fbpx 24 компании с отличия за дарителство и доброволчество | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

24 компании с отличия за дарителство и доброволчество

За седма поредна година Фондация BCause, Българско дружество за връзки с обществеността /БДВО/, Българската асоциация за управление на хора /БАУХ/ и Aсоциацията на КСО специалистите /БАКСОС/ връчват Годишния знак „Отговорна фирма – отговорни служители“ на българските компании, които насърчават и развиват дарителството на работното място. Компаниите бяха отличени не само за постигнатото през изминалата година, но и за незабавната си реакция след началото на войната в Украйна, когато представителите на бизнеса – и в чужбина и в България, бяха сред първите, които реагираха на случващото се като предложиха помощ на хората, търсещи спасение в съседни държави и на местните институции - в очакване на бежанската вълна.

24-те кандидати за Годишния знак са включили в кандидатурите си общо 117 различни проекти, в които са имали възможност да се включат техните близо 37 000 служители през 2021 – редовно дарителство, извънредно дарителство, различни базари, спортни предизвикателства, доброволчески акции на открито, доброволчески курсове и сесии за споделяне на знания и умения. В резултат на тези усилия са били дарени милион и сто и петдесет хиляди лева за различни каузи, както и десетки хиляди часове доброволен труд на хора, които, макар и предимно в режим на дистанционна работа, са били насочени и подкрепени от работодателя да работят за кауза. Най-често, фирмата осигурява несамо възможностите, но и бюджет за материали, логистика, оборудване, допълнителен отпуск.

За 2021г., почетен знак за дарителство получиха Атос България Компетънси Център и Кока Кола Хеленик Ботлинг Къмпани. Елена Матеева, директор на БДВО връчи бронзов знак на Фесто, Гудмилс, Монделийз и Нетера.

Сребърните знаци бяха връчени от Милка Семова – член на управителния съвет на БАКСОС. Тази година те отиват при: ABB, КонтурГлобал Марица Изток 3, DXC, Endava, Експириън, Genius Sports, Холдинг Загора, TSD Services и Виваком.

Носителите на златен знак са повече от обикновено – но това не е благодарение на промяна в критериите или нагласите на журито, а на подобряването на програмите на дългогодишните участници, обясняват членовете на журито. Детелина Смилкова, председател на управителния съвет на БАУХ, връчи златни грамоти на А1, СИТИ, HP България, Merkle /преди Isobar/, Paysafe, SAP, TELUS International Bulgaria, ОББ и Уникредит.

Имаше и две много специални награди за финал на вечерта – за Дебора Апостолова от Атос България, за личен принос и много години работа в подкрепа на редовното дарителство на работното място; и за целия екип на Paysafe – заради цялостната програма за привличане на служители и безупречната комуникация на благотворителните проекти на компанията.