fbpx Здравеопазването е елемент от националната сигурност на България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Д-р Елиза Георгиева – управител и собственик на болница „Св. Панталеймон“, Плевен

Здравеопазването е елемент от националната сигурност на България

Когато срещнете д-р Елиза Георгиева, ще усетите, че това е жена-огън. Жена, която не би могла да се занимава само с едно нещо, жена, чиято енергия извира. Тя носи огромната отговорност да създава медицински продукт на най-високо ниво, бори с трудността наречена „частна болница“ и раздава част от себе си за благотворителност, защото усмивките на хората дават огромен смисъл на всичко, което прави.

Д-р Елиза Георгиева, специалист по образна диагностика и съпругът й д-р Йордан Георгиев, специалист по анестезиология и интензивно лечение са собственици и ръководят модерната болница „Свети Панталеймон” в Плевен. Въпреки трудностите са горди, че предлагат модерно медицинско обслужване, което заслужава всеки българин.

Д-р Георгиева, днес управлението и издържането на частна болница е равнозначно почти на геройство, като имаме предвид здравните закони и изисквания. Как се справяте вие?

- Бих започнала с това, че благодарение на частните болници все още има здравеопазване и лекари в България. Работим в условия на силна конкуренция, инвестираме в добри битови условия и апаратури от последен клас, привличаме много добри специалисти с добри заплати. В същото време се борим с постоянно променящи се наредби и едва ли не с държавата, която по никакъв начин не ни помага, дори напротив.

Тогава каква е формулата за функционирането на истинско здравеопазване? Ако сте министър, какво ще направите?

- Щях да направя така, че парите на касата да са на нейно разположение и да следват болните, да има конкуренция, от която единствения печеливш е пациентът. Задължително да се въведе електронна здравна карта, защото се получава две в едно – пациентско електронно досие и пациент, който с картата ще си контролира плащанията. Така се спират нерегламентираните плащания и всичко става много прозрачно. Ще отворя една скоба – имате ли представа колко дръвчета умират всеки месец, заради огромните тонове хартия, които изписваме за отчети, проверки, плащания. Това е безумно. В който век живеем? За съжаление това е реалността у нас.

Искам да споделя и още нещо. Частните болници осигуряваме отличен медицински сървис, много пъти на по-високо ниво от този, в държавните. И печелившият отново е пациентът.

Д-р Георгиева, къде е силата на вашата болница?

- Най-голямата ни гордост е ортопедията. Когато започнахме дейността си първо създадохме специализирана болница по ортопедия и хирургия. Известен факт е, че плевенската ортопедична школа на покойния проф. Марин Ганчев създаде изключителни специалисти, които след това предаваха опита си. Затова при нас 36% от пациентите са от цялата страна. Доайените при нас са именно ученици на проф. Ганчев - доц. Венци Росманов, началник Клиника по ортопедия и травматология и завеждащ отделението д-р Пламен Ненов и всички други млади колеги.

Уникално за нас е, че закупихме и модерен, спинален операционен микроскоп на Карл Цайс и успяхме да привлечем проф. Никола Райнов, завършил и работещ в Германия. Той идва тук на няколко месеца и дава немското качество на много по-ниска цена.

През 2008 г. започнахме с един корпус и 20 легла. След това построихме втори корпус, разширихме отделенията и от специализирана болница станахме многопрофилна. След две години установихме, че и това ни е малко, и построихме трети корпус. Там разкрихме отделение по нефрология и съвременна хемодиализа. Закупихме модерни апарати и с гордост мога да кажа, че след диализа при нас, пациентите се чувстват много добре. Направихме също отделение по гастроентерология и вътрешни болести. Днес болницата разполага с 200 легла.

Ние сме база с отлична акредитационна оценка за специализация на лекари. За доброто функциониране на двете сгради построихме и топла връзка между тях, която е много добро архитектурно решение.

Само преди половин година разширихте още повече дейността...

- Да, така е. Нашият болничен комплекс от три корпуса и ДКЦ се намира на края на Плевен. С течение на времето хората ни казваха, много сме доста далеч. Затова исках да сме по-достъпни, да бъдем в центъра на града. Много щастлива, че на 26 окт. 2015 г. открихме буквално едно бижу – новопостроено ДКЦ, чийто интериор е по мой проект. В него има почти всички лекарски кабинети, рентген, физиотерапия и само за няколко месеца виждаме, че пациентопотокът към болницата се увеличи.

Извън болницата, какво ви радва?

- Ами то пак е свързано с работа в болницата. През 2012 г. учредих Фондация „Св. Иван Рилски”, с цел осигуряване на безплатна стоматологична помощ (даряване на зъбни протези) на възрастни и социално слаби хора, и безплатни силиконови импланти на жени с карцином на гърдата, както и целогодишна безплатна психологична помощ за тях. Горда съм да споделя, че първата в България едноетапна операция за отстраняване на гърда с карцином и поставяне на силиконов имплант е направена именно при нас. След това ни последваха и други болници в този вид реконструкция на млечната жлеза.

На 22 март организирахме благотворителен бал, средствата, от който отиват именно за една млада жена за поставяне на имплант. Знаете, че в България много е трудно финансирането и основното перо за набиране на средства са именно търговете по време на двата годишни благотворителни бала, които правим. Запазената марка на събитието са иконите, рисувани от Красимир Савов върху плочки от стар, дървен под на Рилския манастир. Ние вярваме, че те носят сила на притежателя им, защото са част от свято място и все още имаме няколко икони за предстоящия бал.

Докторското семейство учредява и медицински награди на фондация „Св. Иван Рилски“, които са в категориите хирургия, онкология, дентална медицина, образна диагностика, психология, награда за благотворителност, както и новата категория, приятел на фондацията. Предстоящите отличия ще бъдат връчени през м. май тази година.

Специализирана болница по ортопедия и хирургия „Свети Панталеймон” и „Диагностично-консултативен център Свети Панталеймон” в Плевен отварят врати през 2008 г., точно на Великден.

Двамата предприемчиви доктори прерязват лентата и на напълно нова сграда - ДКЦ „Св. Панталеймон” в центъра на Плевен през есента на 2015 г. Изключително модерното архитектурно бижу разполага с всякакви кабинети, рентген и физиотерапия.