fbpx Мениджърите споделят, сезон 2 – част I | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят, сезон 2 – част I

В последните дни на февруари дадохме старт на новия сезон на проекта на списанието „Мениджърите споделят“. След като прeз изминалата година ви срещнахме с 40 интересни и успешни предприемачи и мениджъри на различни компании и издадохме първия Алманах с успешни казуси от българския бизнес, тази година продължаваме напред.

Ще ви срещаме отново с интересни ръководители, които ще споделят своя опит и виждания за успешен бизнес. Те са от различни бизнеси и от различни поколения.

В изключително приятната атмосфера на Терра Спа комплекс, които за втора година са наши домакини, поканихме осем много интересни личности.

Днес ви срещаме с Емил Попов, управляващ съдружник в голямата счетоводна компания Крестън Булмар.

Другият участник от проекта е Христофор Христов, който въпреки, че още няма 30 години, е част от семейния бизнес на българската компания за производство на врати Solid55, а от 5 години я управлява.


Емил Попов – управляващ съдружник в счетоводна компания Крестън БулМар

В счетоводството попаднах колкото случайно, толкова и закономерно. В началото на 90-те завърших „Технология на машиностроенето“. С колеги решихме да създадем малък производствен бизнес. Беше време, когато нямаше дори работещ търговски закон. Ентусиазирани, взехме и банков кредит. Ако сега си мислим, че лихвите са високи, тогава бяха между 45% и 75%. Съвкупността от фактори доведе до нашия фалит през 1994-а. Като предприемач го преживях доста болезнено. Реших да анализирам всички причини, довели до тук. Установих, че не разбирахме достатъчно от финанси, счетоводство и данъци. Исках да се преквалифицирам и записах курс по счетоводство. Когато се задълбочих в изучаването, разбрах, че това е страхотен бизнес. Първо, не изисква почти никаква инвестиция, а след като спечелиш един клиент, той започва да ти плаща постоянно. И така, през 95 г. реших, че това е моят бизнес и от тогава се занимавам с него.

Водещото ми правило е винаги да имам ясна визия за това накъде върви индустрията, лесно да следвам тенденциите в нея и да налагам новостите. Следва да се развие стратегия и да преследват иновациите. Това са основите, които да ви водят както към личностно развитие, така и към разрастване на собствената компания. Винаги съм работил в тази посока, заедно с екипа ми.

Друго важно в нашия бизнес е скоростта. В това отношение инвестираме както в инструментариум, тоест развитие на софтуерни продукти, които да ни помагат да обработваме информацията по най-бързия и качествен начин, така и в хората. Те са най-ценния актив на фирмата и начинът, по който работят, се отразява на крайния резултат и производителността. Високите темпове на работа, съчетани с качество на услугите, са ни помагали да сме компания, която налага стандарти в индустрията. Много се придържаме към създаването на иновации. Това винаги ни е поставяло с едни гърди напред, дори и като част от голямата мрежа на Крестън Интернешънъл, където въпреки, че се намираме в малка страна като България, се оказваме водещи по отношение на този показател.

Начинът, по който работим и съветваме и нашите клиенти да го следват включва следните етапи - планиране, правене, измерване и анализ. Планираш какво искаш да направиш, вършиш дейностите по това, измерваш получените резултати и ги анализираш. Това правило винаги води до успех.

Във всяка фирма смятам, че е много важно да се инвестира в образование. Няма как искаш да играеш в шампионска лига и да се на шампионско ниво. Бяхме все още малка компания, когато решихме да инвестираме в собствена Академия и този ход ни се изплаща многократно. След като изискваш много от хората си, трябва и да влагаш в тях. Не може само със стимулиране. Освен това трябва да се дава и личен пример. Аз съм един от хората, които натрупват най-много работни часове от целия офис.

 


Христофор Христов, изпълнителен директор на Солид 55

Ние сме семейна компания и тази година честваме 25 години от своето създаване. Моят баща е основател, а аз поех ръководството преди пет години. Тогава, през 2009 г., фирмата беше в труден момент. Кризата в строителния бранш, който формираше около 60 % - 70 % от обема на работа и от който сме силно зависими, се беше разраснала с пълна сила. Наложи се да вземем непопулярни мерки, за да се справим. Имахме голяма структура, която трябваше да реорганизираме и оптимизираме.

Като семейна фирма, първото ми правило е свързано с приемствеността. Отговорността е голяма и затова трябва да осъзнаеш какво е създадено и да се постараеш да го надградиш. Разбира се, да имаш свободата да правиш това, което прецениш, че е редно, е страхотно, както е в моя случай, но трябва да понесеш и отговорността в случай, че сгрешиш.

Клиширано е да се каже, че трябва да бъдеш иновативен, но пък е жизненоважно да си именно такъв в бизнеса. Ние сме производствена компания, която ако спре да въвежда иновации, приключва с развитието си. Това поставя под въпрос и оцеляването в тази конкурентна среда. Затова се стараем да предлагаме новости на световно ниво. В последните години разработихме врати, отварящи се с мобилен телефон. Имаме собствено приложение за Android и iOS. В океан от продукти и услуги трябва да дадеш ясна и категорична причина защо да те изберат.

Не сме голяма компания, но за мащабите на нашата страна смея да твърдя, че имаме доста популярно име. Който тръгне да търси врата, неизменно се сеща за нас. Това води до следващото много важно правило, а то е, да работиш усърдно и постоянно върху изграждането на доброто име на фирмата, защото ако само един път не оправдаеш доверието, изгубваш завинаги клиента.
В бизнеса твърдо съм против фразата „И сам войнът е войн“. Затова се обграждам с хора, на които да вярвам и които ми вярват. В същото време, относително кратката ми практика ме научи да работя с всякакви хора. Не може всички да ти харесват. В нашата фирма има всякакви личности и това ме мотивира да се опитвам да намирам общ език с всеки един от тях.

Естествено, трябва да обичаш това, което правиш. Ако не идваш на работа с удоволствие и си тръгваш смазан, то тогава няма смисъл да си губиш времето. Обичам да си поставям малки, но постижими цели. По пътя към големите задачи трябва да имаш малки реперни точки, които се достигат по-лесно, а успехът от тях носи ежедневно удоволствие. Разбира се, грешки прави всеки, но когато си сбъркал, е нужно да имаш куража да си признаеш. Не са малко случаите, в които съм носил вино или бонбони - това винаги ми е помагало.

Този проект за втора година осъществяваме с изключителната подкрепа на Chivas Regal.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За изключително изискания уют на срещата допринесе и специалната декорация на магазина за дизайнерски мебели и аксесоари KARE, които за втори път са наши партньори в проекта.

видео и снимки: Людмил Иванов&Мария Василева