fbpx Представяме Илко Шиков, мениджър на B.V.Link, вносител на бранда Illy (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят – сезон 4, част ХХVII

Представяме Илко Шиков, мениджър на B.V.Link, вносител на бранда Illy (ВИДЕО)

 

Казват, че кафето сближава хората, обаче Илко Шиков - вносител на бранда Illy за България има какво да добави... Доброто кафе! Според него тъмната ароматна напитка е нещо много повече - тя е социален феномен. Не случайно когато си уговаряме среща, често казваме: "Хайде да се видим на по кафе". 

Илко Шиков е посветил последните 12 години от кариерата си на любимия си бранд и успешно съчетава работата с удоволствието. Признава, че много преди да започне работата си като представител на Illy за България е бил фен на марката. И така любовта му към хубавото кафе го отвежда до решението да стартира този бизнес у нас. 
Преди това професионалният му път е свързан с откриването и създаването на Метро България. Той е един от хората които налагат на пазара този бранд. "За 5 години успяхме да наложим един нов модел на модерна търговия. Мога да кажа, че съм бил по време на най-трудните и най-сладките периоди на развитие на Метро. Но когато се появиха италианците и ми предложиха да продавам тази толкова скъпа марка, усетих една особена тръпка за мен. В нашата страна, където всеки иска да ти продаде нещо евтино, се оказа, че аз мога да продавам нещо, което няма аналог, а най-близкият конкурент е поне 3 пъти по-евтин от теб. Това беше предизвикателство за България - да продаваш нещо свръх скъпо. Но аз го приех.", спомня си началото Илко Шиков.

И си личи, че до ден днешен работи с любов. Когато заговори за Illy сякаш разказва за нещо свято.

"Италианската компания е създадена през 1933 г. в Триест от Франческо Илли и до ден днешен произвежда само един единствен вид кафе. Въпреки, че присъства в над 150 държави, тя произвежда точно този бленд, който познаваме, който е смес от 9 сорта висококачествена арабика. За всички тези години компанията нито е изнесла производството в друга страна, нито е променила качеството. И до ден днешен в завода има 5 лаборатории, които взимат проби на всеки 15 минути. ако пробите не отговарят на така зададените параметри процеса приключва. Има над 120 точки на контрол на качеството - от плантациите до чашата ароматно кафе. Просто това е компания, която изключително много държи на качеството.", казва Илко Шиков. 

В България познаваме страхотното Illy от 2005 г., когато е открито и представителството на бранда у нас. Топ хотелите, ресторантите и офисите, в които държат на качеството и умеят да се представят добре пред своите гости залагат именно на това кафе.
За тези 12 години Илко признава, че той и екипът му в България са извървели труден път. "Да продаваш най-скъпото нещо си има своите сериозни изисквания. Когато започнахме работа, името на бранда и доверието в него беше на доста ниско ниво. Днес мога да твърдя, че няма град в България и почти няма сериозен хотел или ресторант, които да не работят с нас.", казва Илко Шиков.

Зад този успех, обаче, стои нещо много важно. И това отново е качеството. "Ние залагаме на премиум продукти. Сред най-важните фактори в нашия бизнес е обучението на персонала и на екипа. Всяка година изпращаме хора в университета на кафето в Триест и всяка година доразвиваме и обучаваме персонала си. Същото важи и за работата ни с клиентите. Сами сме организирали академия в София, в която всекидневно провеждаме обучения на барманите, които работят с нашите професионални машини. Защото може да имаш перфектното кафе, но ако няма кой да ти го направи добре, резултатът няма да е идеален. А за Illy качеството е стандарт в цял свят. Дали си пиеш кафето в Рим, в Токио или в Ню Йорк - трябва да получаваш едно и също качество.", казва още Илко.

Ако говорим за екип, този, който Шиков ръководи не е голям. "Ние сме седем човека. Държа много и на отношенията в компанията – смело мога да кажа, че сме приятели и това е повече от 12 години. Никой не мисли за напускане - има лоялност и аз много държа на нея.", казва Илко. 

Той не крие и гордостта от работата си в България. А резултатите показват, че определено има своите поводи за радост - по време на последната конференция на Illy се оказва, че България е на 4-то място по отношение на капсулната дивизия. Тоест у нас се продава повече хубаво кафе на капсули, отколкото в куп по-големи страни. Ако пък сметнем средностатистически продажбите на марката, изчислено спрямо средната работна заплата за страната и боря на населението, се оказва, че България е страната, в която се пие най-много Illy - факт, който няма как да не предизвика гордост за Илко и екипа му.