fbpx Мисия „Да открием перфектния служител” | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мисия „Да открием перфектния служител”

Светлозар Петров управител JobTiger

Мисия „Да открием перфектния служител”


Г-н Петров, ако фирмата се разраства и трябва да наеме нови служители как да подходи?
- В днешно време бизнесът се прави от хора и те са стратегически ресурс за компанията, а от това дали ще подбере правилните хора зависи изключително много бъдещето и. Важно е изборът на нови служители да става от HR специалисти и специализирани агенции. Не го казвам с рекламна цел. Този процес изисква много време и е солидна финансова инвестиция. Цената, която фирмата плаща за намирането на нов служител включва подбор, отделено работно време, обучение и въвеждане в работата, докато той стане продуктивен и започне буквално да си изкарва заплатата. В зависимост от позицията на бъдещия служител - дали е начинаещ или мениджър, струва между 6 и 24 работни заплати.
Много важно е да се знае от какъв човек реално има нужда фирмата. Не да се залагат изисквания без ясна визия дали той наистина ще е необходимо да ги изпълнява. Трябва да се предвиди и фирмената среда – ще успее ли новият служител лесно са се сработи с останалите. Дали неговата ценностна система ще съвпадне с тази, на хората, които към момента вече работят в компанията. Ако дойде човек, който не може да се впише, въпрос на време е да избяга или още по-лошо - да взриви атмосферата в офиса. 
 
От къде да започне търсенето на перфектния служител за позицията, която трябва?
- Когато се определи какви хора ще трябват, се търсят на място, където най-лесно ще могат да се открият. Например, ние в момента в нашата фирма търсим помощник digital мениджър и сме публикували обявата в социалните мрежи, защото хората, занимаващи се с тази дейност, са там по цял ден. В последните години все повече се налага да има диференциация на начините за подбор според това, какъв човек се търси.  В доста градове обявите в местните вестници все още са много актуални. Сайтовете за работа са достъпни от всякъде, но ако търсите работници за селско стопанство, може би няма да ги намерите там. Бюрата по труда също се използват, защото в тях има регистрирани доста квалифицирани безработни хора.
 
Кое е най-нестандартното място, на което сте публикували обява или пък най-нестандартният начин, по който сте търсили персонал?
- Преди година успяхме да намерим цял екип от програмисти във фитнес залата. IT специалистите водят доста улегнал начин на живот и залата за тренировки е място, където получават ежедневната си „порция” физическа активност. Затова решихме да ги потърсим там. Да разберем до колко са креативни и лесно ли приемат нестандартните неща. Преди години, когато работеше полигонът в Ново село, се грижехме за подбора на цивилния персонал. Намерихме всички служители с една-единствена обява в местния вестник. Търсим ли правилните хора винаги трябва да си представяме какво четат, къде се намират, от какво се интересуват. Ако отваряте квартален магазин, много често служителите в него ще са хора от района, защото няма да се налага да пътуват. В случая работа ще свърши и листовка в пощите из квартала. Това не е скъпо удоволствие, но е ефективно. Допълнително на гърба може да сложите и реклама на магазина. 
 
Помага ли добра репутация на фирмата при намиране на качествени служители?
- Когато една фирма е известна, че е добър работодател, щом публикува обява, за каквато и да е позиция, винаги е засипана с кандидати и има богат избор. Ако е обратното, кандидатите са много по-малко и шансовете да се намерят подходящи хора намаляват. Затова доста фирми напоследък полагат специални грижи за работодателската си марка. От доста години има сайтове, където служители споделят мнението си за различни работодатели. Това е изключително опасно, защото хората имат правото да пишат каквото искат, а много често и злословят. Когато си наемен работник и търсиш работно място, трябва да четеш между редовете и да отсяваш кое е истина и кое не. За нас като работодатели, обаче, е важно да следим каква информация е публикувана в интернет. Изследваме он-лайн имиджа на фирмите – следим какво излиза в интернет за тях. 
 
Как се изгражда репутация на добър работодател?
- Най-вече с доброто отношение. Във фирмата ни се стремим, независимо дали става въпрос за кандидати, служители или партньори, да не остават с лоши чувства към нас. Винаги обясняваме причината за дадено решение и хората разбират това. Те приемат и лошите новини, стига да са обяснени навреме и да почиват на правила. Съществуват фирми, в които въпреки лошото финансово състояние, пак има разбирателство с персонала, защото всичко се казва открито. И тогава всички действат заедно, като семейство.
 
Какви качества в кандидатите за служители трябва да търсят работодателите?
- В момента най-вече се търсят хора, които да завършват задачите докрай. Това показва устойчивост на характера. Грешка е да се наеме професионалист с повече технически, отколкото социални умения. Работодателите споделят, че могат да направят компромис с техническо неумение, но не допускат липса на мотивация, желание за развитие, очакват план за ефективна работа и позитивното отношение. Много ценено е желанието да се учиш. Светът стана такъв, че технологиите постоянно се променят и няма как да не си в крак с тях. Най-ценни са служителите, които могат да се настройват спрямо динамика на бизнеса, без това да ги кара да полудяват. В съвременния свят има много стрес и човек може да го менажира успешно само, ако се примири с  мисълта, че всяко нещо е предпоследно и трябва да бъде свършено перфектно.
 
Кои са „подводните камъни” по време на интервю за работа. Как да се прецени за краткото време дали човекът е подходящ? 
- Ако интервюиращият има голям опит при провеждане на интервюта, шансът да определи правилния човек е около 55%. Ако използва тестове за професионални или личностни качества, успехът може да достигне до 70-75%. Всичко друго е плод на по-обстойни проверки и  съветът ми е да се спазва закона. Добре е кандидатът да разгледа, одобри и подпише оферта, която няма юридическа тежест, но ще се чувства по-спокоен. Добре е да се свържем с предишен работодател. Ако при интервюто са останали въпроси, за които има съмнения в искреността на отговорите, може да се попита точно за тях. Обикновено предишният работодател винаги е склонен да съдейства. Добре е да разберете как кандидатът се справя в стресови ситуации. Когато се прави референция с чужд работодател нека се вземат предвид междукултурните различия.