fbpx Елена Дречева: Всичко е възможно, ако имаш знания и използваш технологиите на съвремието | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят, сезон 6, част 4

Елена Дречева: Всичко е възможно, ако имаш знания и използваш технологиите на съвремието

Елена Дречева е изпълнителен директор на "Коника Минолта Бизнес Солюшънс България" ЕООД. Тя е гост в проекта "Мениджърите споделят" и разказва за изминалите години в компанията, предизвикателсвата, новото дигитално време, трансформацията, лидерството.

За изминалите години

Когато погледна назад във времето, често се питам, кои са онези значими стъпки за компанията ни, които я движат напред. Този път реших да попитам всичките си колеги какво те мислят и кое оценяват като стойностно през тяхната призма. Отговорите изключително много ме заредиха, защото екипът ми изтъкна много постижения във всяка област, в която работим и като организация.

Най-високо обаче хората ни оценяват екипа и определят компанията ни като “компания за пример и желано работно място”. Съставът ни се увеличи двойно последните 5 години и постоянно инвестираме в обучения за повишаване на компетенциите на служителите ни и се грижим за екипния дух. И за мен най-голямото ни постижение е именно невероятният екип, който формирахме и поддържането на винаги високия дух хората, готови да се справят с предизвикателствата на времето. Добър знак е, че колеги препоръчват компанията на свои приятели и познати.

Колегите ми се обединяват и около факта, че променихме пазара и дори научихме конкурентите си да предлагат услуги и да се конкурират с високо ниво, което определяме в сферата на печата и работата с документи. Клиентите ни са най-добрият показател за качеството на работата ни. След като те ни се доверяват и препоръчват, значи се справяме добре.

Като компания вървим успешно по пътя на трансформацията

Тя се изразява в дигитализация и автоматизация на вътрешните ни процеси, въвеждане на българския пазар на новите ни портфолиа съответно – ИТ решения за управление на съдържание и управление на инфраструктура, хибридни и облачни решения, интелигентно видеонаблюдение, решения за индустрия 4.0 и др.

Не са малко и инструментите, с които можем да помогнем на малките и средни предприятия в България да повишат своята конкурентоспособност. В днешно време от изключителна важност е скоростта в обработката на информация и адекватните отговори на запитванията и нуждите на клиентите ни. Липсата на качествени кадри е предпоставка компаниите да търсят все повече софтуерни решения, които да вършат повече работа.
Силни сме в дигитализация на хартиени документи, извличане на данни от документи и автоматични вътрешни процеси по одобрение на разходи, договори, кредитни линии/лимити, отпуски, болнични и всякакви други специфични за малки и средни компании процеси като намаляваме човешкия труд до минимум и спестяваме разходи. Лесното и бързо намиране на търсената информация/документ в корпоративната среда било тя файлов сървър, имейл, CRM, ERP или др., е много важна. Статистиката показва, че служителите губят по 2 часа на ден за това. Например, имаме инструмент, който бързо и лесно открива търсената информация по ключова дума не само в името на файла, а и в съдържанието. Поддръжката на сигурна ИТ среда в компаниите е съществен момент във време, в което киберпрестъпността расте с бързи темпове. И за това имаме решение. Интелигентно видеонаблюдение пък действа превантивно и би предпазило компаниите от кражби и загуби - би направило офисите и производствата “умни”, автоматизирайки операциите.

Ценностите на компанията

Нашите ценности са: откритост и честност във взаимоотношенията ни вътре в екипа и с всички наши клиенти и партньори, отговорност за действията и обещанията ни, сътрудничество, иновативност, страст във всичко, което правим с основен център – клиента и отговорност към обществото.
Едно от правилата, които следваме, е: Нека по-добрият победи! Уважаваме откритите конкурси, трудните задачи, защото ни предизвикват да надскачаме себе си.
Честност и справедливост е другият принцип, на който държим. За съжаление обаче, се налага често да се борим за това по време на търгове в държавната ни администрация.

За дигиталното бъдеще и лидерството

Във време наситено с технологии, лидерството ще е основна необходимост на всички нива. Технологиите са инструмент. Ако не можеш правилно да ги използваш са пречка.
Лидерство с емпатия е моделът за успех в съвремието ни. Все по-важни ще бъдат екипната работа, използването на таланти за преминаване на следващото ниво. Всички нови технологии са, с цел да живеем по-добре като хора. Т.е. с по-малко усилия и средства да постигаме повече и да имаме повече свободно време за човешки взаимоотношения. Прогнозата ми за следващите 10 години е, че ще притежаваме все по-малко, ще споделяме повече ресурси, ще търсим повече човешки контакт и си пожелавам повече да се погрижим за планетата Земя. В момента сме в невероятен конфликт – пресирана икономика, търсеща постоянен ръст и унищожаване на природата. Ако не спрем или поне не намалим темпа, ни предстоят страшни катаклизми.

Бизнес климатът в България

Силните страни на България в момента са, че започна да се формира критична маса от хора с истинско предприемаческо мислене. Те трансформират средата позитивно. Започваме да имаме инфраструктура и добра свързаност, което, повярвайте ми, е много важно условие за правене на бизнес.
Слабите страни са:
- Липса на качествено образование от там и недостиг на качествени кадри
- Липса на електронно правителство и все още тежка държавна бюрокрация
- Корупция

Заплахите за нас са да продължаваме по настоящия начин, без да се променяме. Тогава ще се сбъдната прогнозите на изследователите, че скоро след 50 години ще изчезнем като нация.
Наред с тях съществуват и много възможности. Хората трябва да осъзнаят, че от тях зависи всичко и те трябва да променят средата около себе си. Да бъдат с ясно гражданско съзнание. Когато идват избори да гласуват не заради пари, а за бъдещето си – своето и на децата си.

Често се коментира, че младото поколение днес е изгубено и може би връзката с него е прекъсната някъде. Аз не подкрепям това мнение. Има разлика в навиците, нагласите и използването на технологии. Днешните млади хора имат своите изисквания да работят по новия начин, който именно новите софтуерни инструменти осигуряват. И ние, работодателите, трябва да се съобразим с този факт и да променим средата в компаниите си. Тук лидерските ни умения да ангажираме и надградим уменията им, да ги насочим там, където силните им качества и способности биха били с най-голям принос, са от съществена важност.

Посланието

Предприемачите не трябва да спират да мечтаят! Разчитаме на тях да променят облика на страната ни и България наистина да се превърне в прекрасно място за правене на бизнес и живеене. Всичко е възможно, ако имаш знания и използваш технологиите на съвремието ни. Географски граници вече не съществуват. Имаме примери за невероятни българи и техните компании, които са на световно ниво! Можем да се поучим от примера им.