fbpx Среща с Ива Екимова, експерт по публични комуникации | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Среща с Ива Екимова, експерт по публични комуникации

Среща с Ива Екимова, експерт по публични комуникации

Тя е от ранобудните хора и неведнъж още в 7.30 ч. получавам първите и „работни” месинджъри, придружени с цветни пожелания за прекрасен ден, които ме карат да се усмихвам:). Работно си комуникираме и посред нощ, но тя има умението да го прави толкова елегантно, че по никакъв начин този работен елемент на комуникацията да не е дразнещ. Спазва уговорените срокове с впечатляваща точност и дори когато наскоро бях убедена, че няма да успее, защото знаех, че има много сериозни други ангажименти, ме опроверга напълно. За един журналист е изключително „удобство” да знае, че когато работи с един ПР казаните своевременно „да” или „не” (без да ги чака по една-две седмици) имат абсолютното измерение, което съдържат. Силно емоционална, тя се опитва да слага почти постоянно „розовите очила”, въпреки че поняга през тях е и доста тъмно, както сама признава.

Днес Ива Екимова е гост в рубриката ми „ПР-те”. Тя е експерт по публични комуникации с 27 годишен опит. Първата си агенция създава през 1997 г. Преди да основе настоящата си компания, в периода 2002-2004 г., работи в екипа на Петрол АД и Петрол Холдинг, отговаряйки за събитийния мениджмънт, изграждане на фирмена идентичност, връзки с клиенти и вътрешни комуникации. В продължение на седем години преподава ПР и комуникации в НБУ, в бакалавърски факултет, специалност Фотография. Днес екипът на Екимова изгражда и реализира комуникационните стратегии на Christian Of Roma, CSR програмата на Филип Морис, България ЕООД - „Забавно лято, грижовна есен” - част от инициативите на Филип Морис Интернешънъл за корпоративна социална отговорност за подпомагане на местни общности в тютюнопроизводителните региони и много други. Самата тя е колумнист в един от най-популярните женски сайтове edna.bg. Ива е автор на редица разкази, част от сборници, в които присъстват текстове на Михаил Заимов, Георги Лозанов и други.

Ива, кое те провокира да се занимаваш с професията на ПР-а?

- Винаги съм знаела, че ще се занимавам с комуникации. Целеустремено и всеотдайно съм посветила живота и образованието си на тази професия. Вярвам, че комуникацията е в основата на устойчивото развитие. Динамиката на тази професия е животът, който ни изправя пред предизвикателства всеки ден. Това е и единствената област, в която ежедневно можеш да се развиваш, защото самата професия се развива. Работата с различните клиенти дава възможността да научаваш нови неща всеки ден, да погледнеш обективно на различните бизнес модели, да видиш какво движи хората, какво ви вдъхновява да работят в една или друга сфера. Задълбоченото опознаване на всеки клиент разгръща кръгозора и мирогледа ти, провокира те да мислиш, да си креативен, иновативен и гъвкав. Да си отговорен за всяко послание, което изпращаш до различните публики, да опознаваш и привличаш нови партньорства. На Конфуций се приписва мисълта, че ако работиш това, което обичаш, не се налага да работиш нито един ден в живота си. Не бих определила професията си като провокация, а като вдъхновение.

Кои са най-силните моменти в работата ти, след които се чувстваш щастлива?

- Признанието на клиентите, одобрението и празнуването на резултатите, които постигаме заедно. Хоризонтите, които откриваме и които ни дават възможност да постигаме повече. Най-щастлива се чувствам, когато разгръщам творческия си потенциал, работейки за всеки от клиентите си.

Според теб къде е тънката разлика между ПР и реклама?

- Рекламата е прагматичната част на комуникацията. Тя е измерима и подлежи на стриктно планиране. От гледна точка на публиките няма разлика. Промените в бранша притискат рекламните специалисти да бъдат по-иновативни в рамкирана среда, в която боравят с конкретни инструменти.
Връзките с обществеността позволяват по-голяма гъвкавост, повече творчество и находчивост. Редица специалисти предричат края на рекламата, но в комуникационния микс тя е изключително важен елемент. За мен е необходимо всички елементи да работят хармонично, за да постигнат синергичен ефект.

Има ли безплатен ПР?

- Не. Ресурсите не се измерват само от финансови показатели.

Как днес дигиталният свят променя комуникациите?

- Във всеки един аспект, по всички начини, канали и средства, които използваме в ежедневните си комуникации. Както между компаниите и публиките, така и помежду ни. Всеки инструмент може да бъде използван, а днес всички те са леснодостъпни. Чарлз Дарвин казва: Не оцелява най-силният, а този, който може да се адаптира. Днес е от изключително значение да бъдем отговорни и да не допускаме замърсяване на комуникационната среда. Редица изследвания на развитието на икономиката сочат, че върху благосъстоянието на обществото влияние оказват посланията, които лидерите на мнение тиражират. В това число влизат и новите герои на деня, така наречените инфлуенсъри. Да адаптираме дигиталните иновации отговорно и да си служим с тях, мислейки за бъдещето и наследството, което оставяме на идващите след нас, това е едно от големите предизвикателства, пред които сме изправени днес.

Какво не харесваш в комуникацията между хората?

- Липсата на добронамереност и позитивизъм. Неглижирането на добрите новини и дефицита на образователен ресурс за изграждане на познания в областта на комуникациите. От опознаването им, през създаването на смислено съдържание, до критичното мислене, анализа и обработването на информация.

Кое е другото ти „аз“ извън професията?

- Нямам друго аз, отвъд професията си. Аз съм професията си. За мен това е тайната на успеха. Работата на експерта по комуникации не е ограничена от обичайния график „понеделник — петък, от 9 до18”. За да комуникираш от името на клиента е необходимо да разбираш добре него и бизнеса му, да го познаваш в детайли, да работиш и да се развиваш с него. Това е невъзможно за реализация в стандартното работно време. Въпреки че не одобрявам клишето 24/7, то най-добре описва ангажимента на всяко „аз”, посветило живота и работата си на публичните комуникации.

От къде се зареждаш с енергията, с която да работиш?

- Основно от работата си. Книгите са другият източник за мен на вдъхновение, успехът в постигането на поставените цели, спорт и йога.

Какво би учила още?

- В портфолиото ми има клиенти от всяка сфера на бизнеса, от петролна компания, през представители на индустрията на красотата, алкохолния бранш и тютюневата индустрия. В продължение на седем години преподавах познанията си в НБУ. Няма по-добър начин да научиш повече, докато не започнеш да преподаваш, това, което знаеш. Кой университет би могъл да ми предложи достъп до толкова много знания за краткото време на един човешки живот.

Прагматичният отговор на този въпрос е коучинг и мотивация - сферите, които ме привличат. Убедена съм, че в интересното време, в което живеем все повече хора ще имат нужда от вдъхновение и възможност да открият предназначението си и ресурсите, с които да осигурят за себе си и близките си по-добър, удовлетворяващ и щастлив живот.

В колко започва денят ти и каква първа новина, която би искала да прочетеш или чуеш?

- Денят ми започва рано. Събуждам се между 6 и 6.30. Бих искала да научвам повече за стремежа на бизнеса да подобри средата. Това вече е действителност. Всяка компания инвестира в развитите на служителите си и подобряването на живота в общността. Искрено вярвам, че скоро ще настъпи денят, в който това ще бъде водеща информация в новинарските емисии.