запазената марка” - дълъг преден капак, късите надвеси, изтеглена назад пътническо купе. Бъбрековидната радиаторна решетка и особено фаровете, лично на мен ми навяват асоциация на ниския властен поглед на скален орел. Всеки елемент е позициониран в постоянна динамика. Спрямо предшественика си новото издание има по-широка следа, както и увеличена дължина и по-голямо междуосие.

 

Освен спорна версия тройката се предлага и в линии Luxury и Modern, като всяка има специфични дизайнерски елементи, като примерно дори червената ивица на ключа на спортната линия. Въпреки, че автомобилът е един, всяка линия има собствено излъчване, а чрез М спортния пакет всеки собственик вече може да се постигне персонална характерност.