fbpx Представяме: Димитър Иванов, собственик на "Чех пласт" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Представяме: Димитър Иванов, собственик на "Чех пласт"

Мениджърите споделят – сезон 4, част II

Представяме: Димитър Иванов, собственик на "Чех пласт"

 

В проекта "Мениджърите споделят" ви срещаме с Димитър Иванов, който е собственик на завода "Чех пласт". Той разказва за кривите линии на бизнеса, за добрите времена, за ударът на икономическата криза, за оттласването от дъното и за сбъдването на мечтите. В следващото ВИДЕО може да чуете неговото блиц послание за това, как може да си успешен в бизнеса, а по-долу е и интересният му разказ, който той сподели с нас.

 
 
Роден съм в Чехия (тогава Чехословакия), затова и компанията се казва „Чех пласт“. Чудех се как да я кръстя и реших, че трябва да има нещо, свързано с моя произход. Създадена е през 2000 г., като сега са две дружества – едно работи основно с работници в чужбина. Във Враца, където е фирмата ни, произвеждаме ПВЦ и алуминиева дограма, вентилирани фасади, окачени фасади.

Когато започнахме бяхме само шест души, от които петима все още са във фирмата. Постепенно поръчките се увеличаваха. И тук ще започна с първото ми правило правило в работата е взискателност - аз съм строг и към себе си, и към останалите. Каквото изисквам от другите, изисквам и от себе си и смятам, че така е редно.

Второто, което смятам, че трябва да е основополагащ принцип, е да има безупречна финансова дисциплина във всяко едно отношение. Ако трябва заем ще взема, но ще платя навреме на контрагенти, доставчици или заплатите на служителите. Не бива да има просрочени задължения. Дори и сега, когато ми е много трудно, защото направихме голяма инвестиция от 3.5 млн. лв. в машини, оборудване и ново строителство, успявам да удържам.

Много важен принцип за мен е човек да мечтае и да вижда бъдещето в пред себе си. Аз всяка година провеждам семинари с всички служители. През този ден не работим, въпреки, че хората си получават надницата. Каня външни лектори, но половината от лекторите са хората от екипа, които са ходили в чужбина – на изложения, на обучение. Шегувам се, че трябва да си оправдаят командировъчните: „Сега ще разкажете на останалите какво сте видели, какво сте научили, ще споделите снимки“.

Винаги във втората част от семинара коментираме какво се е случило през изминалата година. Всички трябва да знаят дали е имало проблеми при монтажите, при работата с клиенти и т.н. Накрая обсъждаме какво предстои на компанията. Още от 2004 г. аз разказвах на хората, че ще внедрим нови машини, че производството трябва да стане полуавтоматизирано.
Но през 2007 г. дойде световната криза, а на следващата година удари и нас. Дотогава имахме поръчки три месеца напред. Веднъж дойде клиент за за един прозорец и не можеше да повярва, че трябва да чака три месеца. „Аз това време кола ще си поръчам “, каза той и си замина. Работното ми време започваше в 7.30 сутрин и завършва след девет вечерта. Имало е случаи, когато съм виждал сина си само в неделя.

Тогава бяхме 100% вързани с българския пазар, но както се казва – човек се учи от грешките си. Когато настъпи кризата, обемът и оборотите паднаха три пъти, спряхме да мислим за всякакво бъдеща развитие, макар че вече бяхме закупили нова база от 5.5 дка, с около 1.5 дка производствени халета. Освен това бях закупил и друг терен от 12 дка, подготвен за следващата крачка. Тогава събрах хората от фабриката и им казах: „Момчета, ситуацията се променя. Не се отказваме от мечтите си, просто се надяваме да дойде време да започнем да отлепваме от дъното, защото сега вървим надолу“.

Този момент дойде миналата година, когато мечтата беше изпълнена. Тези, които редовно присъстваха на семинарите казаха: „Шефе, все пак се случи!“.
Затова е много важно човек да вярва и да знае какво иска да постигне, защото рано или късно, то ще се случи. Един мениджър трябва човек да успява да вижда бъдещето на компанията си. Е, винаги има и малко късмет. Сега 80% от производството ни е за чужбина. За сравнение, през януари, когато беше много студено, работехме на три смени и не можехме да смогнем, дори дограмата за нашето ново хале не беше готова и затова ни навя здраво снега вътре, но трябваше да изпълним първо поръчките за клиентите.

 

Facebook коментари