fbpx Всеки може да кандидатства за инвестиционен кредит стига да е упорит | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Всеки може да кандидатства за инвестиционен кредит стига да е упорит

Преди година фирмата взима кредит от Насърчителна банка на стойност 127 000 евро. Борбата не е лека, но Александров защитава добър бизнес план и успява.

 

Преди година фирмата взима кредит от Насърчителна банка на стойност 127 000 евро. Борбата не е лека, но Александров защитава добър бизнес план и успява. Днес той е убеден, че без този кредит не би успял в бизнеса .
Г-н Александров, откога се занимавате с производство на безалкохолни напитки?
- В бранша съм от 1991 г. и съм от първите частни производители. Предходната ми фирма се занимаваше с производство и дистрибуция на безалкохолни напитки и бира.
Какво се случи с предишната фирма? Какво наложи създаването на настоящата?
- Исках да се съсредоточа и да наблегна специално върху производството. Това бе основната причина, поради която създадох настоящата фирмена структура.

Фирма "Ависта" е създадена през 2001 г. Предметът и на дейност е производство на безалкохолни напитки. Днес се произвеждат двадесет артикула с марката на "Ависта", които могат да се намерят на пазара в разфасовки по 0,5 л и 2 л.


Пред какви нужди се изправи фирмата ви, за да бъде корнкурентоспособна на пазара?
- Наложи се да закупим модерна поточна линия, която да подсигури висока производителност. Това е задължително условие в нашия бранш, за да успеем да се наложим на пазара.
С какви трудности се сблъскахте в началото, преди десетина години?
- Трудностите бяха от различно естество. Бизнесът, с който се заех, изисква много средства. Той е свързан с машини за производство, които имат висока стойност. В началото започнах с най-елементарните машинки. Постепенно се изкачвах по стълбата нагоре. Имал съм различни периоди, повечето бяха трудни. Но не казвам това с намерение да се оплаквам. Напротив, обичам препятствията и предизвикателствата. Те ми дават сила да продължавам напред.
Фирмата ви е сред младите. Притеснява ли ви този факт?
- Не бих казал, че този факт ме притеснява. Наистина сме сред младите фирми и напитката ни не е позната в столицата, както и в цялата страна. Опитваме се да се наложим първо в провинцията. Ние търсим ниска цена на напитките, за да задоволим потребностите на всички, които обичат безалкохолните напитки. Ниските цени заблуждават хората, че производството е некачествено, но това категорично не е вярно. Ние залагаме на печалба от оборота, не от високите цени.

 


Защо все още бягате от пазара в София?
- За да се наложим в столицата, трябва да отделим значителни средства за рекламни лица, които да обикалят магазините и да налагат напитките ни. В провинцията наблягаме основно на дистрибуторите. В столицата те са доста разглезени и се опитват да свалят и от съвсем ниската цена, която търсим за продукцията си. Но нека не забравяме, че безалкохолните напитки от години са традиционни на трапезата ни. Безалкохолните напитки са се пили и ще се пият и в бъдеще. Поточната линия работи. Купихме я чисто нова и ни я доставиха през септември миналата година. Тя не е с голям капацитет, но е по-гъвкава. Българско производство е и чудесно отговаря на нуждите ни към момента. По-гъвкавата линия ни позволява да сменяме по-бързо артикулите. Големите производители са тромави точно в този процес. Ние произвеждаме 20 асортимента безалкохолни напитки. Където сме пробили на пазара, никой не се е отказал от нас.
Как закупихте поточната линия?
- Поради липса на друга алтернатива, изтеглихме кредит от Насърчителна банка. Започнахме да работим по него от октомври миналата година. Подписахме договор с доставчика на поточната линия. Първоначално той настояваше да подпишем договор за наложено плащане за двегодишен период. Малко по-късно изпадна в затруднение и ни помоли да предприемем стъпка към кредитиране.
Това ли е първият кредит, който теглите?
- Взимал съм и друг път кредит, но той бе оборотен и в значително по-малък размер. За пръв път работя с инвестиционен кредит, но мога да кажа, че кредит за производство се тегли изключително трудно. Преди да стигнем до Насърчителна банка, обиколихме 4-5 други банки. Когато кажем, че сме малка фирма за производство на безалкохолни напитки, която има амбиции да разшири производството си, ни поглеждат несериозно. Представата на банките за хората от нашия бранш са свързани с гаражното производство, а то наистина не отговаря на каквито и да било стандарти.
Нека да не забравяме, че "малките" също имат право да потърсят своята пазарна ниша. А и всеки е започнал отнякъде.
Лесно ли изтеглихте кредита от Насърчителна банка?
- Не бих казал, че беше лесно, но не се отказах и успях да го взема. Единствено Насърчителна банка ни обърна внимание. Подготвях документите в продължение на 3-4 месеца.
Каква е стойността на кредита и при какви условия го взехте?
- Стойността му е 127 000 евро. Кредитът е петгодишен с едногодишен гратисен период. Тази една година която почти изтича, ни даде възможност да си стъпим на краката и да наберем скорост. Това ни помогна изключително много и за да успеем да бъдем коректни към банката. Искаме да се докажем като стабилна фирма, защото добрите отношения и коректността са в основата на развитието на бизнеса.
Какво бихте посъветвали фирмите, които имат нужда от инвестиции в производството?
- Всеки може да се кандидатира за инвестиционен кредит, стига да е упорит. Чувствате ли се успял човек?- Не бих се определил като изцяло
успял човек. Но от друга стана, чувствам се успял, защото създадох фирмата, която исках.