fbpx Мениджърите споделят – част XIII | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят – част XIII

Проект на списанието

В проекта на списанието „Мениджърите споделят“ днес ви срещаме с двама собственици н бизнеси, които се занимават с производство. Те знаят, че реализацията на българска марка е много трудно дело, но вярват, че когато залагаш на качеството, успехът идва. И фактите го доказват.

Емилия Динкова управлява компанията Стар Нейлз България, която създава първите български продукти за маникюр и педикюр, по нищо не отстъпващи на световните лидери. Драгомир Кузов е собственик на компанията за производство на велосипеди Веломания - велосипеди ДРАГ. Горд е, че световни състезатели избират неговите колелета, с които стават шампиони, печелейки олимпиади и състезания.


 

Емилия Динкова - управител на Стар Нейлз България

Винаги съм смятала, че обединението прави силата. Това правило е водещо за мен. Освен това, приемам, че успехът винаги предстои. Всичко, което е постигнато, преминава в графа „направено“ и следва ново стъпало. Да, очакванията за следващата стъпка вече са много по-големи, но успехът трябва да се преследва. Той е като карането на колело. Ако искаме да не паднем и да се задържим на повърхността, трябва да продължим да караме, без да спираме.

Другият принцип, който никога не забравям, е подчинен на разбиране то ми, че бизнесът е отборна игра. Един треньор може да е гениален, но ако зад него няма добър капитан и мотивирани играчи, няма как да се постигне резултат. Ако всичко това е налице, тогава и стратегията на треньора ще даде резултати и ще се постигне сериозен успех.

Старая се всички мои действия да бъдат по правилата и резултатът да е добър за мен, за хората, с които съм един екип и природата. Освен това искам да има и емоционално удовлетворение. Невинаги успявам на 100%, естествено налагат се компромиси, но това винаги е основният ми стремеж.


 

Драгомир Кузов  собственик на компанията за производство на велосипеди Веломания – велосипеди ДРАГ

Следвам принципа на трите Т-та – Талант, Труд и Търпение. Всеки трябва първо да намери себе си и своя талант, след което да вложи много труд, за да го развие. Разбира се, трябва да се запаси с нужното търпение, за да може успешно да дочака момента, в който ще започне да получава заслуженото.

Най-важното е вярата. Един човек трябва да вярва в собствените си възможности и в това, което прави. Не може да си успешен, когато си отдаден наполовина. Трябва да си всеотдаен в работата си. Не се щади, това е твоето призвание и трябва да се раздаваш на максимум. Често ме питат как успявам да работя толкова много. Отговарям, че не работя, а се забавлявам, защото за мен е удоволствие това, което правя. В ДРАГ търсим същия тип хора.

Не се страхувайте да се съревновавате с най-големите. Конкуренцията с тях ще ви направи най-добрите. За нас се превърна в практика да ходим по най-големите изложения за велосипеди, където излагаме продукцията си редом с фирми, които са с над 100 годишна история и се справяме много успешно.

Когато заложиш на качеството, винаги успяваш. Ние сме от малкото световни фирми, които държим изключително много на качеството на каплата. Покриваме всички европейски стандарти, според които тя трябва да има отклонение от 0.5 мм . Нашият стандарт е 0.2 мм. Много често, чужди фирми ни питат защо препокриваме стандарта. Отговарям им, че това е „ДРАГ стандарт“ и е запазена марка за нашето качество. Всеки велосипед го правим като за състезание. Именно затова съм горд най-вече с бюджетния ни велосипед. Имаме клиент, който вече е изминал 75 хил. км. без да се налага основен ремонт. От 3 години даваме доживотна гаранция на част от моделите ни.

За да си добър в това, което правиш, се изисква време. Цял живот в този бизнес. Започнах на 13 години сам да си ремонтирам велосипеда. След това стартирах кариерата си като състезател, по-късно като треньор, а на следващия етап започнах да ремонтирам и чужди велосипеди. Успешният мениджър се изгражда постепенно и с времето. Винаги помни от къде си започнал и никога не се страхувай, че можеш да се върнеш в началото. Аз и в момента ремонтирам велосипеди както в началото.

За мен идеалният служител не гледа длъжностната си характеристика, а прави всичко, което се налага. Аз също се включвам в товаренето на камиона със стока или пък сглобявам велосипеди, когато трябва да предадем в срок голяма поръчка.