fbpx Проф. Николай Овчаров: Резиденцията на епископите на Перперикон от 6-и век е уникална | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Проф. Николай Овчаров: Резиденцията на епископите на Перперикон от 6-и век е уникална

Той е истинска звезда. Някои го наричат дори българският Индиана Джоунс. „Той е!“, „Това е професорът!“, „Може ли да се снимаме с Вас?“, "Скоро го даваха по телевизията...", чуваме докато имаме истинската привилегия проф. Николай Овчаров да ни посрещне в горещия следобед и да е наш екскурзовод из Перперикон. Тази чест имаме благодарение на покана от Мото-Пфое по повод тест на новия For KUGA из родопския край и „горещ“ повод да посетим най-новото откритие на професора и неговия екип от това лято. Всъщност един от най-старите български автомобилни вносители Мото-Пфое (Fordq Volvo, Land Rover, Jaguar), е и първият спонсор на професора и екипа му. „Това е взаимна любов точно 15 години, започнахме заедно през 2005 г. – първият и най-верен спонсор“, споделя по-късно той.

Професорът пълен с енергия и чувство за хумор, но се вижда, че е мъж на място. Като че ли жегата не му пречи да крачи динамично из пътеките и камъните на този уникален ранноисторически, античен и средновековен български каменен комплекс в Източните Родопи, на около 20 км от Кърджали.

Това лято е богато за професор Овчаров и екипът му - откриват в Перперикон голям епископски дворец на епископия Родопите от 4-6 век. С уникален кръгъл мавзолей от епохата на император Юстиниан Велики, създателят на "Света София" в Истанбул.

„До тази пролет всичко тук беше гора. Имахме някои догадки какво можем да открием, но очакванията ни бяха надминати. Открихме няколко просторни сгради със зали, които частично са изсечени в скалите. Най-уникалната е централната кръгла сграда, известна като Ротонда, която е идеална окръжност с диаметър 7,50 м. Ротондата-мавзолей представлява уникална сграда с преддверие, което е украсено с колонада, имаща само няколко аналогии в късната Римска империя, а също и на Балканите. Става дума за монументална постройка, която е издялана в скалите, чиито план представлява идеална окръжност с диаметър 7,50 м.

На базата на литературни аналогии, които имаме, можем да предположим, че става дума за мавзолей на някой от епископите на Перперикон от края на 6-ти и началото на 7 век. Аналогиите водят към Рим, а и на Балканите като ротондата "Свети Георги" в София или ротондата в Солун, които са определени като мавзолеи. Най-точната аналогия обаче е мавзолеят на готския крал Теодорих в Равена, в Северна Италия", споделя проф. Овчаров.

Всъщност тази църковна резиденция, която говори за живот на богати църковни служители от раннохристиянския период, се състои от множество постройки, които са взаимно свързани и предстои да бъдат разкривани догодина, а дори и може би по-следващата. Забележете само къде е разположена резиденцията - на високо, на място с изключителна гледка към долината. Определено са имали вкус хората тогава.“

По думите на професора епископската резиденция и базиликата са функционирали от 6. до 11. век. За това, което свидетелстват и находките, които са намерени по време на разкопките. Църквата, макар и в по-намален формат е просъществувала до 14 век.

Професор Овчаров е доволен, че това лято е имало много посетители в Перперикон. „Дори последните почивни дни по пътеките беше като магистрала, пълно с народ“, споделя той. „На нашата работа пречи обаче политическата несигурност, защото тогава спира всякакво финансиране“.

Билетът за посещение на комплекса е 6 лв за възрастни и 2 лв. за деца и пенсионери, паркингът е 1 лв. От последното ми посещение в комплекса преди 6-7 години промените са много. Първо откритията са доста повече, изградени са специални алеи, на върха има също изградени пасарелки (мостове), по които да минават посетителите. Така, освен, че не се рушат древните жилища има много по-добра видимост към отделните обекти. Догодина ще бъде готов и нов, модерен посетителски център, където е има малка експозиция с артефакти от Перперикон, 3D макет на целия древен град, прожекции, магазин за сувенири, кафене.

Както още са го наричали крепостта скален град Перперек заема най-високия връх (до 735 м) над долината, дълга 10 км и широка 3 – 4 км (ок. 300 – 370 м), през която тече река Перперек, ляв приток на река Арда – язовир „Студен кладенец“. Скалният град Перперек, ограден от три страни от реката и се намира между днешните села Перперек, Горна крепост и Стремци. Площта му е около 12 000 кв. м. Мегалитният комплекс, най-големият на Балканския полуостров, има площ от 5000 кв. м. При траките, Перперек е свещен скален град, столица и крепост с царски дворец. По-късно тук са живели римляни, готи, ромеи и българи. Светилището на траките е разположено на 470 м.н.в.

снимки: авторът