fbpx Таня Косева-Бошова: Office@Service е ново поколение офиси, които интегрират Hospitality подход | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Таня Косева-Бошова: Office@Service е ново поколение офиси, които интегрират Hospitality подход

Г-жо Бошова, Office@Service е нова офисна концепция, в какво се изразява?

- Получаваме все повече запитвания от наематели за съдействие как да направим пребиваването им в офиса по-лесно и приятно, което даде тласък на нашия управленски екип да реализира една съвсем нова идея: напълно сервизирани офиси. Това е съвсем нова концепция за офис преживяване – екип на наемодателя се грижи за всичко, свързано с офиса на съответната компания. В Lion’s Head и Мегапарк сме първите в България, които предлагаме напълно сервизирани офиси. Нещо като консиерж за офиса.

По-очевидните услуги са интериорен дизайн, довършителни работи, техническа поддръжка, почистване, зареждане на консумативи, свежи плодове и напитки, химическо чистене, куриер и др. Пакетът може да покрие събития в офиса, тиймбилдинги, подаръци за рождени дни, Коледа, Великден, трансфери от и до летище, билети за театър. Предимството е, че обхватът и разнообразието от услуги са забележителни и строго персонализирани, в зависимост от целите и желанията на наемателите. Вече имаме подобни партньорства както със съществуващи, така и с нови наши наематели: Payhawk и Infosys са такъв пример.

А по какво тази услуга се различава от флекс пространството? Вие вече имате такова в Мегапарк...

- Флекс пространствата не са подходящи за всеки тип наемател. Има фактори като фирмена идентичност и култура, сигурност на информацията, фиксирани работни станции.

От друга страна, наемателите все повече предпочитат да не се занимават с поддръжката на офиса, строителство, обслужване и пр. Офисът в услуга на наемателя предполага дългосрочен наемен период, през който обаче наемателите получават цялостен набор от услуги, които им спестяват време, усилия и ресурси, а в същото време правят престоя им в офис пространството приятен, създават позитивна атмосфера във физическото пространство и се грижат за благосъстоянието на хората. Това е логиката на hospitality бизнеса, пренесена в офис пространството.

Всъщност сервизираният офис стои много по-близо до традиционния наемен модел, но с широка гама от допълнения, обърнати към служителите на наемателите от една страна, а от друга – към улесняването на компаниите в управлението на офис пространството. Така компанията-наемател се фокусира много по-ефективно върху същината на своя бизнес.

Какви услуги предоставяте най-често?

- Всякакви, в интерес на истината. Зависи от приоритетите на конкретния наемател – някои искат да освежат офиса си и той да стане по-интересен и удобен, други залагат на придобивки за служителите, които работят от офиса, трети на социализация и екипни дейности. Понастоящем най-предпочитаните услуги, които предоставяме, са дизайн на офиса, довършителни работи, техническа поддръжка на офиса и почистване. Все по-чести са и запитванията за дейностите на офис мениджър като зареждане на консумативи, свежи плодове, кафе и други.  Също така организираме събития, кетъринг и пр., когато наемателят се е насочил към подобна идея.

Това звучи като аналог на хотелско обслужване в офиса. Как стигнахте до идеята?

- Да, нещо подобно е. Идеята дойде от пазара, разбира се, и най-вече от технологичните компании. През последните години започнахме да получаваме все повече запитвания от наематели за различни услуги, с които да направим пребиваването им в офиса по-лесно и по-приятно. Сега  го оформяме като специфична услуга.

Какви са последните тенденции в трансформацията на офисните пространства?

- През последните години преживяхме колосални промени – хората напуснаха офисите, за да се опазят от пандемията, но след период на изолация започна голямото завръщане – изцяло или хибридно – към работните места. Тази трансформация на модела на работа изигра ролята на катализатор за съществени промени във функцията и вида на офиса.

От една страна се случи революция в офисния интериорен дизайн, от друга гъвкавостта и удобството излезе на първи план при избора на офис. Новият офисен интериор и разпределение предполагат осигуряване на повече пространство и атрактивни lounge зони, места за общуване на екипите, различни зали, hot desks, по-малко на брой фиксирани работни места, но на по-голяма площ, зони за презентации, зони за отдих и медитация и др.

Един от интересните примери за тази тенденция е новото хибридно офисно пространство на LinkedIn в Силиконовата долина в САЩ, което буквално е лаборатория за тестване на нови модели. Този тренд вече е налице и у нас. Именно в този дух развихме концепцията за Living room в общите части на Мегапарк, една от сградите в портфолиото на Lion’s Head. През 2021 г. офис комплексът претърпя мащабна реконструкция. Новият модерен дизайн е изцяло приспособен към променящия се модел на работа, като сградата вече е оборудвана с широки и светли общи части с обособени кътове за работа, има и няколко тераси с места за отдих и нетуъркинг в неформална обстановка.

По отношение на гъвкавостта в Мегапарк вече има и flex пространство – MyFlex, което също направихме, за да отговорим на нуждите на наемателите и изискванията на бизнеса им…

Другата страна на този процес е, че флекс и co-working пространствата стават все по-привлекателни заради  възможностите, които разкриват пред наемателите за спестяване на време, разходи и за по-адаптивно планиране на бъдещите нужди от офис пространство при разрастване на компанията.  MyFlex е иновативен модел на коуъркинг пространство със страхотен дизайн, hot desk зона, самостоятелни офиси, споделени зали, презентационно пространство, бар, тераса и пр.  Интересът от компании е значителен.

Офисът като услуга обаче има и други измерения и точно тях адресираме с Office@Service.

Таня Косева-Бошова e управляващ партньор в Lion’s Head и Park Lane Developments. Има 20 години опит на пазара на бизнес имоти в Югоизточна Европа. Името ѝ стои зад едни от най-големите проекти и сделки на имотния пазар. Била е изпълнителен директор на офис комплекс European Trade Center, фонд за имоти Landmark Property Management, както и дългогодишен управляващ партньор в консултантската компания Colliers International. Таня Косева-Бошова е основател и председател на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България (АCБС). Член e на управителния съвет Българския форум на бизнес лидерите