fbpx Гергана Радович: Как да се освободим от стреса с техники емоционална свобода | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Гергана Радович: Как да се освободим от стреса с техники емоционална свобода

Вече за никого не е тайна, че стресът е тихият убиец в нашето съвременно общество. Все повече изследвания подчертават връзката между стреса и влошеното качество на живот, наднорменото тегло, хроничните заболявания, дори повишената смъртност.

Кой е вашият персонален източник на стрес? Връзката ви или отношенията с партньора? Взаимоотношенията с колегите? Здравословното състояние на член от семейството ви? Придържането към специфичен начин на хранене? Липсата на свободно време? Дългите работни часове? Ангажиментите покрай децата? Липсата на достатъчно пари?

Основен източник на стрес в работната сфера са дългите работни часове, взаимоотношенията с колеги и мениджъри, конфликтите между работа и семеен живот и семеен живот и работа, липсата на контрол върху работата или условията на средата, наложените строги изисквания, отговорността, необходимостта да си постоянно на разположение и други. 

И макар една значителна част от стресовите фактори да са свързани с професионалния живот и работата, разделянето между личен и професионален живот става все по-изкуствено. В ерата на технологиите ние буквално ставаме и си лягаме с проблемите на работа, а докато сме в офиса се тревожим за ситуацията вкъщи. Междувременно някои хора се стремят да поддържат  се стремим да поддържаме поне известен баланс между служебния и личния си живот, докато други се предават на ситуацията и напрежението.

Но възможно ли е да се освободим от стреса, така че да постигнем по-добри успехи на работа и да бъдем по-щастливи вкъщи?

Джеф Бесос – един от най-богатите хора на света и изпълнителен директор на Амазон – споделя, че за него балансирането между личен и професионален живот е изкуствено и предполага ограничаване на едното за сметка на другото. Той окуражава своите служители да търсят по-холистична връзка между личния живот и работата. Бесос смята, че когато човек е щастлив вкъщи, той е по-продуктивен на работа и когато се чувства по-добре на работа, той е много по-доволен в личния си живот.

Но доколко е постижима тази хармонична връзка между двете, когато имате неприятности в офиса, съпругата ви държи да й отделяте повече време, детето е болно, а кучето не спира да повръща? Едва намирате 4-5 часа за сън, а приятелите ви се сърдят, че вече не им се обаждате или отказвате да се видите с тях след работа? В офиса ви чака важна среща, а презентацията, която подготвяте, още не е готова. Или напротив – подготвили сте я отдавна, но се страхувате, че няма да я представите достатъчно убедително. Шефът ви крещи, стоите до късно на работа, а не сте свършили нищо?

Не е изненадващо, ако се чувствате изнервени, ядосани и неразбрани. Реакциите ви и рационалното мислене се забавят, често допускате грешки, разсеяни сте и се чувствате постоянно напрегнати. Нищо чудно, че вечер не спите добре, а сутрин се будите изморени и потиснати.
Познато ли ви звучи? А знаете ли, че чрез техниките за емоционална свобода (ТЕС) е възможно да се справите ефективно с това, без да се налага да жертвате работата или личния си живот?

ТЕС е вероятно най-лесният начин за намаляване на стреса и връщане на баланса в тялото и живота ви. Техниката е изключително лесна за научаване и можете да я прилагате навсякъде и по всяко време. При ТЕС потупвате с върха на пръстите върху определени акупунктурни точки от тялото докато оставате фокусирани върху проблема, който се опитвате да разрешите.

Говорене пред публика

Един такъв проблем е изнасянето на презентация пред колеги или мениджъри. За много хора говоренето пред публика предизвиква значителен дискомфорт и е равносилно на публично унижение. Ежедневно подготвени, интелигентни и свободно изразяващи се хора блокират, когато се налага да кажат дори няколко изречения пред малобройна публика, което им носи лични и професионални неуспехи и им пречи да споделят с останалите блестящите идеи, които имат. 
В подобни моменти обикновено нахлуват спомени за предишни неуспешни ораторски преживявания и това само влошава ситуацията като провокира появата и на други негативни емоции. Ако хората се научат да управляват емоциите си по-добре и успеят да обърнат страха от изявата във вълнение от нея, те ще бъдат по-добри лектори или оратори и по-ефективно ще предадат своето съобщение на останалите.

Прилагането на ТЕС в подобни ситуации, особено непосредствено преди събитието, е деликатен и изпитан начин, чрез който страхът от изправяне пред публика може да бъде ефективно преодолян, така че да покажете най-доброто от себе си и своите идеи.

Правилното прилагане на ТЕС изисква следването на няколко основни стъпки

Първа стъпка. Определете проблема, от който искате да се освободите или страха от говорене пред публика.

Втора стъпка. Определете нивото на дискомфорт, който изпитвате, от 0 до 10, като 10 е максимално силно.

Трета стъпка. Започнете да потупвате с пръстите на едната ръка (без значение коя) върху меката странична част на другата длан (наречена още карате точка) и повторете три пъти на глас или наум своя проблем.

Карате точката: Въпреки че се страхувам да говоря пред публика, защото ще се изложа, аз избирам да се приема такъв, какъвто съм.

Карате точката: Въпреки че се страхувам да говоря пред публика, защото го намирам за крайно унизително, аз избирам да се приема такъв, какъвто съм.

Карате точката: Въпреки че се страхувам да говоря пред публика, защото нямам какво да кажа, аз избирам да се приема такъв, какъвто съм.

Четвърта стъпка. Потупвайте по акупунктурните точки, разположени върху главата и горната част на тялото, като използвате фрази, които напомнят за вашия проблем. 

Основни акупунктурни точки при ТЕС

На върха на главата: Не обичам да говоря пред публика…
Начало на веждите (над носа): Ще се изложа…
Отстрани на окото (върху слепоочието): Няма да се справя…
Под окото: Говоря скучно…
Под носа: Няма какво да кажа…
На брадичката: Ще ми се смеят…
Под ключицата: Никога не съм го правил…
Подмишницата: Не знам как да говоря увлекателно…
На върха на главата: Страхувам се да говоря пред публика…
Начало на веждите (над носа): Много ми е трудно…
Отстрани на окото (върху слепоочието): Започвам да се притеснявам…
Под окото: Защото говоря скучно…
Под носа: И няма какво да кажа…
На брадичката: Очаквам всички да ми се смеят…
Под ключицата: И това ме напряга…
Подмишницата: Дори преди да съм започнал…
На върха на главата: Не съм добър оратор…
Начало на веждите (над носа): Не зная как да се изразявам добре…
Отстрани на окото (върху слепоочието): Страхувам се, че нямам какво да кажа…
Под окото: Страхувам се от присмех…
Под носа: Страхувам се, че не съм достатъчно подготвен…
На брадичката: Ще се изложа…
Под ключицата: И всички ще ми се подиграват…
Подмишницата: Не притежавам необходимите ораторски умения…

Поемете си дълбоко дъх няколко пъти и оценете от 0 до 10 колко напрегнати се чувствате в момента. Всяко намаляване на интензитета на емоцията е стъпка в правилната посока. Ако емоцията все още е над 3-4, продължете да потупвате сега или по-късно, докато се освободите от всички съпротиви, които имате срещу изнасянето на презентация.

Ако усетите, че емоцията се покачва вместо да намалява, не се тревожете, а продължете да потупвате. Това е сигнал, че сте уцелили наистина болезнен проблем, който изисква да му отделите повече време и внимание. 

Можете да използвате ТЕС, за да разрешавате проблеми от всякакво естество – лични, служебни, емоционални. Техниката е много ефективна и води до бързо облекчение, но само и единствено, ако я прилагате.