fbpx Брокери на имоти са в очакване на реакциите на руските граждани | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Брокери на имоти са в очакване на реакциите на руските граждани

Традиционно пазарът през лятото ще бъде по-малко активен предвид летните отпуски. Основни клиенти – купувачи в градовете ще бъдат българите, работещи в чужбина, голяма част от които през този период се завръщат за период до един месец и с цел да инвестират спестени от тях суми в недвижими имоти. Това коментират от „Сдружение брокери на имоти”.

Очакванията за продажбите към руски граждани във връзка със ситуацията в Русия и Украйна и обезценяването на руската рубла могат да се развият в две напълно противополжин посоки - свиване на покупките или обратно – в тяхното покачване.

Брокерите от Варна и Бургас са оптимисти и очакват тенденциите от 2013 г. да се запазят. Според тях при ваканционните имоти по Черноморието купувачи ще останат рускоговорящи граждани, като евентуално може да се очаква лек ръст на инвестициите в жилищни имоти предвид девалвацията на рублата спрямо щатския долар и еврото. Огнян Балтаджиев казва: „Прогнозирам ръст на продажбите и ръст на строителството. Според тях продължава възвръщането на доверието към банковите институции. Ще продължат тенденциите за търсене на по-качествени като строителство и инфраструктура имоти.”

Чавдар Караджов брокер на агенция, оперираща в района на гр. Банско и гр. Поморие, споделя друго мнение: „Очаквам среден до слаб сезон за ваканционните имоти предвид сложната ситуация с Русия и Украйна и продължаващото обезценяване на националните валути и на двете страни. „