fbpx Бизнесът и доброто по Коледа – А1 с кампания в помощ на Фондация „За доброто“ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Бизнесът и доброто по Коледа – А1 с кампания в помощ на Фондация „За доброто“

етикети

Коледа е на прага ни и освен суматохата по организация на празниците и търсенето на подаръци, можем да направим и още едно добро. Само с няколко клика. От средата на ноември 2022 г. А1 започва коледна кампания в подкрепа на фондация „За доброто“ и проект „Светулка“ за преобразяване на материалната и емоционалната среда в детските болнични отделения у нас.

Телекомът закръгля до лев всички сметки, платени от частни клиенти в приложението или портала Моят А1. Ако сметката е например 20,19 лева, разликата от 81 стотинки до 21 лева ще бъде добавена от А1, а не от клиента.

Фондация „За доброто“ е дело на 8 жени, които мечтаят за нормална и приветлива среда в детските болнични отделения и има готови вече 5 отделения и десетки други осъществени проекти. Сред тях са Помощ за украинските бежанци, благодарение на който над 10000 човека се минали през ситуационния център на фондацията център, дневна грижа за украинските деца в „Музейко“. „За доброто“ развива също каузата „Легълца за оздравяване“, „Приказки за оздравяване“, бактерицидни лампи за болниците, Covid-19 кампания, чрез която помогна на над 100 болници със защитни маски, облекла, калцуни и дезинфектанти.

Потърсихме Димитрина Спирова, която е основател и зам.-председател на фондация “За доброто”, която сподели повече за партньорството с А1, проекта „Светулка“, доброто, което може всеки да прави.

Г-жо Спирова, как реализирахте партньорството с коледната кампания на А1 „Закръгляме в полза на доброто“?

Радваме се на интереса и подкрепата на А1 към нашата кауза “Светулка” и използвам случая да им благодаря. Свързаха се с нас и само след една среща започнахме усилена работа, така че да осъществим проекта. За нас беше приятно да научим, че те следят дейността на Фондация “За доброто” и не са имали колебания при избора на партньор за “коледно чудо”. Това, че си партнираме с А1 в тяхната коледна кампания със сигурност означава, че идеите на “Светулка” ще достигнат до хиляди хора и това за нас е безценно. Целта на кампанията е чрез дарените от А1 средства да успеем да променим едно детско болнично отделение. Още една “Светулка” ще озарява лицата на децата, родителите и медицинския персонал. Убедена съм, че партньорството ни с А1 ще продължи и със следващи каузи, този проект е само началото на едно голямо добро.

Разкажете повече за проект „Светулка“ на Фондация „За доброто“

- Проект “Светулка” има за цел да промени не само интериора на детските отделения и да ги направи приветливи, но и да промени цялостното отношение към децата в болница. Ние от фондация “За доброто” искаме да поставим детето пациент и неговите нужди в центъра на процеса. Това изисква абсолютен синхрон и колаборация между основните звена, отговорни за оздравяването на едно дете, а именно — медицинския персонал и родителите.

Целта на проекта е да създаде изцяло променена среда, в която детето да не е просто пациент, а всеки включен в процеса да зачита неговите нужди и интереси. Затова във всяко отделение, което “Светулка” променя, има място за игри и обучение.

Смятате ли, че българите станаха по-добри и откликват ли повече на социални кампании?

- Имаме голяма подкрепа от хората, много дарители се включват не само с финансови средства, а и с материали и личен труд. Искрено се надяваме да успеем да възпитаме едно различно отношение към дарителството у нас. Вече имаме желание от цели фирми, които искат да включат персонала си в наши кампании, така че отговора на въпроса е - да, българите стават все по-отворени да помагат, кой, с каквото може. Дори споделянето в социалните мрежи е помощ - обикновено така започва всичко - виждаш споделена кауза, споделяш няколко пъти, идеята “зрее” в теб, докато един ден пишеш мейл или лично съобщение, вече искаш да участваш и лично, да дадеш своя принос към обществото, да дадеш пример на децата си, да разкажеш на приятели - така се става “Светулка”. След това няма нещо, което да те спре да продължиш - доброто е заразно и човекът става проводник на добрина и съчувствие.

Защо Вие, лично, се ангажирате с доброволчество, какво Ви носи това?

- Личната ми мотивация да работя за каузите на фондацията е същата като на всеки друг човек – искам да давам: топлина, разбиране и емпатия. Да давам пример на децата си и да оставя следа след себе си. Идеята, че увличаш цели групи от хора да мислят и правят добрини е голямо вдъхновение да продължавам.

Какво е коледното ви послание към хората?

- Правете добро! Не оставяйте дори един пропилян ден без добрина. И говорете - с децата си, с приятелите си, в работата. Увличайте хора, всеки има заложено в себе си онова зрънце добрина, което ни прави човеци - просто порастваме и го затрупваме, а трябва да го обгрижваме, да му помогнем да израсне.

Всеки частен клиент на А1 може да направи добро без усилия, като само плати сметката си лесно и удобно през Моят А1. А телекомът увеличава доброто. Само с няколко клика всеки частен абонат на А1 може да бъде част от тази кампания, която ще продължи до 31 декември. Убедени сме, че доброто може да е заразително.