fbpx Пламен Тошев, Акронис България: Успешният мениджър се измерва по резултатите на екипа, който ръководи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 8

Пламен Тошев, Акронис България: Успешният мениджър се измерва по резултатите на екипа, който ръководи

Пламен Тошев e управляващ директор на Акронис България. С повече от 14 години опит в софтуерната индустрия, Пламен Тошев има значителен брой успешно реализирани проекти и широк набор от управленчески умения. Още след присъединяването си към новооснованата компания “T-Soft”, той отговаря за всички текущи проекти. Впоследствие става Chief Technical Officer (CTO), а през 2016 г. – едноличен собственик и управляващ директор на “T-Soft”. През 2018 “T-Soft” е придобита от глобалния лидер в сферата на кибер защитата Acronis. Пламен Тошев разказва за бизнеса и динамичното развитие на Acronis в България в луксозното ни издание Алманах 2021. Тук споделяме част от неговия разказ от първо лице.

--------------

Да погледнем от положителната страна

Живеем в различно време, но аз обичам да гледам на промените от положителната страна. В случая преминаването на отдалечен режим на работа за продължителен период от време показа на голяма част от фирмите по света, че присъствието в офис не е задължително условие за продуктивност. Това на практика отвори възможност за бързо изравняване на заплащане и условия на труд. Когато един човек живеещ в малко населено място в северозападна България например, може да работи за международна компания като Акронис, без да се налага да напуска дома си, това открива невероятни възможности за реализация на всички хора с умения и потенциал. Единственото условие, което ще определи и успешните държави в новото време, е качественото образование.

Три успешни години за Акронис в България

Офисът в София е един от основните ни развойни центрове, в които се разработват всички нови продукти на компанията

В България от няколко години има тенденция към преструктуриране на ИТ сектора, от доминиран изцяло от компании за услуги, към такива създаващи продукти. Акронис не просто създава продукти, ние сме един от лидерите по иновации в нашия сектор, например брой патенти на служител. В допълнение, офисът ни в София не е сателитен, работещ по част от продукт или услуга - той е един от основните ни развойни центрове, в които се разработват всички нови продукти на компанията. Всички тези фактори, както и бързият растеж създават уникални възможности за реализация и развитие на специалистите, работещи в българския ни център. Благодарение на това успяхме да изградим страхотен екип, който непрекъснато ускорява темповете на развитие, давайки ни увереност, че постигаме целите си.

Софийският офис ще се превърне в основен развоен център на Акронис глобално

Акронис има големи развойни центрове в Сингапур и САЩ. Компанията търсеше локация за своя европейски център в продължение на няколко години и България беше в конкуренция с други държави от региона. Ниската данъчна тежест, членството в ЕС и доброто ниво на специалистите бяха важни предимства. От друга страна, в продължение на 6 години Акронис си партнираше с българската Т-Софт, чието придобиване осигури база, върху която да изградим центъра в София. До момента смятам, че се справяме добре - от 20 души през юли 2018 г., днес в българския център работят над 300 служители.

Потвърждение дойде и от ръководството на компанията с одобрението на плановете за развитие на офиса в следващите 2 години. Те наистина предвиждат превръщането му в основен развоен център на Акронис глобално. Това би означавало приблизително 1000 висококвалифицирани специалисти. Вярвам, че можем да постигнем и тази цел.

Управлението на екипи

Едни от най-големите предизвикателства пред офиса в София конкретно са свързани с развитието на уменията на всички наши служители. За много от тях средата е нова, работят в международни екипи и изискванията към тях са много високи.

Умението да се адаптираш към промените бързо е изключително важно

От друга страна Акронис е технологична компания и умението да се адаптираш към промените бързо е изключително важно. След като създадохме обучения за повишаване на уменията, свързани с управление на международни екипи в динамична среда за българския офис, те започнаха да се имплементират за служители и в останалите офиси на компанията по света. От друга страна, успяхме да създадем процес по набиране на висококвалифицирани специалисти от други държави и работим по проекти за тяхната интеграция в България, включващи дори курсове по български език.

На България е нужен ИТ университет от световна класа

Едва ли ще бъда първия човек потвърждаващ тезата, че имаме много добри специалисти. Няма по-добро доказателство за това от решенията на компании като Акронис да отворят развойни центрове в София. Проблемът с недостига на кадри обаче съществува и то не от вчера. Бурното развитие на технологиите води и до цялостна промяна в икономиките на всички държави по света. Специалистите в така наречените STEM направления са търсени по целия свят и успешното им създаване и привличане би гарантирало просперитет на всяка държава в бъдеще. Акронис работи активно в това направление, като освен сътрудничество с множество университети, включително в България, привлича и специалисти от други държави. Около 25% от служителите в офиса ни в София са специалисти от целия свят. Смятам, че по този начин допринасяме и за дългосрочното развитие на България. 

Има две неща, които все пак държавата може да направи, за да ускори това развитие. На първо място е улесняването на процедурите за внасяне на висококвалифицирани кадри. В момента например, този процес отнема над 6 месеца за доказан професионалист със семейство му. Дългосрочното решение обаче, е развитието на университет от световна класа. И когато казвам световна класа, имам предвид университет в топ 50 в технологичните сфери. Именно те са притегателните центрове за таланти в световен мащаб.

Когато нещо се случи веднъж, трябва да си подготвен да се повтори, но при по-лош сценарий за развитие

Кибер престъпниците също влязоха активно в дигиталния свят

В последната година видяхме как дигитализацията не подмина дори престъпните организации. Те откриха множество начини да печелят пари от кибер престъпления като броят и типът жертви се увеличи многократно. Имаше цели фирми, които фалираха заради кибер атака, болници, чието животоспасяващо лечение беше нарушено и множество малки общини, предприятия, и дори отделни граждани бяха изнудвани за техните данни.

В центровете ни по кибер защита засякохме престъпни организации, наподобяващи големи и добре функциониращи фирми, с множество отдели, включително дизайнери, техническа поддръжка и т.н. За тях да изкарат 100 000 евро от изнудване на една компания е понякога по-трудно от това да вземат по 100 евро на 1000 човека.

Когато престъпниците използват автоматизирани средства за атака, те ще атакуват по-незащитеното устройство, без значение на кой е. Ето защо дигиталните умения и кибер защитата се превръщат в жизнена необходимост за всеки. Едни от най-важните правила за безопасност в дигиталния свят са да ползваме приложения за кибер защита, винаги да обновяваме софтуера на устройствата си до най-нова версия без забавяне, да използваме средства за защита на акаунтите ни, като 2-факторна автентикация чрез генериране на код от мобилно приложение, както и да използваме различни пароли. Последното, макар да звучи трудно, всъщност не е - днес има много приложения, които служат като сигурно хранилище за пароли, позволяващи да помним само една сложна такава - за самото приложение.

Успешният мениджър

Винаги съм смятал, че един успешен мениджър се измерва по резултатите на екипа, който ръководи. Изграждането на успешен екип изисква множество умения, като решителност, постоянство, добра комуникация и способност за работа под напрежение. Смятам, че всички се променихме вследствие на пандемията, но в Акронис тя не доведе до сериозни сътресения. Урокът, който бях научил преди тази пандемия беше, че когато нещо се случи веднъж, трябва да си подготвен да се повтори, но при по-лош сценарии за развитие.

Множеството нови вируси в югоизточна Азия, където е и централата ни в Сингапур, и предупрежденията на медицински експерти в последните години накараха компанията да бъде подготвена за подобно развитие. Пандемията ни завари със стотици маски на склад в София, дезинфектанти, устройства за пречистване на въздуха и готови процедури, включително темплейти на съобщения при различни сценарии.

Психологичното здраве при големи промени е от изключително значение

Все пак научих и нови уроци, като важността на психологичното здраве при големи промени. Някои наши служители, например се адаптираха бързо и дори станаха по-продуктивни. За други обаче, пандемията и работата от вкъщи доведе до голямо увеличение на стреса.

Друг урок беше важността на достъпа до вярна информация. В България всеки се обявява за специалист заради някаква позиция и е трудно да се довериш на някого. Имайки възможността да работим в международна компания, имахме достъп до наистина световни специалисти, които поканихме да проведат срещи с нашите служители и да им предоставят информация за пандемията. До момента техните мнения и прогнози се сбъдват напълно.