fbpx Мениджърите споделят – сезон 2, част XVII | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Проект на списанието

Мениджърите споделят – сезон 2, част XVII

В новата среща от проекта ни „Мениджърите споделят“ представяме двама много интересни ръководители. Те са отдадени изцяло на работата, но смятат, че ако изгубиш баланса между лични живот и бизнес делата, няма да си продуктивен. Запознайте се с Георги Павлов, изп. директор на Адрес Недвижими имоти и Росен Караиванов, управител на Тим Вижън България.


 

Георги Павлов
изп. директор на Адрес Недвижими имоти

„Адрес“ е голяма българска компания с около 500 души служители. Нашият бранш е свръх конкурентен, но за сравнение мога да, че ние сме няколко пъти по-големи от нашия директен конкурент.

Аз съм човек, който мисли преди всичко, а след това да действа. Смятам, че една от най-големите слабости на българския бизнес е мини, микро и нано мениджмънта. Любовта на много мениджъри е да се занимават с всякакви дребни детайли и да изпускат важните неща. В този ред на мисли преди време ми подариха ми една книга на Стивън Кови. Посвещението, което той прави е :“Най-важното е най-важното да остане най-важно“. Това е моят първи съвет за успешност.

Основен проблем, върху който трябва да работи българският бизнес е, това че имаме много ниски цели и амбиции. Това важи и генерално като нация. Обикновено хората имат цели на ниво населено място, месторабота, не са гъвкави и трудно сменят местожителството си според работата. Не се самозалъгвам. Това, понякога, се отнася и за мен включително. Как успях да го преодолея? Както всички знаят, секторът с продажбата на недвижими имоти преживя най-тежко кризата. При нас тя беше буквално титанична. Броя на сделките спадна около три пъти, а цените с около 40%. Тогава си поставих за цел да достигнем нивото, което имахме по време на строителния бум. Определих си два мандата и го постигнах. Може да звучи нескромно, но големите амбиции водят и до големи резултати. Затова скоро ще ми се наложи да се пенсионирам:)Постигнах целите си и балансът с личния живот, и ще трябва да освободя път и път на други мениджъри. Моят съвет е винаги да се гледа само напред и нагоре.

Шефът на Интел казва, че накрая ще оцелеят само параноиците. В този ред на мисли искам да кажа, че е важно да следиш не само тенденциите на пазара, а и на къде отива той. Знам, че след 20 години нашият бранш ще се промени до такава степен, че няма да има нищо общо със сегашното си състояние. Това ми помага да взимам правилните решения днес, а те на свой ред ще се отразят на резултатите ни в бъдеще.

Друг мой съвет е не шефът да си избере служител, а теда си избератшеф. Човекът, с който ще работиш е много важен. Ако той се развива, ще се развиваш и ти. 

Един от съветите ми не е сложен, но следването му дава големи резултати - научи си урока и работи здраво! Трябва едновременно много да се учи и много да се работи. За съжаление хората залитат само в една от двете посоки, а не бива да е така.

Другото мое правило засяга мотивацията за личностно развитие. Една моя служителка ме провокира да го измисля. В разговор тя ми сподели: „Ти не ме мотивираш достатъчно!“. Тогава аз й отговорих, че развитието и мотивацията трябва да идват от ния самата. Мениджърът създава среда, в която хората да имат възможност, ако са способни да се развиват и мотивират. В такавасреда, ако някой те изпревари, е за твоя сметка. Аз нямам време да мотивирам 500 служители, но от мен се изисква да им създам правилната среда за тяхното развитие.

И накрая - животът е повече от бизнес. Не работя вечер. Това е моят стил. Затова служебният ми телефон не е включен през уикенда.

 

Росен Караиванов
управител на Тим Вижън България

Много хора казват, че бизнесът с ERP системи лети стремглаво нагоре. Това донякъде е вярно, но полетът е от време на време, а най-често, когато има отворени европрограми. Когато те приключат, се приземява много бързо.

Ние сме първият внедрител на ERP система в България – системата NAVISION. Това се случи през далечната 1999 г. Компанията „Тим Вижън България“ е създадена именно заради тази ERP система. Създателят на фирмата е Румен Христов, който е и генераторът на визията и ценностите на компанията.

Постъпих през 2001 г. в компанията като консултант, а през 2004 г. поех ръководството на консултантския отдел. През 2006 г. вече се ангажирах и с управленските функции във фирмата. Силата ми е преди всичко в консултирането на клиентите и може би това изигра ключове роля при моето кариерно развитие. Важно мое правило е, че доверието в екипа трябва да се гради ежедневно. Вярвам, че всеки ръководител е убеден, че само силният и сплотен екип от хора, които си вярват, гради доверието на клиента към теб.

Естествено другата важна част са целите – ако няма конкретни и кипи 90% труд, то той в голямата си част, е безсмислен. Когато има очертани пътища, по които да се върви, то тогава нещата могат да се случат.

И днес има мениджъри, които все още не са осъзнали ползата от внедряването от ERP системи. Те са предимно собственици на български компании. Именно затова проактивната ни политика да запознаваме пазара с нашата услуга е едно от най-важните неща в бизнеса. Благодарение на нея успяваме както да променим нагласите, така и да привлечем нови клиенти и партньори.

Освен, че говорим по цял ден за работа и бизнес, аз мисля, че не бива да забравяме личният живот. Балансът е много важен. Ако не се зареждаме емоционално извън всекидневната работа, няма да бъдем полезни в нея. Всичко това го казвам, с признанието, че не успявам винаги да го постигна. В този ред на мисли първото издание на вашия Алманах на успешните казуси 2015 от този проект е обиколил с мен над 17 хил. км до Тайланд, Камбоджа и Филипините и се върна в България. Мои приятели организираха пътуването до другия край на света и когато бях на летището в София открих тази интересна книга. Реших, че истинските истории на мои колеги ще са много интересно четиво при дългите полети и наистина беше така.