fbpx Втора мениджърска среща от проекта „Мениджърите споделят” | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 6, част 10

Втора мениджърска среща от проекта „Мениджърите споделят”

В обновения луксозен салон на автомобилите Lexus в столицата проведохме втора мениджърска среща от шестия сезон на успешния ни проект „Мениджърите споделят”. Както винаги досега наши гости бяха лидери и собственици на различни бизнеси, които в приятелска и споделена нетуъркинг атмосфера коментираха актуални теми от бизнеса.

Сред участниците бяха Климентин Чернев, изп. директор на Алукьонигщал, Добромир Минков - съдружник в Stantonchase България, Михаела Радкова - Маркениг мениджър на автомобили Toyota Lexus, Клаудия Вилку, собственик на консултантска къща Рrofconsultgroup, Анастас Шопов - Мениджър на ERP.bg, Бояна Ликоманова-Димова - съдружник Балкан Сървисис, Виктор Вилку, генерален мениджър Ford Trucks, Нина Владимирова - управител на Хюман Бизнес Студио, Таня Рангачева – управител на Bra Sudio, Мирослав Георгиев - Хидроенергийна Компания, Благоевград, Десислава Стоичкова - Мениджър комуникации на Toyota & Lexus.

За първи път, като изключителен прецедент, гости ни бяха и двама рожденици, които избраха да споделят част от своя личен празник с нашия екип и гостите в срещата, за което им благодарим: Соня Славчева - собственик на ПР и рекламна агенция Well Done и Мартин Богданов, управител на Paysera България.

Специален гост на срещата бе адв. Петя Мургова, управляващ партньор на АДД" Мургова и партньори", която представи защо Защитата на търговската тайна може да е гаранция за повишаване на конкурентоспособността.

Новият закон за защита на Търговската тайна, беше приет на второ четене на 21.03.2019 г., публикуван в ДВ и влязъл в сила на 05.04.2019 година. Този закон урежда условията и реда за защита от неправомерно придобиване, използване и разкриване на търговска тайна, осъществявана по съдебен път в производство по граждански дела. Какво е търговска тайна, достатъчно защитени ли сме в нейното опазване, какви права имаме срещу незаконно придобиване и използване на търговската ни тайна?

Едно от най-големите негови достижения е въвеждането на легална дефиниция на понятието "търговска тайна". С влизането му в сила ще се сложи край на сегашната фрагментарност на разпоредбите, регулиращи търговската тайна и ще бъде изпълнена и една от основните цели на Директива 2016/943 на Европейския парламент и на съвета – създаването на унифицирано законодателство във всички страни членки и гарантиране на минимално ниво на защита на търговската тайна в рамките на целия ЕС.

 

Какво е търговска тайна, достатъчно защитени ли сме в нейното опазване, какви права имаме срещу незаконно придобиване и използване на търговската ни тайна? Адв. Мургова професионално и от позиция на опита ни запозна с понятието и определението за търговска тайна; кой може да бъде притежател на търговска тайна, а така също сподели в чисто практически аспект какви мерки за предотвратяване разкриването на търговската тайна и стратегии за оптималното използване на търговската тайна трябва да предприеме всяка компания. Кои лица в компанията трябва да бъдат ангажирани със защитата на търговската тайна?

Изключително интересна дискусия се разви по въпроса, който беше и един от основните аспекти на проведената среща: Какво трябва да предприеме бизнесът, който разполага с чувствителна търговска, научноизследователска информация и ноу-хау, за да защити тази информация като търговска тайна и да се ползва от специфичната закрила на закона.

Списание ни е ангажирано с въпросите за опазване на търговската тайна и за първи път публикува статията на адв. Мургова още през септември 2015 г., преди влизане в сила на Директивата на Европейския парламент и на Съвета относно закрилата на неразкрити ноу-хау и търговска информация (тайни) срещу тяхното незаконно придобиване, използване и разкриване и четири години преди приемането на българския закон за защита на търговската тайна.

За ползотворната атмосфера на срещата допринесе и истинското "омотенаши", което получихме от нашите домакини . На японски това е думата за "гостоприемство" или "любезно обслужване", което заляга изцяло във философията на Lexus в обслужването на клиентите, в интериорното оформление, в начина, по който дори се създават продуктите.

Омотенаши също така изразява и концепцията като домакин да предвидиш желанията на хората, така че да създадеш среда и условия, в които те да се чувстват като у дома си, без дори да подозират, че всички елементи са съобразени спрямо техните предпочитания. Омотенаши дава възможност да се предвиждат нечий нужди преди те да са възникнали. Заради това са и създадени 5 Star Services, които да отговорят на нуждите на клиентите, дори преди те да идентифицират какво им е нужно. Е, ние наистина се чувствахме повече от комфортно.

 

 

Съвсем естествено след работната сесия мъжката половина от гостите бе привлечена от най-новите впечатляващи модели на премиум марката Lexus – впечатляващото купе LC 500, флагманът седан LS, луксозният компактен кросоувър NX, изцяло новия ES, както и др.

Топлата лятна вечер бе разхладена от изключително свежите коктейли Lillet, които бяха отлично допълнение към продължилите дълго неформални разговори.

   

Екипът ни подготвя вече Алманах 2020 и част от гостите в срещата ще разкажат повече за своите правила за успешен бизнес, както и истниски казуси от живота на компаниите, които ръководят.

 

Галерия от събитието може да видите тук

Снимки: Хайлайф