fbpx Мария Гергова-Бенгтссон: Трябва да намериш онова „гориво”, което тласка бизнеса ти напред | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят, сезон 6, част 5

Мария Гергова-Бенгтссон: Трябва да намериш онова „гориво”, което тласка бизнеса ти напред

Мария Гергова-Бенгтссон e СЕО и основател на агенция за интегрирани маркетингови комуникации United Partners. Заедно с това е президент на предприемаческата организация EO SEE (Entrepreneurs Organisation South East Europe), председател на Българската Асоциация на ПР агенциите (БАПРА) и е член на борда на международната ПР Асоциация (IPRA). Тя е гост в проекта "Мениджърите споделят" и разказва повече за корпоративните и човешки ценности, за успеха и трудностите в бизнеса, за баланса в живота.

Предизвикателството в живота

Както повечето предприемачи, и аз съм започнала бизнеса с разбиране за професията и услугите, които предлагаме, но не и с разбиране как функционира и се развива един бизнес. И всяка стъпка как се става добър предприемач откриваме сами и невинаги навреме. Преди три години съдбата ме направи част от едноседмичен курс на Вишен Лакхиани, създател на Mindvalley, Scaling UP – как да постигнеш бърз ръст в бизнеса си. По негова препоръка и по препоръка на автора на книгата Scaling UP, Върн Харниш, и с помощта на консултант по внедряване на методологията на Върн Харниш, преди три години започнахме промяна на структуриране и управление на бизнеса на United Partners. Методологията е точна, ясна и много добре подредена и има 4 стълба: стратегия, изпълнение, хора и пари. Сега вече имаме ясна посока накъде вървим, инструментите как да стигнем там и корпоративната култура, която да привлича и задържа правилните хора.

Едно предизвикателство в живота ми преди няколко години обаче промени много мислите ми. Преди три години си счупих крака и трябваше да остана почти 6 месеца вкъщи. Мислех си, че всичко пропада. Трябваше да се доверя на екипа и да приема, че работата може да се свърши и без мен. И получих времето, в което да помисля от какво има нужда бизнеса, накъде искам да се развива и в каква посока да върви. Разбрах, че всеки предприемач трябва да отделя време да работи „върху бизнеса“, а не само „в бизнеса“. И от тогава го правя регулярно и съвсем съзнателно.

Ценностите на компанията

За мен ценностите са сърцето на компанията и без тях тя няма как да върви напред. Разработваме и реализираме много стратегии и кампании за работодателски марки и винаги обръщаме внимание на значимостта на културата и ценностите на една фирма за изграждане на добър работодателски имидж. Много компании имат ценностите на плакати в офисите, но когато попиташ служителите, те не могат да ги изброят. Получава се така, защото не е достатъчно да ги напишем и закачим на стената, а да ги живеем всеки ден.

За пример ще дам нашата ценност Passion – това сме превели като “Обичам работата си или работя това, което обичам“. Знаем, че по принцип хората не обичат понеделниците. Но не и хората, които си обичат работа. Затова напук на концепцията Thanks God it's Friday! (TGIF), ние всеки понеделник имаме активност, която се казва Thanks God it’s Monday (TGIM) и понеделниците ни са хубави и вкусни. И така за всички ценности имаме различни активности, а не надписи на стената. Когато наемаме нови хора, освен тестов ден в офиса, имаме и въпросник за ценности. Така сме сигурни, че имаме подобни ценности с колегите. А това е най-важно в създаването на здрав и успешен екип. Професионални знания се добиват, ценности не се променят.

Промяната в ПР-а днес

Движим се бързо, динамично и весело. Научаваме неща всеки ден. Една от ключовите ни ценности е учене (learning) и това не е случайно, а именно защото ПР-ът се променя всеки ден. ПР специалистите винаги са били добри в създаването на истории и съдържание. Докато преди години медиите бяха основен канал, чрез които създаденото съдържание може да стигне до хората, днес възможностите са много.

Предизвикателството пред ПР специалистите беше и е да допълнят уменията си и експертизата в създаване на съдържание с нови познания за инструментите и методите, които дигиталната среда предоставя, за да достигне това съдържание до правилните хора в правилния момент. Това е и причината един от трите стълба в стратегията на United Partners да са иновациите – а именно, търсене на иновативни, технологични и нови подходи в работата ни. Екипите ни са стимулирани да откриват, тестват и предлагат нови решения непрекъснато. През 2018 г. станахме първия за България партньор на HubSpot - най-голямата платформа в света за Inbound маркетинг и ПР, въведохме услугата виртуален пресцентър с друг партньор Prowly и в момента започваме работа и с две платформи за микроинфлуенсъри.

Границите все повече изчезват и светът е отворен за бизнеса

Има моменти, когато съм убедена, че България е много добро място за правене на бизнес, но има и такива, в които мисля, че със същите усилия, в един развит пазар щяхме да постигнем значително по-добри резултати. Хубавото е, че границите в Европа, а дори и в света изчезват, благодарение на дигитализацията на бизнесите и живота ни, и това отваря доста нови врати и възможности за развитие. Ние сме имали проекти извън България и сега с новите ни услуги поставяме фокус за повече такива клиенти, кампании и проекти.

Аз съм жури на няколко международни награди в сферата на комуникациите и това ми дава възможност да сравня къде е българският ПР бизнес в сравнение с колегите от развитите пазари като Великобритания и САЩ. Смея да твърдя, че се справяме доста добре. Просто трябва да сме по-уверени. Другото, което лично за себе си открих през създаването на клон на световната предприемаческа организация (ЕО) за Югоизточна Европа, е, че за да се развива един бизнес добре (което в голяма степен е в ръцете на предприемача), е да станеш част от глобална общност като ЕО, където има 13 хиляди собственици на бизнеси като теб, с хъс и желание да се развиват и растат професионално и като хора. Бих го сравнила като невероятно гориво, което ти дава мощност да ставаш все по-добър и респективно конкурентоспособен всеки ден.

Балансът в живота

Ученето и развитието, peer to peer споделянето и увереността са трите ключа, които ще ни направят успешни и удовлетворени. Разбира се в средата на балансиран живот – семейство, приятели, здраве и забавления. Понеже от две години намерих всичко това в ЕО (eonetwork.org) - пожелавам всеки да си намери своята общност и да черпи енергия, сили и увереност от там.