fbpx Михаил Христов: Как без две ръце да вземеш живота си в ръце? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Михаил Христов: Как без две ръце да вземеш живота си в ръце?

Тази колонка е в продължение на подкаста за личностно развитие “Mindset Power Talk” с автор и водещ Милена Хаджииванова (Mia H).

Тук ще ви срещаме с хора, които са постигнали различни неща в живота си и продължават да учат. В разговорите с тях се опитваме да покажем какъв е начинът на мислене, който ги прави успешни. Какво правят в ежедневието си, как се променят, какви книги четат, какви са ценностите им?

В колонката ще споделяме кратка информация за госта в съответния епизод, както и основни послания от разговора с него/нея. Ако това ви заинтригува, ще можете да слушате/гледате цялото интервю, съвсем безплатно, както и да се абонирате в YouTube, Spotify или Apple Podcast.

Ако сте компания и припознавате ценността за непрекъснато учене и растеж, може да се свърже с автора или с нас, за да ви съдействаме да я промотирате сред екипите си.

Епизод 5: Как без 2 ръце да вземеш живота си в ръце?

Устойчивост и нагласа за растеж (growth mindset), Гост: Михаил Христов 

Да, той е без 2 ръце. Остава без тях на 14 годишна възраст, при инцидент. Волтова дъга се отделя от трансформатор с напрежение 20 000 волта и през тялото му преминава ток с изключително високо напрежение. Той оцелява, но ръцете му биват ампутирани поради изгаряне – едната до рамото, а другата до лакътя. На мястото на инцидента, сърцето му спира, но явно волята за живот надделява и Михаил днес дава своя принос в различни сфери на живота.

Това събитие, което само по себе си е животопроменящо, не го превръща в жертва (на обстоятелствата, на съдбата, на грешки при проектирането и/ или поддръжката на трансформатори). Не, той още няколко дни след ампутацията на ръцете си, отива на училище и започва да се настройва към живота – такъв, какъвто му предстои да го живее. И не само това!

линк към видеото - ТУК

Михаил Христов е български лекоатлет, параолимпиец, трикратен световен шампион на скок дължина за хора с увреждания. Атлетът е притежател на:

- 3 световни титли на скок дължина,

- 8 поправки на европейския рекорд и множество други постижения.

Михаил Христов работи като протезист и създава иновативни протези за хора в нужда. Заедно с него създаваме и корпоративни мотивационни събития, както и обучения, в които през неговата история – показваме на практика какво е устойчивост, жилавост (resilience) – качество, в топ 5 на успешните лидери.

Основните послания в разговора са:

“Собственото ти възприятие определя как ще те възприемат другите".

„Аз не съм жертва на нищо. Това, че ми се е случил този инцидент и съм останал без две ръце, не означава, че трябва да седна и да се оплаквам“.

“Аз си харесвам живота – дали с ръце или без. Всички хора трябва да го направят. Да спрат да се оплакват и да поемат живота си в своите…ръце!“

„Никой не е длъжен да се съобразява с теб, никой!“

„Не е интересно, ако е лесно“

„Неограничени са човешките възможности!“

Книги (ресурси), които обсъждаме в този епизод на подкаста: Наръчник на Епиктет, Робърт Грийн: 48 закона на властта

Последвайте ни и не пропускайте епизоди:

- YouTube - ТУК  

- Spotify - ТУК

Apple Podcast: Mindset Power Talk on Apple Podcasts

Linkedin - ТУК

Instagram: #growthforgrowthmindedpeople

Милена Хаджииванова е психолог, коуч, ментор, автор и водещ на лидерски програми за развитие. https://milenahadzhiivanova.com

Тя е oсновател и управител на консултантска компания Ейч Вижън (https://h-vision.com)