fbpx Подготвят лазерни светлини от BMW | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Подготвят лазерни светлини от BMW

След LED-технологията следващата стъпка при разработката на светлини е лазерната светлина. Инженерите на BMW още днес работят, за да може след няколко години с лазерните светлини отново да въведат в серийно производство иновативна технология. Тогава лазерната светлина би позволила съвсем нови светлинни функции за още по-висока сигурност и комфорт и в същото време благодарение на високата си ефективност имат важен принос за пестенето на енергия респективно понижаването на разхода на гориво.

По същността си лазерната светлина се различава значително от слънчевата светлина и другите познати досега светлинни източници. Тя е монохроматична, което означава, че се състои от лъчи със само една дължина на вълната. Освен това е кохерентна, което означава, че трепти синхронно. По този начин е възможно да се създаде успореден светлинен сноп с висока плътност на светлината, хиляди пъти по-интензивен от познатите LED. Благодарение на тези качества използването на лазерна светлина в автомобилните фарове позволява реализирането на напълно нови функции. Освен това благодарение на високата системна ефективност на лазерната светлина в сравнение с LED-фаровете консумацията на електроенергия може да бъде намалена наполовина.

При използването на такъв светлинен източник в автомобилите не съществуват рискове за хората и другите живи същества поради високата светлинна
интензивност на лазерната светлина. Това се дължи и на факта, че лазерната светлина не се излъчва директно, а се преобразува за употребата си в пътното движение. Резултатът е много ярка, бяла, приятна за очите светлина, генерирана при много нисък разход на енергия.
При употребата в автомобилите, каквато е планирана от BMW, нещата ще бъдат различни. Предимствата ще бъдат видими и значими. Важен аспект в това отношение е размерът на лазерните диоди. За сравнение: конвенционален LED като единичен източник на светлина има дължина на страната от само 1 мм. Лазерният диод е сто пъти по-малък – тоест десет микрометра (μm). Това открива напълно нови възможности за интеграцията на светлинните източници в автомобила. Инженерите на BMW не възнамеряват екстремно да намалят размерите на фаровете – което теоретически е възможно. Повърхността на фаровете ще запази обичайния си размер и в бъдеще – като важен детайл от дизайна на автомобилите BMW. Предимствата на компактните размери и на малката дълбочина при вграждане могат да бъдат използвани както при разположението на фаровете, така и при оформлението на каросерията.
От BMW възнамеряват в пълна степен да се възползват и от друго предимство на лазерната технология: високата ефективност на лазерната светлина. Ето само две стойности като мащаб за високата системна ефективност: лазерната светлина може да генерира около 170 лумена (фотометрична единица за генериран светлинен поток) на консумиран ват електроенергия, LED-светлината – само около 100 лумена.