fbpx Представяме Ивайло Апостолов, мениджър на Brother за България, Сърбия, Македония и Албания | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят, сезон 5, част 8

Представяме Ивайло Апостолов, мениджър на Brother за България, Сърбия, Македония и Албания

През последните повече от 25 години гостът ни в проекта "Мениджърите споделят" работи само за мултинационални компании, като една част от тях са американски. „Но последната компания, за която работя от 16 години, е японската Brother. Основана е преди повече от 100 години и стартира с производството на шевни машини. Към днешна дата около 75% от бизнеса на Brother се занимава с печат и решения за печата.“, казва Ивайло Апостолов. Ето какво споделя за стъпките към успеха в бизнеса. 

Най-важното правило за Апостолов е: „Поставяйте си цели, които обаче да са реалистични, независимо средносрочни или дългосрочни. И невинаги е важен моментният резултат. В бизнеса понякога е по-добре да се откажеш от сделка или продажба, да загубиш резултат в момента, която нарушава принципите на компанията или насоките за развитие. Най-важната цел на една компания трябва да е да запази своята концепция и политика на действие, защото резултатите винаги идват, когато политиката е правилна и съответно се спазват принципите.

Ивайло си спомня, че когато започва работа в новата фирма, е носел със себе си опитът от предишните компании, в които е работил – все големи, наложени марки на българската и световна сцена. И макар екипът на Brother България да не е голям, днес компанията е лидер в България в областта на печата и решения за него по брой продадени печатащи устройства през 2017 година.

След като целите са ясни, идва място на качествено свършената работа. Ние искаме да живеем като истински европейци. Как да стане това? Отговорът е прост - като работим повече от тях и по правилния начин. Според Апостолов е важно мениджърът да познава и да се идентифицира с ценностите на компанията и да чувства личното си ангажиране с нея. Това важи за мотивацията на всички служители във фирмата, за които работата не трябва да е просто списък със задачи, а стремеж към изпълнението им по най-добрия възможен начин.
Постиженията, успехът не идват благодарение на късмета или друга мистика, те са в следствие на познаване на пазара и целенасочен труд. Важно е да бъдеш инициативен и да не се отказваш. Да подхождаш креативно - непрекъснато да опитваш и експериментираш нови неща. И не забравяйте, че никога не можеш да бъдеш 100% успешен. Ако успяваш в повече от половината си начинания – значи си успешен.

Не на последно място – пазете си хората в екипа. При нас няма текучество, което е страхотно и за мен лично е още един качествен измерител на успеха.