fbpx В прослава на Х-овете | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

В прослава на Х-овете

Преди дни проведох поредното обучение за поколенията. В залата бяха предимно Y-ци и X-ове, но имаше и две Z-тки. През последните години, по време на тези обучения, разгръщам темата за стойностите на поколение Y и съответно проблемите им с хиксовете, обикновено техни шефове. Час след като приключихме, получих съобщение от мой ФБ приятел, което гласеше: „Какво си говорил днес на обучението? Защо си казал, че Х-овете не ставаме за нищо! Сега има скандал вкъщи.“ Дали беше на шега или не, не знам, но явно съпругата му е Y и е имало дискусии на тази тема. Дано след дискусията все пак са му дали да вечеря. Това ме накара да се замисля за какво ставаме Х-овете? 

Отдавна ме смятат за поколенчески предател, критикуващ собственото си поколение и описващ следващите и предишните като по-добри в редица отношения. Според много мои връстници съм поколенчески колаборционист. 

Поколение Х е ярко, както със своите негативни черти, така и с положителните си качества, особено в определени моменти. С какво се характеризират момчетата и момичетата израснали с ключа на врата? 

Те са свободолюбиви, самостоятелни, работещи на 120% процента, изискващи 120% и от другите, единаци и индивидуалисти, хора, свикнали да работят в мътни води. Както се изказа онзи ден един от участниците: „Аз си мислех, че съм уникален и индивидуалист, а то се оказа, че съм типичен Х“. 

Точно така, и най-типичния Х е всъщност уникален, защото всеки се е развивал по свой си начин и се е борил неистово да стигне до там, където е. 

Но да се върнем на темата за какво стават Х-овете. 

Стават да постигат цели, особено във времена, когато старите правила не работят, а новите още не са много ясни - през последните три години ние живеем в точно такава ситуация. Стават да развиват бизнес от нулата и под нулата, и то почти без пари, да го изправят на крака, да го издигнат до нива, които никой не си е представял, че може да се стигне и то много често с една шепа хора около себе си. Стават да се борят като спартанците на Цар Леонид срещу корпоративни орди на мултинационални компании, да намират процепа в крепостните стени и да се метнат с бурето барут, за да ги превърнат в купчина развалини. Стават да се самоизтезават, че не са свършили работата си по най-добрия начин, че не са постигнали максимума. 

Когато другите спрат, защото не е ясно накъде да се върви, те продължават, пък каквото ще да става. Затова Х е идеален за индивидуални мисии, разработване на пазари и за разширяване на съществуващи за кратки срокове и с различни средства. Креативността на това поколение за решаване на проблеми в различни ситуации е може би най-силната им черта. Взискателността не е само към другите, но и към самите нас и тя е да постигнем максимум, и да дадем максимум на клиентите си. Тях ги приемаме за лични, което в много случаи не е добре, но пък успяваме да създадем наистина лоялна клиентела на бизнеса.

Общо взето Х-овете могат да бъдат рамбовци и терминатори, да умират трудно и то няколко пъти на месец. Така че, използвайте ги по предназначение. Да, безспорно има и ексцентрични, които работят добре в екипи и ръководят мащабни компании, работят добре с Y-ци, но те са по-скоро изключение от правилото. Х-овете стават за много неща и са силни в много сфери, готови са да намират “петела” там, където другите се лутат между яйцето и кокошката. 

В прослава на Х-овете, завърших!