fbpx Мениджърите споделят – сезон 3, част X | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Проект на списанието

Мениджърите споделят – сезон 3, част X

Стартирахме есента с емоционална мениджърска среща, в която гости ни бяха хора от различни поколения, но обединени от факта, че всички те вярват, че въпреки трудностите в България може да се прави успешен бизнес. В следващите седмици ще ви срещаме отблизо с всеки един от тях, а тези седмица ви предлагаме да прочетете и чуете какво споделиха Михаела Христова, изпълнителен директор на Лактима Балкан и Александър Петрелийски, собственик на х-л Петрелийски, с. Огняново.

 

Михаела Христова, изпълнителен директор на Лактима Балкан

Българската компания „Лактима Балкан“ е вече 20 години на пазара, с което наистина се гордеем – млечният бизнес е много динамичен. Предприятието ни е във Велико Търново – в район, в който природата е запазена и в близост можем да се снабдяваме с чисти суровини.

Независимо от това, че произвеждаме традиционно българско кисело мляко, залагаме и много на иновативните продукти. Ние сме пионери в производството на айрян в предприятие, а не в домашни условия. Оттук следва и първият ми принцип за успешен бизнес – наблюдавайте потребителското поведение и винаги обръщайте внимание на крайния клиент. В Лактима Балкан анализираме потребностите на нашите клиенти, вникваме в тях и на база на това вземаме решение как да действаме, за да бъдат максимално удовлетворени. Така забелязахме, че във външни условия е трудно да се намери айрян с едно и също добро качество и зависи от този, който го е приготвил. Затова още преди 15 години решихме да отговорим на тази потребност. А защо преценихме, че сме успешни в това? Защото се появяват все повече конкуренти.

През тези 20 години е имало и много трудни моменти, и успехи. По-важното е, че трудните моменти приемаме като предизвикателство, извличаме извода и помним какво не трябва да го повтаряме. Не се притесняваме от грешките.

Вторият принцип за успешен бизнес е да държим много на лоялните търговски отношения – не към само клиентите, които са изключително важни за нас, а и към всички партньори, с които имаме ежедневен контакт. Понякога те правят грешки, и най-лесното е да кажеш – „Спирам да работя с теб, ще намеря друг“. Това обаче са партньорства, изграждани с години. И не само не е лесно, не е и печелившо с лека ръка да прекратим отношенията. Затова в Лактима Балкан имаме партньори, на които наистина можем да разчитаме.

Третият принцип: изключително много държим на служителите, които са вече 120. С гордост мога да кажа, че много от тях работят повече от 15 години при нас и приемат компанията като своя, а това е най-ценното – дава им мотивация да работят със сърце. Понякога нямат достатъчен опит, но видим ли потенциал – залагаме на този човек и сме склонни да инвестираме в неговото развитие.

И още: в бизнеса е много важно да имаш правилна инвестиционна стратегия. Всички знаем, че разходите винаги са много, но и винаги трябва да имаме визия напред. Гледаме към бъдещето и винаги да отделяме внимание към технологии, в които да инвестираме. В такъв момент винаги ще е трудно, но знаем, че в бъдеще това ще се отплати, често многократно. Бавно и устойчиво всяка година обновяваме технологично предприятието като естествено се отнасяме с внимание към околната среда.

 

И накрая бих казала, че една компания е много важна социалната отговорност. Ако някои компании заделят огромни бюджети за шумни кампании, ние сме се насочили към това да подкрепяме социални инициативи, защото всички живеем в една социална среда. Ако искаме всички да се чувстваме добре и на мястото си, трябва да се грижим самите ние, а невинаги да прехвърляме цялата вина на държавата, която да взима решения вместо нас.


Александър Петрелийски, собственик на х-л Петрелийски, с. Огняново

По професия съм агроном и работех в София, но така се случи, че закупих в с. Огняново (Гоце Делчевско) 13 дка земя и животът ми пое в друга посока. Точно преди 11 години от едно случайно хрумване се появи и семейният ни бизнес. В района на селото има стар комплекс, съществуващ преди 1989 г. с горещи минерални извори, датиращи още от римско време.

Тогава реших, че трябва и в нашата земя да изкараме вода и за късмет, когато пуснахме сондата бликна сериозен дебит топла минерална вода. И се започна... За около две години построихме хотелската част, която открихме през пролетта на 2005 г. и постепенно във времето нещата потръгнаха. За тези години вече сме имали над 400 хил. гости, като не броим тези, които идват през деня само заради басейните.

Бих посочил няколко неща, които са ми помогнали да стигна дотук. Първото е – човек трябва да има нюх, да усеща нещата и да изпревари другите. Ако стоиш на спирката и чакаш автобуса, никога няма да се качиш в автомобил. Второто нещо е, че трябва да си предприемчив и смел. Понякога нещата се случват, ако разчиташ на вътрешната енергия. Наскоро четох какво казва София Лорен за себе си – че не е толкова талантлива, но нейната максима е, че с малък талант и огромен вътрешен заряд се постига повече, отколкото когато човек е талантлив, но няма заряд. Изисква се постоянство. Човек не бива да се отказва дори в най-тежките ситуации.

С гордост мога да кажа, че децата също вървят по стъпките ни, като двете ни дъщери са завършили туризъм. Елена дори беше финалист в ТВ шоуто „Мастър Шеф“. Така че, всички сме вече в този бизнес. По стечение на обстоятелствата и родителите ми са били готвачи, а от мен не можа да стане агроном.

Другият ми съвет – борба до краен предел. Аз съм на 53 години и половината ми живот е преминал в старата система, другата в новата. Очаквахме, че демокрацията ще е нещо много по-лесно и по-удобно, но ако мога да я формулирам така - тя е глад при равни права. Човек трябва постоянно да е нащрек - дори и насън трябва да мисли какво ново да включи в бизнеса си, какво да даде от себе си. На практика – трябва да се посвети на тази идея.

Понякога интуицията помага. Човек трябва да живее с положителна нагласа. Затова съм благодарен на всички, които ни посещават - аз не ти наричат клиенти, а наши гости. Опитвам се да контактувам с всеки, който ни посети. Вярвам, че сме направили един малък оазис от камък, дърво и трева и сърцата ни са открити за всеки, който дойде.