fbpx Най-големият тунел в Европа е в София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Най-големият тунел в Европа е в София

Днес бе открит най-големия тунел в Европа, който се намира на най-възловата станция от софийското метро – Метростанция 8. С дължина 108 метра и сечение 258 кв.м, височина 18 метра, широчина 22 метра, Метростанция 8 е тунелът с най-голямо сечение в Европа. Проектът беше изпълнен за изключително кратки срокове от около пет месеца, в срок, въпреки наличието на агресивни, високи подпочвени води, много тежка геология, като едновременно с това беше разкрит археологически пласт. Стратегически разположена на бул. „Княгиня Мария Луиза” пред ЦУМ, Метростанция 8 е пресечна точка на Метродиаметър І (Обеля–Младост–бул. „Цариградско шосе“–Аерогара София) и Метродиаметър ІІ (Обеля–Надежда–бул. „Черни връх“) и е едно от най-сложните подземни съоръжения, изграждани в София.
Разкриването на археологически пласт, намиращ се на дълбочина около седем метра, наложи метростанцията да се изгради по тунелен способ, благодарение на който археологията остава на ниво над тунела, а находките ще бъдат експонирани и достъпни за гражданите. Самата метростанция е разположена в изградения тунел, чието прокопаване и укрепване се извърши по нов австрийски метод.
Със завършването на основната тунелна конструкция – пробива и укрепването, приключва специалното подземно строителство, следват довършителни работи и оборудване на метростанцията. Едновременно с това беше монтирана и покривната конструкция, върху която се полага уличното платно. Предстои преминаването на тунелно-пробивната машина в посока от НДК към бул. „Черни връх“ и окончателното завършване на метростанцията и Метродиаметър ІІ.
Проектанти на този сложен проект са част „Укрепване и конструкции“ - проф. Божидар Божинов, едно от имената на българската геотехническа проектантска гилдия, с дългогодишен опит, преподавател в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. Част „Тунел“ - доц. Виктор Ташев, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), участвал в проектирането, строителството и авторския надзор на редица подземни конструкции.