fbpx Сигурността в организациите е все още сериозна бариера | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Сигурността в организациите е все още сериозна бариера

Водеща снимка
Да

Сигурността в организациите е все още сериозна бариера

От 1475 лидери в областта на информационните технологии и сигурността, че само един на всеки пет софтуерни разработчици (22%) е напълно съгласен, че разбира кои политики за сигурност се очаква да спазва. Тревожната статистика сочи, че повече от една четвърт от анкетираните (27%) изобщо не участват при взимането на решения относно политиките за сигурност, въпреки че те оказват силно влияние върху работата им. Това показва проучване на Vmware, проведено от Forrester Consulting.

Организациите, в които екипите за сигурност и разработчиците имат продуктивни взаимоотношения, могат да ускорят жизнения цикъл на създаването на софтуер с пет работни дни спрямо останалите, където такива взаимоотношения липсват. Това ускорява допълнително излизането на продукта на пазара и им дава конкурентното предимство.

Данните показват, че приоритетите на служителите не винаги са съобразени с клиентите им, като ИТ специалистите и екипите за сигурност оценяват като приоритет номер едно оперативната ефективност (52%) спрямо разработчиците, чиито приоритет е подобряването на потребителското преживяване (50%).

Междувременно подобряването на потребителското изживяване е на четвърто място за ИТ специалистите (43%) и екипите по сигурност (40%).

Повече от половината от екипите по сигурност (51%) посочват като втори приоритет предотвратяването на пробиви в сигурността. Екипите, които имат трудности в комуникацията се оказат с увеличени силози и намалено сътрудничество помежду им (60%), повишен риск от пробиви в сигурността (57%) и по-бавна реализация на нови приложения (40%).

Добрата новина е, че има разбиране за това, че споделените екипни приоритети и ангажираността са пътят напред. Повече от половината от анкетираните (53%) очакват екипите по сигурност и софтуерна разработка да се слеят в един отдел след две-три години. 42% от респондентите очакват в следващите 2-3 години сигурността да бъде по-вградена в процеса на софтуерна разработка. 71% от анкетираните разбират, че обединяването на екипите дава възможност на бизнеса да намали силозите сред служителите, както и да създава по-сигурни приложения (70%), увеличавайки гъвкавостта за приемане на нови работни процеси и технологии (66%).

„Системите за сигурност трябва да работят в синхрон и да подпомагат  останалата част от системите на бизнеса. При съвременните дистрибутирани организации сигурността трябва да бъде „навсякъде“ - не само вградена, но и изградена по различен начин. Тя трябва да е съобразена с нуждата от бърза дигитална транформация на бизнесите вследствие на пандемията от Covid-19, която в същото време отваря и нови възможности за кибер заплахи.“, споделя Венцислав Почекански, старши директор научно-развойна дейност и ръководител на инженерния екип на бизнес отдела по сигурността във VMware България.