fbpx Огледай себе си - модел за подражание? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Огледай себе си - модел за подражание?

Веслава Попова, личен и организационен треньор по лидерствo, Leadway

Огледай себе си - модел за подражание?

Калин е агресивен, има буден ум и силно конкурентен стил на комуникация, стреля директно и видимо се наслаждава на покосените по пътя. Завършил е престижна специалност в реномиран университет, както и множество двудневни курсове по продажби и мениджмънт. Преминал през всякакви позиции в областта на продажбите в бързооборотни стоки и по време на икономическия бум, Калин се прехвърля в една от най-бързо развиващите се международни компании за комуникационни услуги. Главният изпълнителен директор Андрей харесва неговия пламенен и завладяващ стил, с който вдъхновява аудиторията, когато презентира нов продукт на пазара.

Характерният му директен подход, с който обича да предизвиква отсрещната страна и да заема противоположната позиция по време на спор, се проявява винаги, когато влиза в съприкосновение с висшестоящи и колеги. Изпитва удоволствие да види как отсрещната страна се сгушва и отстъпва всеки път, когато Калин извади томахавката и я размаха над главите на по-чувствителните натури. Това отъпква пътя му напред и в агресивната корпоративна среда изглежда е успешен модел на лидерство.

В личностен план Калин е очарователен събеседник, с интересно чувство за хумор, който обича трапезите и забавленията. Може да те разсмее и да те разплаче, без да му мигне окото – просто така, заради спорта. Дори по време на срещи настроенията на Калин се менят като мартенско време – може да те изслуша внимателно, ако иска нещо от теб, и да те срази безмилостно в момента, в който е изкопчил каквото му трябва и най-безцеремонно го е присвоил като свое завоевание. На обикновения човечец не му остава нищо друго освен да благоговее пред очевидната безскрупулност на Калин, така приятно обвита с великодушието на великана, който с добродушно презрение оставя малкия човек да му благодари за това, че му е отделил от драгоценното си време да изслуша безумните му брътвежи. Човечецът остава с впечатлението, че колкото и да се старае, не може да достигне бляскавия му ум и затова с благодарност се оставя да бъде разчепкан до дъно, благодарение на което има шанс да прихване нещо от великолепието на Калин.

Калин обаче има удивителната способност да се преобразява в изключително добронамерен, възпитан и отворен към чуждо мнение и промяна човек, който успява да внуши на другите, че пътят към техния успех минава през подкрепата за него. Изпълнителният директор вижда в него голям лидерски потенциал и затова му възлага една след друга все по-отговорни позиции, докато се озова почти на върха на корпоративната йерархия. Калин е популярен, силно се набива на очи с едрата си фигура, гръмогласен смях и самоуверена походка. Шефовете го харесват и подкрепят в много по-голяма степен от колегите и повечето от подчинените, които направо се страхуват от него. Той е известен с това, че ако си набележи някого за жертва, ще направи пътека, където трябва, за да го изчисти от пътя си.

Бързото му развитие му дава усещане за непогрешимост и непобедимост и дързостта му взима все по-застрашителни размери. Макар и по природа любознателен, в един момент Калин приема нещата много насериозно и решава, че всички умни идеи в компанията се раждат именно благодарение на неговата прозорливост. Постепенно той се превръща в олицетворение на самата компания, а всички останали в негов придатък. Всеки, който си позволи да заеме различна позиция, бива обругаван публично, докато авторитетът му не бъде сринат и не реши сам да напусне компанията.

Хората в организацията знаят, че действителният изпълнителен директор е Калин и затова се съобразяват с него и никой не смее публично да изрази различно мнение. За всеки е ясно, че щом надигне малко глава и добие слава и популярност, се превръща в мишена за нашия герой, който впряга целия си ресурсен потенциал, за да смаже надигащата се индивидуалност, която възприема за застрашаваща статуса му на най-умния и най-популярен човек в компанията. Постепенно хората престават да се обръщат към Андрей по важни въпроси, защото знаят, че това е най-лесният начин да обърнат агресивното острие на Калин срещу себе си. Успокояват се, че щом отмине кризата, ще напуснат компанията, за да запазят поне малко от останалото им чувство за собствена стойност, което от ден на ден се смалява все повече и повече.
Изгледите са, че Калин ще наследи Андрей, чийто мандат изтича скоро и очаква да бъде преместен в някой от нововъзникващите пазари в региона. За мнозина проблемът е в Андрей, тъй като е предоставил такава безгранична власт на Калин. Предполагат, че наследникът на поста изпълнителен директор е ясен. Едни считат Калин за истинския изпълнителен директор в компанията и очакват съвсем логично развръзката. За тях той е въплъщение на истинския лидер – неустрашим, енергичен, амбициозен и с голям размах.

За други обаче той е олицетворение на авторитарен лидер, чиито лични егоистични интереси за власт и слава потискат индивидуалността на другите хора с лидерски потенциал, които не се вместват в неговия ментален модел. Опасяват се, че компанията се люшка от едната крайност към другата, докато Калин води самоцелни битки, чиято цел е да увеличи личната си власт и да постави на ключови позиции лично предани на него хора по една или друга причина, които лесно може да управлява, без оглед на техните реални качества.

Трети виждат, че всъщност Калин не е вездесъщият лидер, какъвто непременно иска да изглежда в очите на всички. Забелязват, че той често сменя позицията си, когато това е в негов интерес без оглед интересите на компанията и без колебание хвърля вината към когото намери под ръка. Любопитното е, че умее да представя себе си пред Андрей като много отдаден на компанията човек, който прави всичко в името на успеха й. Съветници на Калин са хора от екипа му, на които той разчита за експертен съвет в областта на своите собствени пълномощия. Подозират, че агресивната настоятелност компенсира хаотичността и непоследователността му при взимането на стратегически решения. Роден експериментатор, той хвърля войската в поредния свой вътрешен порив, за да се откаже скоро след това и да заеме диаметрално противоположни позиции. Той обича да обяснява това с гъвкавост, но някои хора прозират скрита неувереност и липса на стратегическа визия, които Калин компенсира с голяма доза настъпателност или мила загриженост, според ситуацията. Единствената константна величина зад действията му е дали даденият проект ще му донесе повече власт, така както той я усеща с кожата си.

Калин вярва, че лоялността е ключът към успеха на всеки лидер и затова е безкрайно щедър към шепата си верни поддръжници. Той вярва, че се е обградил с умни хора, които ще му показват пътя напред. Според него той развива талантите в организацията. Хората бързо схващат какъв е истинският модел на лидерство и копират неговия стил. Мислят си, това е моделът на успешния лидер, а не абстрактният корпоративен модел, предназначен за целите на публичния образ, в който никой не вярва. Те виждат работещия модел – ако съм арогантен, безстрашен и безцеремонен, ще победя.

Дали, обаче?

www.leadway.org/index.php

Facebook коментари