България представлява сериозен интерес за френските туристи

България представлява сериозен интерес като алтернативна туристическа дестинация за френските туристи, планирали почивка в Тунис и региона. Това стана ясно по време на срещата на министъра на туризма на Република България с Рене Шикли, президент на Асоциацията на френските туроператори в Париж. Българският министър е на двудневно посещение във френската столица за откриване на туристическия панаир „България – традиции и култура“, който ще се проведе в периода 3 – 5 юли на площад „Пале Роял“.

Вследствие на последните събития, големите туроператори, които работят на тунизийския пазар, търсят алтернативи, като България е сред държавите, които може да се възползва от ситуацията. „Страната ни може да предложи уникално съчетание на морска ваканция и съхранена древна култура, каквато може да бъде открита на много малко места по света. Това ни прави желана и търсена дестинация“, каза министър Ангелкова. Тя представи възможностите за туризъм в нашата страна, като съобщи, че се подготвя среща в България на големите туроператори, които работят на френския пазар, за да се промотира страната ни като целогодишна туристическа дестинация и да бъдем още по-активно предлагани за сезон 2016 г. Рене Шикли подчерта, че французите имат интерес към България, като се очаква туристопотока към страната ни да бележи трайна възходяща тенденция през следващите години.

В рамките на визитата си министър Николина Ангелкова се срещна и с главния секретар на Министерството на външното работи на Франция Кристиан Масе. По време на срещата бе получено съгласие да използваме опита на Франция за издаването на туристически визи в Китай. Към момента те ползват услугите на външен изпълнител, който осигурява изнесени визови центрове, способни да издават туристически визи за китайски туристи до 24 часа. По време на разговора бе обсъдено разработването и на общ пилотен туристически продукт между България и Франция за далечни пазари като Китай и Индия. По този начин ще се отговори на търсенето от тези пазари, които възприемат Европа като една дестинация и искат да посетят повече държави при пътуването си до Стария континент. Двамата се обединиха около мнението, че това може да бъде основа за задълбочаване на сътрудничеството, като се ангажираха да работят за подписването на съвместен документ за сътрудничество.

Франция ще ни подпомогне при разработването и на стратегия за зимния ни туризъм, както и при подготовката на пътнатата карта за развитие на целия сектор. Това бе договорено по време на срещата на министър Ангелкова с Кристиан Мантеи, изпълнителен директор на държавната агенция по туризъм („Atout France“). Франция ще ни съдейства с експертиза и при изграждането на лифтове и ски инфраструктура. Френската държава е сред най-посещаваните дестинация за практикуване на зимни спортове, като разполага с 325 ски зони и 3 595 лифта.

В рамките на визитата си министър Ангелкова ще проведе среща и с генералния секретар на Юнеско Ирина Бокова, на която ще се обсъди ефекта от изложбата в Лувъра и възможностите за сътрудничество за опазване и популяризиране на световното културно наследство, съсредоточено на територията на България.

 

Facebook comments