fbpx Светлозар Петров, JobTiger: Хората в компанията отличават успешния от неуспешния бизнес | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Светлозар Петров, JobTiger: Хората в компанията отличават успешния от неуспешния бизнес

Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 8

Светлозар Петров, JobTiger: Хората в компанията отличават успешния от неуспешния бизнес

Светлозар Петров е управител на компанията за комплексни HR услуги JobTiger и един от създателите на
www.jobtiger.bg. Той е член на настоятелството на Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий“ и член на настоятелството на Фондация на бизнеса за образованието. Съосновател на сдружение "Образование България 2030. Председател e на почетния съвет на Международната награда на херцога на Единбург за България. 

Светлозар е част от проекта ни "Мениджърите споделят" и разказва историята на "Тигъра" в луксозното ни издание "Алманах 2021". Тук споделяме част от негозия разказ.

Кризите носят и възможности

Безспорно 2020 г. бе трудна за нашата компания, както и за всички останали, но и полезна. Очаквахме известна корекция на борсите и се готвехме за нея, но пандемията и локдауните надминаха всичко, което бяхме предвидили, и силно засегнаха всички аспекти на бизнеса ни. Все пак бяхме сравнително подготвени технологично и процедурно за свит пазар и успяхме да се справим.

Кризите носят и възможности - преосмислят се дейностите, начините на работа, процедурите и правилата, премахва се излишното и това е супер полезно. В годините на възход обикновено няма време за това, не е приоритет. Сега сме много по-бързи и гъвкави, което е желана промяна. Завършихме и мащабна дигитална трансформация не само на начина на работа, но и на продуктите и услугите. Смятам, че се справихме добре през 2020 г.

Очевидно, че това ще е “нормалното” ни съществуване за много дълъг период от време. Дори когато, според прогнозите, през 2022 г. пандемията отмине, светът ще се е променил и тепърва предстои да върнат към старата нормалност. Засега можем да гадаем доста, но със сигурност новият свят ще е много по-дигитален.

„Тигърът“ на 20 години

Началото на JobTiger или “Тигъра” както го наричаме ние, като при всеки startup се отличаваше с много ентусиазъм. Бяхме на гребена на вълната, създавахме и променяхме неща, например променихме целия процес на търсене и предлагане на работа, създадохме кариерните форуми във вида, в който са сега. Щастлив съм, че запазихме този пионерски дух през годините. Учехме от грешките си, променяхме се и развивахме бизнеса, продуктите и услугите. В тази борба и развитие, в създаването, има много вдъхновение и това винаги е била любимата ми част от работата. Днес съм горд със създаденото - все пак 20 години не са малко време.

Кризите винаги се отразяват тежко на HR бизнеса, ние сме едни от първите засегнати, още преди обществото да осъзнае, че навлизаме в криза. Имало е доста трудни моменти, но не съм мислел никога да се откажа. От една страна връзката ми с Тигъра е много силна. От друга, имам отговорност към екипа и към клиентите. Тя е особено голяма в криза, когато поминъкът на хората в компанията, а често и извън нея, зависи от теб. Носенето на тази отговорност е едно от нещата, които те определят като предприемач.

Искрено се гордея с духа, който създадохме в компанията и с екипа. За мен това са най-важните неща. Дух на съзидание, професионализъм, партньорство и взаимопомощ. И същевременно топъл и почти семеен. Хората в екипа съответно са същите - изповядват и прилагат ценностите на Тигъра - доброта, самоусъвършенстване, компетентност, креативност и отговорност. Всичко останало е функция на това.

Уроците през годините

През всичките тези години се научих, че заедно с екипа ми трябва да бъдем бързи и гъвкави, и същевременно да се подготвяме за всички вероятности. Да мислим и действаме извън рамките, но да спазваме основните си ценности и принципи. Да работим и за развитието на обществото и за средата за правене на бизнес. И най-важното - да се грижим за хората си и да разчитаме на тях. В края на краищата те са тези, които ще приведат всичко по-горе в изпълнение и ще го доведат до успешен край.

Лично аз научих, че най-важни в компанията са хората. Те правят разликата между успешния и неуспешния бизнес. Предприемачът сам по себе си не може да свърши всичко, не е и това идеята. Хората в компанията го вършат и затова трябва да инвестираме първо в тях. JobTiger винаги е инвестирал в служителите си, а кулминацията бяха усилията ни по сертифицирането с Investors in People. Погледнато с днешна дата, това е едно от най-полезните неща, които направихме.

Инвестирайте в хората си! Те са най-ценният ресур

Дигиталните контакти

Животът ни все повече се дигитализира. Търсенето и намирането на работа също стана дигитално. Пълната дигитализация със сигурност е възможна в много бизнес дейности. И преди пандемията имаше случаи и професии (особено при freelance работата), в които работодател и служител почти или въобще не се срещаха. Но има и твърде много, в които това е невъзможно. Достатъчно е да помислим за производствата, например. Със сигурност ни очаква по-дигитален свят, но е рано да отпишем човешката интеракция, срещата на живо. А и след една година ограничения, хората като че ли са зажаднели за жив контакт.

Текущата криза обаче все още предстои. Излизаме от медицинската част и навлизаме в икономическата. Тепърва ни предстои да видим точно каква ще бъде. Може да е по-тежка от тази през 2008 г., но може и да настъпи доста бързо синхронно възстановяване.

Професии на бъдещето

Текущата криза все още предстои. Излизаме от медицинската - част и навлизаме в икономическата. Тепърва ни предстои да видим точно каква ще бъде. Може да е по-тежка, но може и да настъпи доста бързо синхронно възстановяване.

Тук има един друг важен въпрос, който е все по-актуален. Постоянно изчезват и се появяват професии - това е резултат на развитието на бизнеса и на технологиите. Смятам този процес за нормален и дори желан. Друг е въпросът, че бързите промени в последните години го ускоряват неимоверно и за някой от хората става трудно да приемат действителността. Младите обаче се справят значително по-лесно с промяната.

Какви точно са професиите на бъдещето никой не знае и в това е част от чара на развитието. И трудното в предвиждането. Затова все по-често се говори не за самите професии, а за качествата, които хората трябва да имат и да развиват в себе си, за да се справят. Тук умението и желанието за учене са първостепенни.

Y и Z поколенията и общуването

Те са вече сред нас и в JobTiger, както и в повечето компании, имаме представители на тези поколения. Мисля, че засега е силно казано, че диктуват развитието, но бъдещето със сигурност е тяхно. Ние се съобразяваме с особеностите на поколенията, но смятам, че удоволствието от постигане на дадено предизвикателство и гордостта от добре свършената работа, от значимостта на постигнатото са универсални и в JobTiger се концентрираме върху тях и градим над тях. Търсим и назначаваме млади хора, които изповядват тези ценности.

Пандемията извади на показ именно нуждата на хората от общуване. Добрите компании, според мен, ще търсят начини за подобряване на общуването на екипите именно с цел сплотяване и подобрение на мотивацията и ангажираността. Ние също работим много усилено в тази посока и смятам, че сме едни от отличниците. JobTiger никога не е имал по-сплотен и задружен, по-мотивиран и целеустремен екип.

JobTiger стартира като първия кариерен сайт в България, създаден през 2000 г. След над 20 години работа компанията се разви като първата в България, предлагаща комплексно HR обслужване на клиентите си с международни опит и ноу-хау.

Facebook коментари