fbpx Оана Пиперова и Десислава Христова, Crayon България: Хората работят с хора, затова е важно отношението към клиентите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 7

Оана Пиперова и Десислава Христова, Crayon България: Хората работят с хора, затова е важно отношението към клиентите

Оана Пиперова и Десислава Христова са известни в технологичния бизнес в България като успешни мениджъри, които доказаха, че дамите имат място в ИТ бизнеса. Днес обаче се появяват с нова компания - Crayon България, която стъпи на българския пазар в края на 2019 г. и са готови да наложат и нейното име, защото в бизнеса хората работят най-вече с хора и доверието е от изключително значение. Те са част от Алманах 2020 и тук поместваме част от това, което те споделят в книгата.

Новото начало

Оана: Нашият пазар е много динамичен и появата на нова ИТ компания е нещо съвсем нормално. В момента Crayon се разраства в ЦИЕ, и аз в качеството си на регионален мениджър Адриатика приех предизвикателството да развивам бизнеса в много повече държави. Не гледаме на новата компания като завой в бизнеса, а по-скоро като нови възможности за кариерно и професионално развитие.

Десислава: Crayon e сравнително млада компания с големи възможности за развитие на бизнеса и с много качествен екип от хора. Това, което лично мен ме привлече, е бързата оперативност и доверието, което гласуваха на местния екип от самото начало. Освен това компанията има доста иновативни решения, които смятам, че ще бъдат полезни на нашите клиенти.

Оана: Всяко начало е различно. Ако преди 8 години трябваше да се доказваме като имена в бранша, сега трябва да наложим името на новата компания. Но над всичко са клиентите и техните интереси. Хората работят с хора и не е толкова важно как се казва компанията, а по-скоро какво е професионалното отношение към клиентите, адекватни ли са решенията и услугите, които им се предлагат и отговарят ли на нуждите на бизнеса им.

Десислава: Пазарът е много по-конкурентен сега, но аз лично смятам, че този път ще е малко по-лесно. Когато разполагаш с правилния екип от хора, които са доказани професионалисти и са наложили своите имена, мисля, че повечето клиенти ще изберат да ни се доверят отново и бързо ще успеем да наложим името на Crayon и на местния пазар.

Разместване на облаците и конкуренцията

Оана: Световната тенденция е ръст в използването на облачни технологии, което е абсолютно валидно и за нашия пазар. Много е важно при преминаването към облачните технологии клиентите да имат ясна визия какво искат да постигат и как ще стигнат до крайната цел. Правилната архитектура и адекватният избор на решения са изключително важни за бизнеса. Тук мисля, че специалистите на Crayon имат нужните знания и опит да помагат и съветват клиентите да направят правилния избор. Освен това Crayon e лидер в областта на AI решенията и неслучайно бе обявен за Партньор на годината на Майкрософт за AI (Artificial Intelligence) и ML (Machine Learning) през изминалата година. Смятам, че опитът, който имаме в тази сфера, ще бъде от голяма полза и на нашите клиенти.

Десислава: Публичните облачни технологии се развиват изключително бързо и без значение колко големи са клиентите все повече от тях избират да им се доверят. Основен приоритет за търговския ни екип винаги е бил да покажем на нашите клиенти какви са предимствата, които облачните технологии им предоставят. Например, ако трябва да се създаде и поддържа собствен дейта център, би отнело доста повече време и ресурси, отколкото ако се използва нещо готово, високотехнологично и отговарящо на най-високи стандарти за нива на сигурност. Екипът ни се стреми да се самоусъвършенства непрекъснато чрез обучения и покриване на сертификации, така

Пътят на дигитална трансформация на компаниите

Оана: Дигиталната трансформация е следствие на бързото развитие и приложение на дигиталните технологии в бизнеса. С други думи можем да кажем, че това е една организационна промяна. Тази промяна се отнася както за големите компании, така и за по-малките. Дигиталната трансформация помага на бизнеса да бъде по-иновативен, по-гъвкав и да отговаря адекватно на нарастващите клиентските изисквания. Чрез нея компаниите могат да предоставят нови услуги, да бъдат по-успешни. Тук е важно да се отбележи, че тя подпомага и служителите да бъдат по-ефективни и да разполагат с времето си, като им се предоставя възможност да работят от всяко място, по всяко време и от всяко устройство.

За да бъде успешна дигиталната трансформация, компанията трябва да идентифицира какво иска да постигне в дългосрочен план и да изгради своята стратегия за прилагане на новите технологии

За изграждането на правилната стратегия за дигитална трансформация бих посъветвала компаниите да се допитат до експерти в областта, тъй като те ще им помогнат да покрият всичките необходими стъпки от идентифициране на нуждите на бизнеса до безпроблемното внедряване на цялостния процес.

Десислава: Дигиталната трансформация не е просто модерен термин, тя се случва тук и сега. Начинът, по който общуваме, правим бизнес или достъпваме информация става все по-дигиталeн. Колкото по-бързо компаниите разберат, че процесът е неизбежен, толкова по-конкурентоспособни ще бъдат. За дигиталната трансформация се говори много и всеки я разбира по различен начин, но основното е всяка компания да направи оценка, кое е от най-голямо значение за нейния бизнес, например да внедри ERP решение или да дигитализира някой от процесите си. Непрекъснато се появяват нови и все по-иновативни компании, които се опитват да правят бизнес по различен начин. Технологии като анализ на поведението на потребителите, “интернет на нещата” и подобряване качеството на обслужване на клиентите са все по-търсени и необходими за компаниите.

Мястото на жените в ИТ бизнеса

Оана: Не е тайна, че технологичният сектор се смята за предимно “мъжки свят. В целия Европейски съюз статистиката показва, че само 16% от техническите служители са жени. Интересен факт е, че България всъщност има най-високия дял на заетост на жени в ИТ сектора в блока: 27%, във Великобритания е 18 %, в Италия е 16 %, а в Германия е 17%. По данни на Евростат четири от петте най-добри балансирани по пол технологична работна сила в ЕС са в Новия Изток: България, Румъния, Литва и Латвия.

Много от представителствата в България на големите международни фирми се ръководят от жени, това е валидно и за местните фирми. Друг важен фактор е, че в България има редица инициативи и програми, които подкрепят женското лидерство, мотивират развитието на жените в технологичния свят. От всичко казано дотук мога смело да заявя, че в България има много успешни жените в технологичния бизнес.

COVID-19 и новото нормално за бизнеса

Десислава: Covid-19 не се наложи драстична промяна на начина на работа на нашата компания, защото Crayon разполага с най-новите технологии и възможността да се работи отдалечено по всяко време и от всяко място.

Много бизнеси обаче не бяха подготвени за това, а други продължават да изчакват нещата да се „върнат към нормалното“ и търсят дългосрочно решение да се приспособят към новите условия на работа и да предоставят модерна работна среда.

В тази връзка, нашата заетост през последните месеци се увеличи значително. В ситуацията на пандемия, на много компании се наложи да преструктурират начина на работа и да оставят служителите си да работят от домовете си. Нашите клиенти се нуждаеха от съдействие за това как да преобразуват физическата офис среда  във виртуална.

Оана: Новото нормално налага много по-активна комуникация, промяна на взаимодействието между различните екипи във фирмата, както при нас, така и при нашите клиенти.

В критичния момент, в който се намираме сега, хората са най-важният капитал в компанията и затова социалната емпатия играе много важна роля. Тя допринася за спокойствието и мотивацията на служителите.

Едни от най-големите технологични гиганти като Microsoft, Amazon и Google, имат политики за гъвкаво работно време и дават възможност на служителите си да работят от вкъщи. В бъдеще тази тенденция ще продължи да се засилва и в останалите сфери на бизнеса. 

Голяма част от екипа на Crayon също работи отдалечено, но продължаваме да сме свързани и продуктивни, и заедно с нашите клиенти се адаптираме към новия начин на живот.

-----------------

Оана Пиперова има над 18 години опит в ИТ бранша. Завършила е Академията по икономически науки в Букурещ, Румъния, със степен магистър Маркетинг. От 2001 г. живее в България и работи в различни международни компании като Майкрософт България и ЕМС България, където отговаря за развитието на партньорския пазар. През 2012 г. става управител на Компарекс България, а през април 2017 г. заема позицията регионален мениджър за Балканския регион, който включва България, Румъния, Словения, Сърбия и Хърватска. От началото на септември 2019 г. е генерален мениджър за Адриатика на Crayon.

Десислава Христова (вляво на снимката) има 17 години търговски опит в големи ИТ компании като Компарекс, Майкрософт, РИСК Електроникс. През по-голямата част от своята кариера отговаря за продажбите в големи корпоративни клиенти, а през 2016 г. става търговски директор на Компарекс България. От септември 2019 г. е търговски директор на Crayon България. Завършила е Електронна техника и технологии в Технически университет София.

Crayon е водеща консултантска компания в областта на услугите за дигитална трансформация. Благодарение на уникални IP решения и експерти на високо ниво, Crayon помага за оптимизиране на възвръщаемостта на инвестициите на своите клиенти във високо технологични ИТ проекти. Crayon има над 17 години опит в предоставянето на софтуерни услуги и облачна оптимизация във всички аспекти.