fbpx Иван Дудин, Аcronis: Данните са ценни за самите нас и затова трябва много внимателно да ги пазим | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Иван Дудин, Аcronis: Данните са ценни за самите нас и затова трябва много внимателно да ги пазим

Водеща снимка
Да

Иван Дудин, Аcronis: Данните са ценни за самите нас и затова трябва много внимателно да ги пазим

Acronis e глобален лидер в киберзащитата. През юли тази година се навършиха две успешни години от навлизането на компанията на българския пазар, след като официално придобива T-Soft и основава R&D център в София. Стартирайки с 20 души, Acronis България расте бързо и днес служителите са почти 300. За развитието на компанията, съхранението и опазването на ценни данни за фирмите, хакерските атаки и решенията, разговаряхме с Иван Дудин, Регионален директор, на Acronis за Балкани, Турция, Средиземноморието и CIS.

Г-н Дудин, със сигурност много хора са виждали Acronis от рекламите по стадиони и други спортни събития. Но каква е същността на компанията, какви са направленията, в които работи?

- Acronis се занимава с киберзащита във всяка една от формите й, базирана на изкуствен интелект и т.нар. машинно обучение (Machine learning). Използваме много съвременни методи, имаме много иновации. Това, което ни отличава от конкурентите е, че имаме над 300 US патента и всичките ни решения са базирани на наши изобретения. Компанията е създадена през 2003 г. в Сингапур, инкорпорирана през 2008 г. в Швейцария , а България е на път да се превърне в най-големия R&D център на компанията. Предвиждаме да нарастем до около 1000 души през следващите няколко години и затова търсим специалисти. При избора на България като място за създаване на такъв център, са взети предвид множество фактори, сред които наличие на ИТ специалисти, разходи, законодателство и други.

А има ли добри ИТ специалисти у нас?

-  Има, да! Когато преди две години се заехме с тази нелека задача, ние също имахме много въпросителни и пред нас сериозно стоеше този въпрос, но към днешна дата вече сме сигурни,  че има и то на много високо ниво.

В последните месеци не малка част от бизнеса премина на хоум офис работа. Като цяло онлайн присъствието на всички се увеличи многократно. Работим от различни устройства. Доведе ли това до повече проблеми в изтичането на данни на компаниите?

- От години имаме продукти, които защитават устройствата при отдалечен достъп и за нас това не е новост. Но предвид текущата ситуация, изведнъж се промени начина на работа и всички рязко започнаха да се интересуват от киберзащита . Факт е, че кибератаките станаха много повече. Преди време всички използваха корпоративни мрежи. Почти всяка средна и по-голяма компания в България инвестираше немалко средства и имаше съвсем добра структура. Използването на отдалечен достъп до данни беше голяма рядкост - за да се включи, например, служител в 22:00 вечерта трябваше да има изключително събитие.

Сега, представете си, цялата тази информация трябва да се изнесе извън офиса. Първо, вашата домашна мрежа може би не е с последен модел рутер. На повечето хора и до ден-днешен паролата в къщи е 1-2-3-4-5… Достъпът до една такава мрежа е много лесен. И когато с вашето устройство, независимо дали използвате лаптоп, айпад или смартфон, се включите в домашната мрежа, а след седмица с него отидете в офиса и се включите в мрежата там, е повече от ясно, че достъпът до данните и информацията вече е много улеснен. Освен това, вече се появиха и много „умни“ устройства в дома – печки, хладилници, телевизия, които също са вързани в домашната мрежа и едва ли някой се замисля, че те също трябва да са защитени.

Имайте достатъчно добра парола, следете за обновявания, не забравяйте защитата на устройствата 

Затова бих посъветвал първо, да имате достатъчно добра парола, второ, да следите за обновявания и не на последно място да имате защита на устройствата. Става въпрос за абсолютно достъпни за всеки решения.  Бихте ли оставили куфарче с всичките си кредитни карти, снимки, пари, и то отворено на площада? Същото е, ако смартфонът ви няма някаква защита – той е отворен като разграден двор.

Станаха ли хакерите по-добри?

-  Не. Те винаги са били добри, както и нашите специалисти. Въпросът е, че всичко се автоматизира и хакерските атаки не са ръчна работа. Тя се автоматизира, дори бих казал индустриализира, и води до това, че всеки един е мишена. Просто атаките станаха много бързи. В момента, в който се появи нов IP адрес, той се сканира и веднага попада в обсега. Бих посъветвал още преди да сте се свързали с wi-fi, да сте инсталирали защита за своето устройство.

Смятате ли, че компаниите в България обръщат достатъчно внимание на киберзащитата си?

-  Обучението на хората остава най-слабото място в една организация. Трябва да имат постоянни тренинги и да знаят какво могат да правят по отношение на компютърната безопасност.

Българските компании обръщат все повече внимание на киберзащитата си, особено сега, въпреки, че все още има такива, които си мисля, че могат да намерят и свалят нещо напълно безплатно от Интернет пространството. Имайте предвид, че безплатните програми не работят. Някои, след като пострадаха, тогава започнаха да отделят повече средства за защита, както и за тестове. Често пъти някои компании казват: „Ние не сме интересни за киберпрестъпниците“ и не смятат, че имат нужда от защита. Въпросът всъщност е, до колко са важни вашите данни за самата компания – няма значение дали е консервна фабрика или шивашко предприятие с три компютъра, например. Ако ви заключат данните, няма да можете да издадете и една фактура или да платите заплати на служителите. Ние имаме и малки клиенти, например адвокати, които имат само един-единствен компютър, но обслужват 15 хил. клиента. Представяте ли си каква информация е това и колко е ценна?

Какво конкретно може да посъветвате компании, които сега се замислят за своята киберзащита?

-  Най-напред нека се обърнат към специалисти. Те ще им направят тестове в рамките на няколко дни, за да проверят състоянието на системата и слабите й места. Един път в годината това трябва да се прави от външна фирма, дори и да имате ИТ специалист, защото най-често проблемите са комплексни и това може да го види един страничен експерт.

Все пак скъпа инвестиция ли е това?

- Не, в никакъв случай не говорим за голяма инвестиция. Не бих се ангажирал с цифри, защото, разбира се, зависи от мащаба на фирмата, но един първоначален тренинг е в рамките на цената на един 15 годишен автомобил втора ръка.

Какво решение може да предложи Acronis за малки и средни фирми?

- Съвсем наскоро излезе най-новия ни платформа - Acronis Cyber Protect – иновативно решение за киберзащита, което интегрира инструменти за създаване на резервни копия, възстановяване при срив, защита от зловреден софтуер, киберсигурност и управление на крайните устройства, което е подходящо за малък и среден бизнес. До момента всичките ни партньори споделят, че платформата е изключително силна и мощна и с нея отпада нуждата от други защитни инструменти. А за интеграцията й са нужни само 10 минути.

B2C продукт Acronis True Image 2021 е на пазара от няколко дни – първото цялостно решение за киберзащита 

А за домашните потребители?

- Най-новата версия на единствения ни B2C продукт Acronis True Image 2021 е на пазара от няколко дни – първото цялостно решение за киберзащита, което обединява бъкъп с антималуер защита и осигурява лесна, ефективна и сигурна киберзащита на домашните потребители, която в настоящата ситуация на пандемия и работа на все повече хора извън пределите на офиса и офисните мрежи, е изключително важна. 

Acronis работи много тясно с различни спортни отбори във футбола, F1. На какво се дължи това партньорство в спорта?

- Партньорството ни в спорта започна преди години. Спортните отбори изключително много се цифровизираха. Те имат голямо количество данни, които са много чувствителни. В един футболен отбор, играчите имат GPS на гърба си и цялата информация по време на тренировка – колко е избягал, с каква скорост и т.н., се събира в огромно количество терабайти, които се пазят и са много ценни, защото чрез тях се правят анализи. Например, създадохме специален софтуер за водещ отбор в Европейската шампионска лига, който анализира данните и позволява да се подберат най-добрите играчи в отбора преди дадена среща на база предварително натрупана информация – това един треньор сам не може да го направи. Дори по време на играта, чрез този анализ, ако в 7-мата минута се контузи играч, веднага може да се предложи възможно най-добрият му заместник.

Във Formula 1, бих казал, че почти всичко се случва в компютърните центрове, в които се следят около 1300 параметри по автомобила и буквално на всеки метър се казва на пилота какво да направи.

Вече почти няма отбор в Шампионска лига, който да не е наш клиент. В България сме пред финализиране на договори с два български отбора и помагаме на студенти от водещ български университет, които се занимават с Frormula-E, защото там е важно да се оптимизира изразходването на електрическата батерия.

 

 

Facebook коментари