fbpx Стойко Петков, „Енко Вендинг“ ООД - В името на пълноценното кафе преживяване | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 8

Стойко Петков, „Енко Вендинг“ ООД - В името на пълноценното кафе преживяване

Стойко Петков е мажоритарен собственик и основател на „Енко Вендинг“ ООД, компания с 20-годишен опит на българския пазар и експертност в предлагането на цялостни персонализирани кафе решения със собствени търговски, сервизни и логистични центрове. Ексклузивно предлага кафе Baristo (Baristo, Baristo Specialty Coffee Selection, Baristo 2GO). 

Стойко Петков е част от луксозното ни издание Алманах 2021 и в него той разказва за историята на компанията от началото преди точно 20 години, кафе еволюцията на българите, потреблението на тъмната напитка, бизнес в пандемия, тайната на хубавото кафе. Тук споделяме част от интервюто с него, а цялата история може да откриете в изданието. Ето какво споделя той в първо лице.

История на 20 години

Фирмата започна със съвсем романтичната ми идея след едно пътуване във Франция и това, че видях в една бензиностанция цяла зала с 15-20 вендинг машини. Липсваше какъвто и да е персонал, всички покупки се случваха на самообслужване. В комбинация с наскоро въведения валутен борд у мен се роди идеята за Енко Вендинг. След като опитахме да видим как би изглеждал такъв бизнес в България, реално на 6-тия месец си дадохме сметка, че самият вендинг бизнес изисква доста ежедневни усилия и инвестиции. А в същия момент за една дистрибуторска организация имаше повече възможности да реализира такава техника, сервиз, продажбата на консумативи.

След този първи етап от развитието на фирмата сменихме модела изцяло с дистрибуторски, който в бъдеще разширихме и със сервизен и логистичен. Следваща стъпка беше надграждане на вендинг дистрибуцията със създаването на кафе линия за ХоРеКа. Това вървеше ръка за ръка с повече внимание към позиционирането на Baristo на пазара и маркетинг активности. Развитието на структурата ни от логистични центрове ни даде възможността да обслужваме клиенти в цялата страна. Това ни помогна да изградим лидерски позиции в петролен канал (обслужване на вериги бензиностанции), с над 50% пазарен дял в този сегмент.

Допълнителен двигател на бизнеса бяха ексклузивните права за представителство на водещи марки професионални и домашни кафе машини. Популяризирането и изграждането на доверие в търговска марка Baristo постепенно се превърнаха в основен фокус. А сервизната услуга и възможността да имаме под един покрив всички необходими продукти и услуги - в отличителната ни черта.

Ние сме зад BARISTO в България

Нашата организация, нашите ценности, любовта на екипа ни към хубавото кафе дават криле на марката.
С внимание към детайла, създавани от италиански майстори, съобразени с българския вкус, с контрол на качеството на всяка партида - така вече 17 г. българските потребители могат да се насладят на кафе продукти Baristo.
С характера на Baristo и услугите на компанията даваме индивидуално предложение за различните типове бизнес и потребители. Всички тези решения не са просто продажба на кафе, а цялостна услуга.

Потребление

Потреблението според мен не е еластично толкова към покупателната способност. Например по време на финансовата криза през 2008-2012 г. потреблението на кафе не намаля. Основната промяна беше в това, че хората вместо да пият кафе с приятели в заведенията, пренесоха част от кафе консумацията си вкъщи. Като цяло консумацията на кафе нараства за последните 20 г. ежегодно с малки темпове. Разтворимите кафета и кафе миксове, които имаха бум преди 7-8 години, сякаш напоследък залязват като мода.

Стабилно като тенденция е, че хората научават все повече за напитката кафе, имат идея какво означава по-хубаво кафе, наясно са какво им харесва като вкус и развиват кафе културата си. За това според мен допринасят много и пътуванията в чужбина.

В България сме силно повлияни от еспресо културата. Не е типично само за нас, но тук е по-силно изразено. В цял свят се наблюдава разширяване консумация на еспресо напитки, но все пак различните пазари са доминирани от различни методи на приготвяне на кафе. Във Франция имат т.нар. френска преса, немците и скандинавците пият повече филтър кафе, в Турция нормално - джезве, в Сърбия също все още има голям дял джезвето.

Най-важните съставки за хубавото кафе

Италианските баристи имат т.нар. 5М правило за отлично еспресо (на италиански): 1. Miscela - смеската
2. Micanadosatore - кафемелачката 3. Macchina Espresso - машината за еспресо 4. Mano dell’operatore - уменията на бариста 5. Manutenzione - поддръжката.

Кафе потребителите

Разделям ги на групи. В първата група са хората, които имат много високи критерии за кафе напитките и са готови да положат повече усилия за приготвянето им. Те биха инвестирали повече в покупка на отделна кафемелачка и кафе машина, която е по-близо до професионалната, както и ще бъдат готови да вложат повече време и усилия в приготвянето на любимата напитка.

Във втората група са потребителите със сравнително високи критерии по отношение на кафе напитката и кафе специалитетите. Те вероятно биха се насочили към една немалка инвестиция в напълно автоматична кафе машина, която на момента смила и приготвя кафе напитки. При тях спестяване ще дойде от усилията и времето за приготвяне.

И в третата група за мен са хората, за които е най-важно да е бързо, лесно и удобно. В тази група са почитателите на кафето в дози и капсули.

Бъдещите поколения

От опита ми най-вече с двете ми дъщери (на 9 и 13 г.), смятам, че младите хора са изключително находчиви и интелигентни. На ранна възраст развиват умения за боравене с много информация, но прекаленото общуване с дигитални устройства създава предизвикателства със задържане на вниманието върху една тема и пристрастяване към улесненията.

Твърдо вярвам, че светът върви в посока пестене на усилия. Глобално, идващите нови потребители ще повлияят на бизнеса с кафе, но не толкова по отношение на вкусa, многообразен и културно обусловен, а с очаквания за повече удобство в начините на приготвяне.

Рецепта за устойчивост: правилните хора, организирани в добър екип + адекватен продукт и услуга + щипка внимание, комуникация, уважение = клиенти и партньори със завоювано доверие

Лични мениджърски принципи

Почтеност, автентичност (смелостта да се представям какъвто съм), грижа за екипа и стратегическа мисъл са в моята мениджърска конституция. Да бъда лидер ми е помогнало възпитанието в чисто човешка нормалност, получено от родителите ми. Те ме научиха на баланс, уважение и зачитане на различията у хората. Аз съм от хората, които не приемат, че нещо, което искам, не може да стане. Много добре познавам собствените си силни страни. Имам смелостта да назначавам хора, които да работят и да са по-добри от мен в определени области и това не ме плаши. Напротив, когато съставляват управленски екип, за мениджърите е важно да познават добре изключителните си умения, но да знаят къде имат нужда да бъдат допълвани от качествата на другите в екипа е съществено. Радост и щастие ми носи и благотворителната ми дейност.

„Благотворител“

Наистина ценя вътрешния си подтик да споделям част от моето лично благополучие с хора в нужда, които имат сили да поемат отговорност за бъдещето си. Преди 17-18 г. основах Фондация “Благотворител”. Започнах да разказвам и да споделям за инициативите й няколко години по-късно, когато се бях уверил категорично, че организацията има високи стандарти за администриране, отчетност и прозрачно управление на дарените средства. От този момент се радвам на доверие и подкрепа за проектите на “Благотворител” от страна на приятели и бизнес партньори.

Моето послание

Изучавайте и изследвайте себе си! А в бизнеса, както и в много сфери на живота, е важно да намираме моментите, в които вадим блясъка в собствените си очи и в очите на екипите, с които работим.

Стойко Петков е мажоритарен собственик и основател на „Енко Вендинг“ ООД. В професионалния му профил фигурира и опит с ръководни и контролни функции в български компании за лизингови услуги, застрахователно посредничество, членства в управителните органи на браншови организации.

Образователният му ценз включва математика, програмиране, компютърни системи, международни икономически отношения и сертификация в банкиране и финанси. Стойко Петков е основател и основен дарител на Фондация „Благотворител”, на която е бил председател 6 год., а в момента е член на УС на Български дарителски форум.

Енко Вендинг ООД има 20-годишен опит на българския пазар и експертност в предлагането на цялостни персонализирани кафе решения със собствени търговски, сервизни и логистични центрове. Ексклузивно предлага кафе Baristo (Baristo, Baristo Specialty Coffee Selection, Baristo 2GO), произведено в Италия във фабрика до Генуа, основана през 1903 г.

В над 4000 точки на продажба в България екип от 72 души в 9 регионални офиса съветва и подсигурява доставка, поддръжка, обучения и сервиз за хотели, ресторанти, кафетерии, фирмени офиси, петролни станции, магазини. Представя в България домашни кафе машини Spinel, Gaggia, вендинг Gaggia, вендинг и професионални кафе машини и оборудване от Evoca Group и Rancilio с пълно гаранционно и извънгаранционно сервизно обслужване.

Има търговски партньорства в Румъния, Гърция, Македония, Грузия, Молдова и Саудитска Арабия.