fbpx Мартин Василев, Керхер България: Хората са най-важният актив на бизнеса | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 10

Мартин Василев, Керхер България: Хората са най-важният актив на бизнеса

От 2011 г. е Мартин Василев е управител на официалното представителство на немската компания „Керхер“ в България. Той е част от Алманах 2023, а тук споделяме част от неговото представяне в луксозното издание.

Г-н Василев, как пандемията повлия на вашия бизнес в последните две години?

- За нас в Керхер пандемията беше възможност за развитие и по-скоро се отрази положително на бизнеса ни. Наложи се да адаптираме бизнес стратегията ни и генерално да променим начина и бързината за вземане на решения. Смятам, че сега сме много по-подготвени за всяка една ситуация. Фактът, че последните две години са най-силните ни като развитие и динамика, доказва, че сме успели да се възползваме от ситуацията. Със сигурност излизаме от ковид кризата много по-силни, уверени и подготвени, отколкото влязохме.

Кой е ключът за правилно управление на компаниите?

- Едва ли решението е само едно, но, според мен основното е правилно подбран и сработен мениджърски екип. Оттам-насетне трябва да вземем предвид особеностите и динамиката на локалния пазар, на бизнес контекста и партньорското отношение. В Керхер вярваме, че хората са най-важният актив на бизнеса и се опитваме да го показваме на всички нива в компанията. Така те са спокойни, подкрепени и сигурни, а това ги мотивира да дават най-доброто от себе си в работата. Ние държим всички да са ангажирани и оценени, за да вървим заедно напред.

Кои са вашите лични принципи за успешен бизнес?

- Винаги съм гледал на проблемите като на предизвикателства. Това е един от основните ми принципи. По този начин променям нагласата от „да се спасяваме от проблем“ към „да опитаме и по този начин, за да имаме по-добър резултат“.

На второ място, но не по важност, е, че делегирам отговорности, а не задачи. Когато наемам някого за дадена работа, очаквам от него, освен експертност, готовност за поемане на отговорност за резултата. Няма как да очакваме от хората да поемат отговорност, ако им казваме какво трябва да правят.

Ключ към успеха е и доверието. Ако нямате доверие на хората около вас, вие сте обречени да проверявате всеки един детайл. Наистина ли имате това време?

И накрая: обратната връзка. Тя е полезна, когато е конкретна, двустранна и градивна.

Екипът е ключът към успеха. Брандът е важен, но не трябва да е на първо място.Нужно е да се инвестира в хората, в тяхното обучение и развитие.

Когато преди 12 години започнахте изграждането на локалната структура на Керхер имахте ли страхове или бяхте уверен, че ще успеете? Кои бяха трудните моменти тогава?

- Първата година беше много трудна, защото бях сам. През 2010 г. започнах изграждането на локалната структура сам в малък офис и огромно желание, и под прекия контрол на австрийското дружество на Керхер. За една година пропътувах над 70 000 км, за да се срещна със стотици потенциални и съществуващи клиенти. Развитието на компанията трябваше да обхване всички възможни направления: от ритейла, през професионалната техника до онлайн продажбите. Решаваща роля за успеха има качеството на самите машини Керхер, създаването на локална структура и постепенното разрастване на екипа.

Кое е това, което днес прави компанията успешна? Само добрите продукти на световния бранд?

- Ключът за успеха на Керхер е в екипа. Разбира се, качеството на продуктите и стойността на бранда са много важни, но познаването на пазара, правилното позициониране и адекватната стратегия са от огромно значение. Зад нашия бранд и успех обаче стоят хората със своите усилия, отдаденост, много работа и ангажираност.

Казват, че грешките учат. Коя е Вашата грешка в бизнеса, от която се поучихте?

- Най-важният ми урок е, че не всичко е на всяка цена. В първите години растяхме хаотично, поставяйки си  много високи цели. Това води понякога до компромиси, прибързаност и претоварване на хората. Сега вървим с по-малки стъпки, по-уверено, обмислено и сигурно. Тази стратегия ни показва, че е по-устойчива, печеливша и увеличава ефективността на екипа.

Държат ли българите на чистота, защото ако гледаме средата, в която живеем, като че ли не е така?

- За съжаление трябва да се съглася. Моите наблюдения са, че повече се приказва и по-малко се действа. Личният пример е важен, за да има промяна. На мен ми се е случвало някой да си изхвърли фаса, аз да го взема и да му кажа: „прощавайте, изпуснахте си нещо“. В част от случаите хората се засрамват и сконфузено си прибират боклука. Други обаче започват да агресират.

Позната е фразата, че кризата е и възможност. Смятате ли, че е така?

- Абсолютно е така. Ние сме успешен пример за голяма експанзия и като бизнес, и като операции в различни направления, точно по време на кризата. Само за референция: от 45 човека през 2020, сега сме 73, по време на кризата стартирахме онлайн бизнеса и отворихме Керхер център със сервиз в Русе.

Какво предстои на Karcher и вашата компания тази година?

- През 2023 г. продължаваме с разширяването на клоновата мрежа, като ще стъпим в още един областен център. Това ще ни даде възможност да сме по-близо до клиентите, да видят новостите при нас и да се възползват от сервизен център. Ще продължим да подкрепяме международната ни инициатива за почистването на паметниците в страната. Поставяме фокус върху специализирания бизнес – автомивки, комунална техника и индустрия, зелена енергия и почистване на фотоволтаици.

Смятате ли, че България е добро място за правене на бизнес?

- Да, категорично! В България все още има достатъчно възможности за развитие и ниши, които не са на 100% заети и изчерпани.

Мартин Василев е роден 1973 г. в София. Завършил е Немската езикова гимназия в столицата, след което и Техническия университет в София и Факултета за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт в Карлсруе. Има дългогодишен опит на ръководни позиции в „Бош“ и „Рено“. От 2011 г. е управител на официалното представителство на немската компания „Керхер“ в България. Женен, с две деца и семейни хобита като гмуркане, пътешествия и кулинария. Определя като най-голямата си печалба екипът, който успява да изгради. Качествата, които са му помогнали в изграждането на компанията са знанията, неговата адаптивност, динамичност, гъвкавост и позитивизъм. Разглежда формулата на успеха в постоянството, упорит труд, подкрепа от семейството, както и сутрин да отиваш на работа с желание и усмивка.

Керхер е семейна компания, създадена, за да предоставя актуални решения за почистване на ежедневни проблеми със замърсяването. Основана през 1935 г., компанията се разраства с бързи темпове и днес е лидер в почистването, като оперира в 78 държави в света. България е част от регионалната структура от 28 държави.

Керхер предоставя ефикасни методи за поддържане на всеки обект  – от дома до индустриални предприятия, обществени места и културни монументи. Работи усилено, за да предоставя устойчиви решения, постигайки безупречни резултати. За компанията иновацията, която създава, подпомага на първо място хората като пести времето за почистване и ресурсите: вода и енергия. Основен фокус в Керхер е опазването на околната среда и намаляване замърсяването на океаните с пластмаса. Богатият асортимент от уреди и продукти, ноу-хау и технологии прави всичко това възможно за всеки един човек.