fbpx Даниела и Грозьо Грозеви, "Веда Корект": Намерете си брокер, който взема присърце вашите интереси | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Даниела и Грозьо Грозеви, "Веда Корект": Намерете си брокер, който взема присърце вашите интереси

Даниела и Грозьо Грозеви имат повече от 25 години опит в имотния бизнес. Освен в живота, те са партньори и в бизнеса. Oсновават компанията за недвижими имоти “Веда Корект”, с утвърдено име на професионалисти, които предлагат бутиково отношение към клиента и работят по иновативна структурирана система от 12 стъпки, с която се гарантира продажба на имот до 30 дни, на максимална цена само с 2 дни огледи. За един от най-динамичните бизнеси в последните години, “имотния балон” и прогнозите за предстоящото, разговаряме с двамата.

Пандемията като че ли повлия най-позитивно на продажбите на имоти, които продължават да изпреварват търсенето, а цените продължават да се увеличават. Какво е вашето разшифроване на този феномен?

Даниела Грозева: 2021 беше силна година за сделките с имоти. Това се дължи на рекордно ниските лихвени нива от 2.30 % до 2.80 %, многото свежи пари и голелият процент кредитиране. Само за 2021 г. са раздадени над 5 млрд. лeвa и причината е, че хората искат да защитят финансите си с покупка на имот. Факт е също, че покупателната способност е по-голяма, за това съдим от средната сума на взетите кредити за жилищно строителство в София - около 160 000 лв. Също така процентът между купуващите с кредит и кеш е почти равен. Смятаме, че през 2022 г. търсенето ще продължи и ще има леко увеличение на цените от 5-6 % до 7%.

Все повече се коментира, че ще дойде “имотен балон”, като имаме спомена от недалечната 2008 г. Ще станем ли свидетели на втори татъв балон?

Грозьо Грозев: Истината, е, че ръстът на цените на имотите в София беше 15% и около 12% за страната, но е рано е да се говори за балон, защото сме в началото на периода. Ако продължи тенденцията за увеличаване на цените, ниските лихвени проценти и теглене на кредити, тогава балонът наистина ще започне да се надува. Последиците от кризата през 2008 г. се усетиха най-силно от 2009 до 2014 г. Нужно е време, но дори и да дойде криза, тя няма да е със същите мащаби, като тази от 2008 г.

Като че ли днес повече от всякога е лесно да се продаде имот, дори и по картина. Така ли е?

Грозьо: Ако трябва да сме точни, купувачите не купуват имоти на картинка. Изключваме случаите преди години, когато се купуваха ваканционни имоти основно от англичани и руснаци по картинка и телефон. С напредването на технологиите има опции за онлайн огледи, като 3D тур, който позволява да се разходиш свободно из имота, дори и да свалиш размерите, които те интересуват. Ние ползваме от години 3D тур за представяне на продаваните от нас имоти. Хората са доволни, но предпочитат физически оглед, за да вземат решение. Да, имоти на зелено се купуват на проект, но обикновено се прави среща при инвеститора, физически оглед на място, оглежда се инфраструктурата на района, завършени вече обекти на строителя, преди да се вземе решение за покупка. На този етап нищо не измества физическия оглед.

ПРИНЦИПИТЕ ЗА УСПЕШЕН БИЗНЕС

1. Планиране, фокус и дисциплина. Планираме и с фокус, постоянство и дисциплина правим ежедневно крачки за постигането на целите.

2. Учене през целия живот. Надграждаме умения и компетенции.

3. “Givers Gain” – повече печелиш, когато помагаш на другите да печелят. Пристъпваме към всеки имотен казус чисто по човешки. Хората, които участват в един бизнес са първо хора, преди да са брокери, банкери, адвокати и т.н.

Вашата компания работи по един иновативен принцип на продажби на имоти чрез аукцион. Разкажете повече за него, какво представлява? С какво има предимство пред стандартната продажба на имот?

Даниела: Ние работим по иновативна структурирана система от 12 стъпки, с която се гарантира продажба на имот до 30 дни, на максимална цена само с 2 дни огледи. Тази система има предимства и за двете страни в сделката. Продавачът гарантирано ще получи максималната цена за своя имот. Точната дата на приключване на сделката е известна предварително. Неудобствата се свеждат до минимум, като се изключват многочислените непродуктивни огледи, назначавани обикновено в най-неподходящото време - има само два дни, в които те се провеждат. Продавачът получава личен агент, който защитава само неговите интереси. Постига се ускорена продажба.

От своя страна, купувачите получават обект, който е изучен и търсен и от други купувачи. Както е известно, в закупуването на недвижим имот винаги има риск, а при нашата система за скоростни продажби, купувачът разделя риска с другите купувачи. Този метод гарантира прозрачни, равни условия за всички купувачи, спестява време и дава пълна представа за недвижимия имот. Купувачът е информиран не само за преимуществата, но и за недостатъците на имота. Датата на приключването на сделката и преместването е предварително известна, така купувачът може да планира своя живот. Ако на аукциона се предлагат и други обекти, купувачът има възможност да види и оцени едновременно повече предложения.

Изглежда странно, но и купувачът купува имота на най-добрата цена, тъй като той е дал цената, която го устройва и често пъти разликата в предложенията между първия и втория купувач е 50 - 100 евро. При традиционния метод на продажба, ако купувачът се откаже, сделката пропада. При аукциона, ако купувач номер 1 се откаже, има купувач номер 2, 3 и дори 4.

Всеки ли имот можете да продадете?

Даниела: В бизнеса с имоти има една аксиома - за всеки имот съществува идеалния купувач. Нашата цел е да го намерим. Резултат се постига при проактивна продажба, маркетингов план с точно определени действия, срокове, бюджет и отговорности. Ние сме се фокусирали върху продажбата на жилищни имоти на територията на град София. Пазар, който познаваме и в който можем да бъдем най-полезни.

Сделката с имот е събитие, което обикновено се случва един или два пъти в живота на човек.

Решенията, които хората трябва да взимат често са доста емоционални и отговорни. В такъв момент човек повече от всякога има нужда от подкрепа. Често клиентите не могат да се справят и срещат трудности в лабиринта от документи и стъпките по една покупко-продажба. За улеснение ние работим с пълномощно от нашия клиент за вадене на всички необходими документи, при желание от негова страна. Първото и основно нещо, което правим преди стартиране на продажбата, е правен анализ на собствеността и снабдяване с всички необходими документи за сделка. Нотариалният акт за собственост не е достатъчен за сделка. Понякога снабдяването с документи изисква срокове от няколко месеца, което от своя страна би възпрепятствало една сделка.

Как клиентът да се ориентира кой е най-добрият брокер?

Грозьо: Ако прецените да работите с брокер, критерият, по който да се ориентирате, е какъв маркетингов план и колко и какви инструменти ще използва, за да изпълни вашите цели. Също така трябва да може да докаже своята квалификация и компетенции със сертификати от обучения и отзиви. За да получите резултат, е добре да подпишете договор, в който да гарантирате срокове, правила, задължения, отчетност, проактивна сделка.

Мъдър и точен съвет, за да решите необходим ли ви е брокер, какво искате да постигнете и на каква цена, дава Робърт Кийосаки в книгата си “Богат татко, беден татко”. “Брокерът е твоите очи и уши за пазара. Той е там всеки ден, така че на мен не ми се налага да бъда там.” - казва той. Брокерът образова, пести времето ти и ти носи пари. Брокерът е твоите очи и уши за пазара. Той е там всеки ден, така че на мен не ми се налага да бъда там. В това време аз играя голф.

Намерете си брокер, който взема присърце вашите интереси.

За жалост повечето брокери са само търговци. Бих казал, че търговците на недвижимо имущество са най-лошият вариант. Те продават, но самите не притежават никакво или почти никакво недвижимо имущество. Намерете си брокер, който взема присърце вашите интереси. Много брокери биха ви обучавали охотно и ще бъдат най-добрия ви актив. Просто бъдете справедливи и повечето ще ви отговорят със същото. Ако единствената ви мисъл е как да им орежете комисионните, защо ще остават да работят с вас? Логиката е съвсем проста."

Цялото интервю търсете в луксозното ни издание Алманах 2022 на успешните бизнес казуси в обектите за печатни издания и списания

Посланието

Живеем в едни от най-благодатните времена и в най-красивата страна. Възможностите са безкрайни и зависят в най-голяма степен от начина, по който възприемаме случващото се около нас и стъпките, които правим ежедневно за постигане на целите си. Ние избрахме да живеем и работим в България.

Даниела Грозева е магистър-икономист по Бизнес с недвижими имоти, магистър-икономист по социално-културни дейности, дипломиран Брокер на недвижими имоти, сертифициран медиатор от БТПП. Притежава някои от най-престижните и международно признати професионални титлите: ABR, SRS, Realtor. Два мандата е член на УС на Национално сдружение Недвижими имоти (2014 – 2018). Работи по структуриране и регулиране на професията в страната, създаване на добри практики, лоялна конкуренция, повишаване на професионалната квалификация. Организира професионални семинари. Носител е на Орден на Евразия за особени заслуги за професията и спазването на Европейските стандарти. Управител е на агенция за недвижими имоти "Веда Корект". www.vedaimoti.com

Грозьо Грозев е управляващ съдружник в агенция за недвижими имоти "Веда Корект". Експерт по продажба на недвижими имоти по метода на аукциона. Преминал обучения в Москва и в България. Практик-рекордьор по проведени аукциони в България и сключени сделки. Притежава диплома за професионална квалификация по специалност "Недвижими имоти", призната от МОН на Р. България. Член е на Евразийската организация за икономическо сътрудничество. Спортист. Обича футбола. Страстен пътешественик. www.vedaimoti.com