fbpx Мениджърите споделят - част III | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят - част III

Успешните казуси в българския бизнес

Мениджърите споделят - част III

Проект на списанието

Продължаваме да ви срещаме с мениджърите от новия ни проект, които споделиха с нас съветите си за успешен бизнес и представиха казус от тяхната практика. Днес го представяме накартно, а в края на годината ще го разкажем с подробности в специалния Алманах на успешните казуси в българския бизнес, който вече подготвяме.

 

Ираван Хира
генерален директор на НР България

В бизнеса трябва да бъдем отворени за промените, но не да ги чакаме да дойдат, а да ги създаваме. Другото нещо е интегритетът – доверие, спазване на обещания, поведение. Аз имам един принцип - когато трябва да взема трудно решение в бизнеса, си представям как майка ми е до мен и ако тя одобри и не ме погледне укорно, значи, решението е правилно. И още едно правило - в бизнеса са много важни връзките, които правим, и приятелствата, които изграждаме. Така много по-лесно може да се върви напред.

Казус

Поех позицията в началото на 2009 г., когато световната криза не се виждаше в мащаба, в който ни удари. Не очаквахме и промените в индустрията. Бяхме компания с голям щат, неправилно фокусирани стратегии, изпуснати възможности, независимо от това, че инвестираме в иновации. Например, първите смартфони и таблети бяха създадени от НР Compaq още през 2000 г., но тогава не се възползвахме от това. Започнахме да губим позиции. Трябваше да се приоритизират задачите – не какви битки да водим, а точно обратното. В компанията имаше много започнати инициативи и нито една завършена. Направихме добро планиране какво да продаваме и кое е конкурентното ни предимство, къде са нашите пазари. Това беше път на трансформация. Днес отново държим водещи позиции, в областите, в които присъстваме.

Милена Виденова
управител на Кофас България, лидер в кредитното застраховане

Моите правила са директни - Гради успеха и го споделяй; Прави каквото трябва, пък каквото "сабя" покаже; Вземай информирани решения; Прилагай постоянно иновации; Индустриализирай постиженията.

Казус

От средата на 2012 г. насам успяхме да уловим правилно един сигнал от пазара и да предложим работещо решение. Видяхме все по-консервативно действащи банки от една страна, а от друга – все повече компании, изпитващи нужда от оборотно финансиране. Затова сложихме на витрината възможността за цедиране на полицата на Кофас в полза на банка, за което клиентът да получи финансиране.  Много важна роля изигра и едно доста интересно решение. Вместо пред фирмите да говорим само за собствените им предимствата, а пред банките – само за техните, и на двете страни говорихме за всички предимства. Това създаде атмосфера на пълна прозрачност, доверие и увереност, че предложението е изгодно за три страни – нещо, твърде рядко срещано в бизнеса. Мисля, че да уловиш сигналите от средата и да говориш за многостранните ползи, а не само традиционното „ползи за клиента“, е похват, който ще бъде все по-печеливш – особено в сферата на услугите.

Орлин Дочев
управляващ съдружник в консултантска фирма Некст Консулт

Когато започнах да градя нашата фирма бях наясно, че всичко вече е измислено и трябва да стъпя на нещо готово, което да иновирам. Затова реших, че трябва да се опра на точните хора - ако те са такива, ще кажат откровено дали съм поел в правилна посока. Нужен е спаринг-партньор и затова сега сме четирима съдружници. Много пъти се питахме, която е формулата, която прави компанията успешна. За мен е много важно да се оправдаят клиентските очаквания. Ако си обещал много, а клиента получи малко, ще остане разочарован, доверието му пада и ти няма да работиш повече с него. И обратното - ако дадеш повече, отколкото си обещал, тогава печелиш лоялен клиент. Това правило съм научил с цената на тежки уроци, особено когато бях търговец.

Към всеки клиент пристъпваме с диагностика на бизнеса му и даваме страничен поглед за неговите проблеми. „Виждам доларите в твоите очи, които идват в моите джобове“. Това е любима фраза на един мой клиент, която за мен е равнозначна на успех.