fbpx Имотите: Цените ще продължават да растат. Кои са факторите? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Имотите: Цените ще продължават да растат. Кои са факторите?

Предлагането на жилищни имоти и през следващата година няма да съумее да задоволи търсенето. Освен традиционните причини като личната необходимост и стремежа за сигурно вложение на средствата, налице са и допълнителни фактори за катализиране на активността.Това посочват от Националната асоциация на строителните предприемачи /НАСП/ в очакванията си за предстоящата 2022 година.

„Трайна тенденция е вътрешната миграция – все повече хора продължават да се местят към големите градове, където могат да намерят по-добри доходи и условия за живот. Големите градове са предпочитани и от онези наши сънародници, които са работили в чужбина и се връщат в България, за да се установят трайно. И двете групи са активни купувачи на имоти”, казва Георги Шопов, председател на НАСП.

Според него, сред ключовите фактори, които ще окажат силно влияние на строителния сектор догодина, е и стремежът на хората към подобряване на средата, която обитават. Вече е устойчива групата от купувачи, които до момента са живели в панелни жилища, но разполагат със заделени средства, които решават да вложат в апартамент ново строителство. За да дофинансират сделката, те или продават стария панелен имот, или ползват ипотечен кредит.

Ниските лихви по ипотечните кредити и лесният достъп до тези кредити също ще повлияе в посока увеличаване на търсенето през 2022 г. Неизгодните условия по депозитите и растящата инфлация оставя все по-малко колебания у хората какво да правят със спестяванията си – тези купувачи искат да предпазят свободните си средства от обезценяване”, казва още Георги Шопов.

Според него, не само активността и интересът на купувачите ще са причина предлагането да не може да „догони” търсенето. Фактор за това са и някои затруднения при изграждането на нови проекти. Като такива Шопов посочва голямата административна тежест при реализацията на всеки нов обект, но и дефицитът на свободни терени с подходяща изградена инфраструктура.

Според НАСП през 2022 г. ще станем свидетели на допълнителен ръст в цените, който ще бъде около 17%, като основната причина за това ще е динамично покачващата се инфлация. От асоциацията посочват, че към момента ръстът в цените на строителните материали се равнява на 27% от началото на 2021 г. Налице е сериозна парична маса, която е пусната в обращение. Друга причина за повишаване на цените е административната тежест в инвестиционния процес, която води до намаляване на предлагането, а оттам – до повишаване на цената на крайния продукт, коментират още от НАСП.

От Камарата на строителите в България (КСБ) коментират, че се увеличават се и разходите за труд на работодателите. Те изчисляват, че за през първите 9 месеца на 2021 г. те възлизат на 1,468 млрд. лв. и са с 15,5 на сто повече спрямо същия период преди година. Ръст има и по отношение на това колко струва всеки час труд на работниците. Цената вече е 9,87 лв., докато само преди година за същите дейности строителите са плащали средно 8,74 лв.

Средната месечна заплата в сектора расте по-бързо спрямо възнагражденията в други отрасли, показват данни на НСИ и КСБ. Средната заплата в строителния сектор за периода е 1141 лв., като сумата е нараснала с 13,4 на сто. В същото време средната работна заплата в страната е 1502 лв. и се е повишила с 11,9 на сто.

Средната месечна заплата в сектора расте по-бързо спрямо възнагражденията в други отрасли, показват данни на НСИ и КСБ. Средната заплата в строителния сектор за периода е 1141 лв., като сумата е нараснала с 13,4 на сто. В същото време средната работна заплата в страната е 1502 лв. и се е повишила с 11,9 на сто.