fbpx 5 съвета за позиционириране като работодател и за привличане на точните хора в екипа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

5 съвета за позиционириране като работодател и за привличане на точните хора в екипа

Сигурно сте чували за сторителинг подхода - в маркетинга това е доказано работещ подход да разказвате история, в която потребителите се припознават, получават контекст кой какво кога какво и защо е направил. Така вие предавате посланието си, потребителите консумират цялото ви послание и на база на тази ангажираност - вие можете да надграждате комуникациите си.

Подходът на сторителинг много често се ползва и при позициониране като работодател и за привличане на точните кандидати. Той съществува от стотици години - библията, романите, детските приказки са вид сторителинг.  В днешната дигитална ера следва да отчетем спецификите на поведението на потребителите и на каналите, за да постигаме нашите цели като работодател ефективно - точните хора да правят правилните за нас неща, и ефикасно - с оптимално влагане на ресурси в работещите подходи, техники и канали.

Ето моите топ 5 приложими съвета, на база вече над 17 години опит в дигиталния маркетинг и малко повече като мениджър на екипи.

Бъдете хиперреалисти и подхождайте стратегически

Сигурно вече сте прочели първата статия в Колонката на Xplora за маркетинг - бъдете хиперреалисти. Такива сте вие, такива са и потенциалните ви служители. Всички знаят, че всеки бизнес казва най-доброто, което би искал да каже. И че иска да впечатли бъдещите си клиенти.

Затова изберете нещата, които наистина правите като работодател. И за които имате доказателства и лесно можете да покажете вие. Как се разбира - най-вероятно има снимки или можете да направите снимки. Бъдете хиперреалисти. В случая на Xplora - една от ключовите стойности като работодател е, че влагаме много усилия в развитието на екипа - менторство, вътрешни обучения, области на интерес, преподаване. И за това имаме стотици снимки, видеа и истории в блога ни, както и в социалните мрежи Facebook и Linkedin.

Разбира се стратегическият подход предполага да знаете какви хора желаете да привлечете и те какво ценят. Темата е толкова обширна, че заедно с нашите партньори от To the Top организираме Employer Branding Masterclass, в който стратегическите теми ще са 3 от общо 8 сесии.

Правете storydoing - случвайте нещата

Като казах истории - случвайте нещата. По време на изолацията по цял свят потребителите започнаха да се смеят на рекламите, които даваха послания, но не показваха компаниите реално да са направили нещо. Затова бъдете хиперреалисти и случвайте нещата, които са ви лесни, и са важни за бъдещите ви, но и за текущите хора в екипа ви. А като видите, че ви се “получава” - ще искате да вложите още повече усилия и да правите още по-значими неща, за които да разказвате вие и екипа ви.

Давам ви пример с мен - тази седмица ми е “лудница”, както и при много от вас. Но другата седмица нищо не ми пречи да направя вътрешно обучение на тема Change Management за екипа. Защо точно това обучение? Защото на ниво мениджмънт видяхме, че имаме все повече клиенти, за които чрез дигиталния маркетинг се пренастройват редица процеси и функции в компаниите им. А това изисква и подход на Change Management, с който и ние можем да помогнем като агенция. Първото обучение вече е проведено, следващото е след две седмици и на него хора от екипа ще споделят своите примери за управление на промяната с конкретни клиенти. А аз и агенцията лесно споделихме още един пример как влагаме усилия да развиваме екипа да усвоява полезни и приложими умения.

Говорете на всяка от избраните от вас аудитории

Няма такова нещо като за всички, както вече знаете от статията ми в "твоят БИЗНЕС" за това какво е маркетинга. Сет Годин, доказан гуру на маркетинга, в книгата си “Това е маркетинг” е написал, че винаги имате конкретна аудитория, на която давате стойност. И такава, за която не сте добро решение като компания. Затова първо идентифицирайте на кои потенциални служители и как ще дадете реална стойност, а след това - намерете какво и как да разкажете към тях и как това съдържание да стигне до тях.

В блога на Xplora може да намерите примери сме създали съдържание за бъдещите ни стажанти Бубето, Теди и Бого. А тук можете да видите какво съветваме младите хора, когато предстои да изберат своят първи работодател - то е за аудитория бъдещите членове в екипа ни, за които Xplora е първа работа, или е втора след друга работа, която не е била идеалната за тях.

А ето и какво правим за майките като аудитория - няма как на тях да говорим по идентичен като на стажантите, например.

Натрупвайте критична маса съдържание за вас като работодател по области и надграждайте

Бъдете хиперреалисти - ако видите само един добър отзив - имайте едно наум. Ако видите само положителни неща - имайте едно наум. Така е и при бъдещите членове на екипа ви. Затова е важно да имате достатъчно конкретна информация, като можете да следвате предходните точки.

Ето пример как сме посочили 46 причини, като преди бяхме посочили 33 само, екипът ни да се наслаждава на работата си в агенцията. Причините са посочени от различни хора от екипа. Ще видите, че сме посочили не само положителни неща, освен ако не харесвате културата на Xplora за human digital.

Засилвайте работещото за вас съдържание

За съжаление, или за радост, когато правите успешни за вас неща - в днешната дигитална ера е пълно с всякакво съдържание, защото то се създава лесно в редица канали. В същото време, както посочва Сет Годин в “Това е маркетинг” - можете да похарчите хиляди долари за реклама и нито един човек да не направи нещо смислено за вашата компания.

Затова за вас са важни три неща:

- Няма гарантирани неща - потребителите променят поведението си и каналите, които ползват за различни свои нужди. Затова е важно да тествате и да измервате какво правят реалните хора с всеки свой клик или натискане с показалеца.

- Алгоритмите на дигиталните платформи се влияят от сигналите на потребителите, защото те продават точно това - конкретни потребители правят ценни неща за конкретен бизнес. Така че засилвайте работещото за вас съдържание в работещите за вас канали. Нито една мрежа не може да си позволи да не показва интересно и полезно за потребителите съдържание, или да го показва само ако сте платили за реклама.

- Рекламата на правилното съдържание си заслужава, особено за потребители, които са в по-напреднали фази на потребителската пътека на 5А, за което писах в предходна статия. Рекламата ви осигурява и повече сигнали за дигиталните платформи, за да се обучат кое именно съдържание за кои аудитории и кога е полезно.

Рекламата, както се досещате сами, има много аспекти и изисква навлизане в повече детайли. Опитът ни показва, че рекламата е ключова, за да се постигат по-значими цели по отношение на Employer Branding. Затова и направихме Employer Branding Masterclass, в който темите за реклама са 2 от общо 8 сесии.

Ако темата за Employer Branding и цялостно какво предлагате като стойност на служителите ви вълнува - ето как ние управляваме деветте елемента на employee value proposition (съкратено EVP) на примера на рождените дни. По време на социална изолация сме ограничени в празнуването на рождените дни на цели 45 души от екипа. Но ние го гледаме като възможност :)