fbpx Калоян Кирилов, Синерджи Груп: Един бизнес е успешен, ако човек изпитва удоволствие от него | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 9

Калоян Кирилов, Синерджи Груп: Един бизнес е успешен, ако човек изпитва удоволствие от него

Калоян Кирилов е предприемач с около 20 г. опит в сливанията и придобиванията на компании. Автор е единствената книга на българския пазар на тема сливания и придобивания на компании (M&A) “Как да продам фирмата си?”, както и на книгата в две части “Стартъп в BG”. Той е един от редовните автори в сп. твоят БИЗНЕС и е част от специалното ни лусозно годишно издание Алманах на успешните бизнес казуси. Споделяме част от публикацията, която Калоян написа за него.

Колко черен е Дяволът?

Няма световно явление или събитие, което да се отрази само негативно или само положително на всички бизнеси, тъй като те са доста различни в своята същност. Това се отнася и за Ковид пандемията, в която живеем последните две години. Да, в началото всички бяхме стъписани, което нормално. Всеки един човек, който е изправен пред нещо неизвестно, е нормално да изчака и да не предприема стъпки, докато разбере добре новата ситуация. Така беше и с бизнесите, които през пролетта и лятото на 2020 г. бяха буквално стъписани. После мениджърите видяха, че Дяволът не е толкова черен и голяма част от компаниите възстановиха печалбите си.

Естествено има сектори като туризма, които пострадаха доста и все още не могат да се възстановят, но има и такива сектори като фармация, онлайн търговия и др., които се възползваха от тази пандемия. По отношение на пазара на сливания и придобивания пандемията също имаше ефект, но то е по-скоро конюнктурно. Когато имаш ограничения за придвижване на хората е нормално да бъде изключително трудно да привлечеш чуждестранен инвеститор за бизнеса си. Той просто няма как да дойде до България, за да се срещне с вас. Ето защо много от проектите бяха забавени или сложени на изчакване.

Но като цяло пазара на M&A (сливания и придобивания) в България се движи основно от други фактори като умората на основателите на компаниите и липсата на наследници на бизнеса. Ето защо нямаше как пандемията да има дългосрочно влияние върху този специфичен пазар.

Време за продаване и купуване на бизнеси

Нека първо разграничим ясно понятията продажба на бизнес и на активи. В България, когато се говори за покупка или продажба на бизнес в повечето случаи се има предвид именно продажба на активи. Покупката на бизнес е различно действие и голяма част от предприемачите изчакват прекалено дълго, за да предприемат тази стъпка. Тогава от финансова гледна точка има смисъл да продадат активите си, а не бизнеса си. В тази насока все още има нагласата, че човек, когато продава бизнеса си, е закъсал и има проблеми. Това е доста грешно схващане.

Практиката и статистиката показват, че най-добра сделка може да постигнете тогава, когато бизнесът ви е на върха. Когато говорим за покупка на бизнес, вече няма такива опасения и ако споделите, че искате да купите бизнес, независимо дали имате предвид активи или бизнес, то в очите на околните, това е добър сигнал за вашата компания.

Ключът за правилно управление 

Една международна компания се управлява по различен начин от една семейна компания. Също има големи разлики между това да управлявате офис с 30 души и фирма с 500 души. Моят опит е предимно с големи семейни български компании и мога да кажа, че в основата на доброто дългосрочно управление е собствениците да успеят да преминат от family run към family owned бизнес. Т.е. проблемът с наследяването е ключов на днешен етап. Ако не го решите, то тогава вие ще бъдете зависими от своя бизнес. Дори в момента да имате добри финансови резултати, то скоро нещата ще се променят драстично. Дори и да решите да продадете тогава бизнеса си, то цената няма да бъде оптимална, защото бизнесът ви ще бъде зависим от вас и инвеститорът ще ви сконтира цената за този риск.

Кризата е възможност за стартъпите

Кризата е възможност за всеки един бизнес, ако е иновативен да се възползва от разместването на пластовете. Тъй като стартъпите са малки компании, които могат да реагират доста по-бързо, е нормално да видят и най-вече да “грабнат” възможностите, които се открият на пазара. Има български стартъпи, които се развиват добре и ако приемем, че критерият за успешност е оценката, която получават от външните инвеститори, вече имаме и добри изгледи през 2022 г. да имаме и първия български unicorn - т.е. компания, която има поне един милиард долара оценка.

Колко е пълна бизнес чашата на България

Чашата може да бъде наполовина празна и наполовина празна. Със сигурност има държави, където е по-лесно да се прави бизнес, но има и редица държави, които изглеждат, че са доста по-напред от нас, но всъщност бюрокрацията при различни бизнес казуси е много по-голяма. Не е лошо да сме недоволни, защото така можем да изискваме подобрения на средата, но не трябва и да сме толкова големи нихилисти. Основния проблем е с корупцията. Ако един предприемач има съдебна система, която бързо и справедливо да разрешава търговски спорове, то той би бил много доволен от бизнес средата в България. Това е най-големият фактор, който значително би направил бизнеса средата в България много по-атрактивен за останалия свят.

Моето верую

Има всеизвестни финансови критерии, които обществото ни е приело за указатели дали даден бизнес е успешен или не и има логика в това. За мен един бизнес е успешен, ако човек изпитва удоволствие от него. Ако фактът, че понеделник сутрин наближава и вие трябва да отидете на работа, което ви изпълва с тревожност, то тогава какъв е смисъла от това, което правите? Освен, ако не сте мазохисти. И тук няма значение дали сте мениджър или собственик на бизнес. Не бива петък следобед да ви е най-прекрасното време, а понеделник сутрин най-големият кошмар.