fbpx Мениджърите споделят - част IV | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Успешните казуси в българския бизнес

Мениджърите споделят - част IV

Проект на списанието

На 10 април се състоя втората среща от проекта ни „Мениджърите споделят“ - Успешните казуси в българския бизнес. През годината организираме общо пет срещи в затворен кръг с изявени мениджъри, които вече са доказали, че могат да вървят успешно напред, за да ги попитаме колко е труден пътя, който изминават и колко горещ е мениджърския стол.

В луксозната атмосфера на Терра Спа комплекс, които са любезни домакини на проекта, поканихме осем предприемачи от различни бизнеси, които с много силни чувства от преживяното през годините, споделиха своите съвети за успешен бизнес и разказаха конкретни казуси от живота на собствените им фирми. Този път ви срещаме с Мариана Печеян и Борис Славчев. Интересното е, че техните правила застават на противоположни позиции в дадени моменти, но формулите им накрая се оказват успешни. Ето какво споделиха те с нас.

 

Мариана Печеян
управител на ВСК Кентавър

производител на прецизни инструменти за металообработване, екипировка за машини с ЦПУ, детайли за различни видове стругове, изработване на дървообработващи машини

Моите правила са кратки и много точни. Изпитани са в дългогодишния ми опит и смело мога да кажа, че работят безпогрешно. Първото ми правило е взето от една арменска поговорка - „Може да е малко чекмедже, но да е моето”. Следващото е неизменно свързано с първото - роднини и приятели във фирмата да няма! Категорична съм, че личните и приятелските взаимоотношения коренно променят бизнеса.
Другото ми правило е свързано с една еврейска приказка, която се отнася за постоянството и последователността. Започваш с един пазар и разработваш бизнеса си спрямо него – упорито и безотказно. Едва след като си разработил основният си пазар, започваш да се развиваш на друг, след това на трети и така постепенно разширяваш дейността на фирмата си.
Много важно е, за да успяваш да създаваш добри условия за работа. Освен това трябва да плащаш заплата, която си заслужава. Най-важното за мен е да се работи качествено и да се изпълняват ангажиментите в срок. Затова съм безкомпромисна спрямо работещите при мен – плащам добре, но и изисквам много.

Казус:

Фирмата ни има дългогодишен опит в участието на международни технически панаири. Работим с много фирми от Европа, някои от които са изключително големи и са лидери в своя бранш. Работата с тях е много трудна. Те искат да експлоатират евтината работа ръка в страната ни и постоянно упражняват натиск да намаляваме цените, но да запазим високото качество на продуктите. Дълго време това беше едно трудно положение, с което се справяме с много усилия. През 2004 г. участвахме на международния панаир в Дюселдорф. Това събитие изигра голяма роля за развитието на нашата фирма. Там видях, че инструментите, които произвеждаме за компании от Европа, след това се продават на американския пазар на много по-високи цени. Това буквално беше като удар в тила. От мен зависеше как да постъпя. Реших, че трябва да предприема действия и да намеря нов пазар за нашата продукция. Съвсем скоро предстоеше провеждането на търговския панаир в Чикаго. За изключително ограничено време трябваше да наемем щанд и да организираме представянето си на този пазар. Справихме се в срок, а успяхме да представим продуктите ни пред най-голямата американска компания Kennametal. В рамките на една година те ни проучваха. Накрая избраха да работят директно с нас и то като изкупуват продукцията ни на три пъти по-високи цени от тези, на които ги продавахме в Европа. Така чрез едно бързо взето, но решително действие, успях да се справя с намирането на нов пазар, който да измъкне фирмата ни от капана на постоянно свиващите се цени.

В края на годината всички споделени казуси ще съберем в отделно издание – Алманах и ще ги представим в подробности.
 

Борис Славчев
Управител и собственик на „Рувекс”

фирма, която изпълнява цялостно изграждане на локални отоплителни инсталации, климатизация и вентилация

Правилата във всеки бизнес са различни и твърде често моите са противоположни на общоприетите. Аз също мисля, че не трябва във фирмата да се наемат роднини. Но пък работата с приятели може да донесе много ползи. От тях винаги можеш да изискваш и получаваш лоялност, затова в моята фирма работят приятели от детинство. Следвам принципа, че между 08.30 и 17.00 часа съм техен шеф, а след това отново сме приятели. Практиката ми показва, че тази формула работи.
За да си успешен трябва да минеш през всички нива в една компания, преди можеш да я управляваш. Аз работя в Рувекс от 1996 г. и съм преминал през всяка една позиция, с изключение на счетоводството. Това ми дава цялостен поглед върху нещата. Моят баща винаги ме е оставял да сбъркам, за да мога след това да се поуча от грешката си и да трупам опит. Преминахме и през периода, в който да мислим, че клиентът е цар. Много често хората не знаят какво точно искат и ние трябва да им покажем правилния начин. Лично съм обучил служители си и държа те да правят нещата така, както аз смятам, че е добре, без да се притесняват дали клиента също ще хареса свършеното. Разбира се, ако го одобри, значи съм прав. Ако обаче не му хареса, аз трябва да го убедя защо нашият начин е правилен.
В бизнеса, когато искаш от хората да работят много, трябва да им осигуриш правилната почивка и добра храна. Винаги, когато изпращам моите момчета на командировка в провинцията се старая да ги настаня в хотел, за да почиват добре и да мога да изискам максимума от тях.

Казус:

Казусът ми е свързан с принципа за наемането на приятели и как да се разграничи бизнеса от приятелството. Сервизните ни техници са доста ангажирани и климатиците в нашия шоурума не работеха, защото не бяха минавали дълго време през профилактика. Наредих на началника на сервизния отдел да организира хората, за да отстранят проблема. Той е един от най-добрите ми приятели и с него сме неразделни от детството си. Каза, че задачата ще бъде свършена. За съжаление при ремонта, освен, че няколко от частите бяха повредени, служителите от сервиза немарливо бяха изцапали стената, оставяйки ясни, черни следи от пръсти. Освен това бяха оставили климатиците непочистени след ремонта. Това много ме подразни, повиках моя приятел (и техен началник), за да го попитам пред всички, дали ако това се беше случило на обикновен клиент щеше да го позволи и да поиска пари за ремонта. Разбира се отговорът беше  от
рицателен. Въпреки че ми е близък, го глобих. Беше допуснал немарливо отношение в работата си и аз ясно показах, че това няма да се толерира. Случвало ми се е дори да уволнявам приятели.

 
За втората среща от дизайнерската къща КАРЕ бяха подготвили изключително свежа и цветна атмосфера, която идеално се вписа в настроението на настъпващата пролет.

Проектът се осъществява със съдействието на престижното уиски Chivas Regal

Снимки и видео - Людмил Иванов, Добрин Кашавелов