fbpx Представяме Стефан Цонев, собственик на ферма GreenToGo (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Представяме Стефан Цонев, собственик на ферма GreenToGo (ВИДЕО)

Мениджърите споделят, сезон 5, част 24

Представяме Стефан Цонев, собственик на ферма GreenToGo (ВИДЕО)

Стефан Цонев е собственик на една от най-перспективните компании в областта на земеделието у нас. Ако скоро сте минавали през BILLA, няма как да не са ви направили впечатление пресните подправки и крехката салата, които Стефан и екипът му произвеждат и с които зареждат щандовете на магазина.

Макар да е на 35г., той вече има свое ноу-хау за правене на бизнес. Със земеделие се захваща преди около 7 години, въпреки, че началото е много трудно. Но с гордост споделя, че днес продава своята продукция на водещите търговски вериги в България, които му се доверяват заради гарантираното качество и коректността.

"Трудно е, защото хората, които взимат решението, дали една верига да зарежда с дадена стока, са обучени в Германия или Франция, където са получили международен опит и имат много високи изисквания.
Но аз самият смятам, че когато една компания се занимава с храни, основната и цел трябва да е предлагането на много добър продукт. Качествената храна означава здраве и качествен живот. Това искаме да осигурим на тези, които избират нашия продукт на щанда.

Личен мой принцип, който неизбежно се превърна и в основен за фермата ни, е да не се отказваме от привидно невъзможни за постигане цели. Вярвам, че когато човек има физическо и духовно здраве, той може да си постави всякакви цели и да намери начин да ги постигне със собствени сили с много упоритост и труд. Затова преди да взема решение да потърся помощ, било то финансова или друга, винаги първо се обръщам към самия себе си и си задавам въпроса: Мога ли да се справя със собствени сили? Обикновено отговорът е „Да”.

В един бизнес е много важно взаимното разбиране. Старая се всички в нашата ферма, независимо от позицията и отговорностите си, да знаят, че са част от един общ „организъм”, който функционира на много нива. Всеки от екипа има своето място и задачи, и работата на всеки е важна, за да успяваме. Старая се да поставям служители с различни отговорности в „обувките” на техни колеги и така, те от първо лице да разберат, че всеки е значим и отговорен за успеха или провала на другия.
Вярвам също, че общуването с клиентите - както с големите, така и с малките, е от изключителна важност за успеха, на която и да е компания, във всеки бранш. То дава нови насоки и открива нови хоризонти за действие и развитие. 

Малко след като стартирахме със земеделието и вече почти да наберем скорост, падна страхотен град, който буквално унищожи цялата реколта. Бяхме тотално ликвидирани, а и нямахме застраховка. Тогава един от нашите партньори BILLA ни протегна ръка и направи всичко възможно да се изправим. Разбира се, с огромен труд от наша страна.
Ако трябва да съм откровен, аз съм и управител, и счетоводител, и тракторист - с една дума всяка една дейност, която можете да си представите, че може да съществува в едно земеделие - това съм аз.

Тъй като спецификата на производството е сезонна, a аз исках да предложим на пазара свежи подправки и листни зеленчуци 365 дни в годината, започнахме да се занимаваме и с внос в неподходящите за родно производство периоди от годината. Почерпих отпит от Италия и стартирахме партньорство с една от водещите там ферми в нашия сектор, от където идва и продукцията с нашия бранд през студените сезони. В началото, обаче, ударихме на камък. Оказа се, почти невъзможно да се транспортират свежи зеленчуците от Южна Италия до България в кратките срокове които изисква това. Въпреки всичко не се отказах и намерихме решение – за определен период от време, разгърнахме бизнеса си и като транспортна фирма.

Определяме като истинско постижение прилагането на италианския опит в производството ни - благодарение на придобитите знания в областта, и прилагането на нови технологии, намалихме използването на препарати до абсолютен минимум и с гордост мога да кажа, че продукцията ни често има показатели на биопродукт, без да имаме сертификат за това.

Това е една от причините да се включим в проекта "BILLA градини", в който участват само производители, чиято продукция се отглежда със значително намалени количества или дори без остатъчни количества пестициди. А аз категорично мога да заявя, че в нашата компания не се използват пестициди.

Това, което крепи и развива бизнесът ни, са технологиите и се радвам, че го осъзнах навреме. Днес дори земеделието, ако не е високотехнологично, няма как да е конкурентоспособно. Модернизация и механизация са бъдещето и аз съм уверен, че само който полага усилие да се обучава, да се информира и да инвестира в модернизация, той единствен ще успее да се задържи на пазара и да бележи успех. Именно затова инвестирахме в най-добрите технологии за пакетиране на продукция, които могат да се намеря на пазара. Модерните машини решават и в голяма степен проблема с намирането на работна ръка, и в същото време качеството и количеството на работа са много по-високи".

Накъде гледа сега Стефан? Разбира се, към бъдещето. Той иска в най-скоро време на неговото поле да има обучителен център, в който децата от училищата да могат да се докоснат до природата и това е следващата му цел. "Хубаво е, когато децата могат да се грижат за нещо и да видят откъде идват зеленчуците в салатата", казва Стефан.

Изключителни партньори на проекта са премиум уискито Chivas Regal, автомобилите Volkswagen, премиум бранда дизайнерски мебели KARE Sofia, българската технологична компания Team VISION Bulgaria.

Facebook коментари